Részletes vetési helytörténet
Utoljára módositva: 2018-09-25 15:46:36

Két, Vetéshez köthető régészeti lelettel bővülhet a községi múzeum kincsestára, öt másik településsel együtt finanszírozást nyert a község.

Nyert a Vetés által benyújtott pályázat, három magyarországi településsel, illetve Szatmárnémetivel és Tasnáddal közösen fordíthat vissza nem térítendő támogatást helytörténeti örökségének bővítésére a Szamos-parti település. Török József, a vetési kulturális központ vezetője elmondta, hogy az elnyert támogatásból körülbelül húszezer euró jut majd Vetésnek arra, hogy bővítse a központ három részlegének kulturális készletét. A jelenlegi elképzelések szerint a régészeti, a helytörténeti és az etnográfiai osztály egyenlő arányban részesül majd a támogatásból.

Török elmondta még, hogy korábban már egyeztetett a megyei múzeum vezetőségével, s az intézmény két, Vetéshez köthető leletet is átad majd a községnek, a kultúrközpontban lehet majd ezeket megtekinteni. Szó van egy Kr. e. 850-re datált, bronzból készült, kimmér eredetű, lószerszámokból, tokos baltákból és egyéb hasonlókból álló eszköztárról, amit Vetés határában találtak meg, mintegy véletlenül, 1963-ban. Török szerint ezek másolatait kaphatja meg véglegesen a központ, az eredeti leleteket csak a megnyitóra fogja rendelkezésükre bocsátani a múzeum. A másik lelet, amit hazavinnének, az a bizonyos Vetési kard névre keresztelt, a 12. századból származtatott fegyver lelet.

A finanszírozási szerződés aláírása lesz a következő lépés a támogatási folyamatban, majd — a muzeológusok szerint — jövő év elején kezdődhet a bővített tárlatok kialakítása.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 14:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...