Részletes vetési helytörténet
Utoljára módositva: 2018-09-25 15:46:36

Két, Vetéshez köthető régészeti lelettel bővülhet a községi múzeum kincsestára, öt másik településsel együtt finanszírozást nyert a község.

Nyert a Vetés által benyújtott pályázat, három magyarországi településsel, illetve Szatmárnémetivel és Tasnáddal közösen fordíthat vissza nem térítendő támogatást helytörténeti örökségének bővítésére a Szamos-parti település. Török József, a vetési kulturális központ vezetője elmondta, hogy az elnyert támogatásból körülbelül húszezer euró jut majd Vetésnek arra, hogy bővítse a központ három részlegének kulturális készletét. A jelenlegi elképzelések szerint a régészeti, a helytörténeti és az etnográfiai osztály egyenlő arányban részesül majd a támogatásból.

Török elmondta még, hogy korábban már egyeztetett a megyei múzeum vezetőségével, s az intézmény két, Vetéshez köthető leletet is átad majd a községnek, a kultúrközpontban lehet majd ezeket megtekinteni. Szó van egy Kr. e. 850-re datált, bronzból készült, kimmér eredetű, lószerszámokból, tokos baltákból és egyéb hasonlókból álló eszköztárról, amit Vetés határában találtak meg, mintegy véletlenül, 1963-ban. Török szerint ezek másolatait kaphatja meg véglegesen a központ, az eredeti leleteket csak a megnyitóra fogja rendelkezésükre bocsátani a múzeum. A másik lelet, amit hazavinnének, az a bizonyos Vetési kard névre keresztelt, a 12. századból származtatott fegyver lelet.

A finanszírozási szerződés aláírása lesz a következő lépés a támogatási folyamatban, majd — a muzeológusok szerint — jövő év elején kezdődhet a bővített tárlatok kialakítása.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...