Részletes vetési helytörténet
Utoljára módositva: 2018-09-25 15:46:36

Két, Vetéshez köthető régészeti lelettel bővülhet a községi múzeum kincsestára, öt másik településsel együtt finanszírozást nyert a község.

Nyert a Vetés által benyújtott pályázat, három magyarországi településsel, illetve Szatmárnémetivel és Tasnáddal közösen fordíthat vissza nem térítendő támogatást helytörténeti örökségének bővítésére a Szamos-parti település. Török József, a vetési kulturális központ vezetője elmondta, hogy az elnyert támogatásból körülbelül húszezer euró jut majd Vetésnek arra, hogy bővítse a központ három részlegének kulturális készletét. A jelenlegi elképzelések szerint a régészeti, a helytörténeti és az etnográfiai osztály egyenlő arányban részesül majd a támogatásból.

Török elmondta még, hogy korábban már egyeztetett a megyei múzeum vezetőségével, s az intézmény két, Vetéshez köthető leletet is átad majd a községnek, a kultúrközpontban lehet majd ezeket megtekinteni. Szó van egy Kr. e. 850-re datált, bronzból készült, kimmér eredetű, lószerszámokból, tokos baltákból és egyéb hasonlókból álló eszköztárról, amit Vetés határában találtak meg, mintegy véletlenül, 1963-ban. Török szerint ezek másolatait kaphatja meg véglegesen a központ, az eredeti leleteket csak a megnyitóra fogja rendelkezésükre bocsátani a múzeum. A másik lelet, amit hazavinnének, az a bizonyos Vetési kard névre keresztelt, a 12. századból származtatott fegyver lelet.

A finanszírozási szerződés aláírása lesz a következő lépés a támogatási folyamatban, majd — a muzeológusok szerint — jövő év elején kezdődhet a bővített tárlatok kialakítása.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 5 dkg darált mák, 1,85 dl tej, 22 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj, 3 db tojás, 30 dkg ...