Részletes vetési helytörténet
Utoljára módositva: 2018-09-25 15:46:36

Két, Vetéshez köthető régészeti lelettel bővülhet a községi múzeum kincsestára, öt másik településsel együtt finanszírozást nyert a község.

Nyert a Vetés által benyújtott pályázat, három magyarországi településsel, illetve Szatmárnémetivel és Tasnáddal közösen fordíthat vissza nem térítendő támogatást helytörténeti örökségének bővítésére a Szamos-parti település. Török József, a vetési kulturális központ vezetője elmondta, hogy az elnyert támogatásból körülbelül húszezer euró jut majd Vetésnek arra, hogy bővítse a központ három részlegének kulturális készletét. A jelenlegi elképzelések szerint a régészeti, a helytörténeti és az etnográfiai osztály egyenlő arányban részesül majd a támogatásból.

Török elmondta még, hogy korábban már egyeztetett a megyei múzeum vezetőségével, s az intézmény két, Vetéshez köthető leletet is átad majd a községnek, a kultúrközpontban lehet majd ezeket megtekinteni. Szó van egy Kr. e. 850-re datált, bronzból készült, kimmér eredetű, lószerszámokból, tokos baltákból és egyéb hasonlókból álló eszköztárról, amit Vetés határában találtak meg, mintegy véletlenül, 1963-ban. Török szerint ezek másolatait kaphatja meg véglegesen a központ, az eredeti leleteket csak a megnyitóra fogja rendelkezésükre bocsátani a múzeum. A másik lelet, amit hazavinnének, az a bizonyos Vetési kard névre keresztelt, a 12. századból származtatott fegyver lelet.

A finanszírozási szerződés aláírása lesz a következő lépés a támogatási folyamatban, majd — a muzeológusok szerint — jövő év elején kezdődhet a bővített tárlatok kialakítása.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 13:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 21:00
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...