RMDSZ: siralmas két év volt
Utoljára módositva: 2014-06-19 10:08:41

Sikertelenség, káosz és bulizás — ezekkel a szavakkal jellemezhető Szatmárnémeti USL-s városvezetésének kétévi munkája, mondta Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke.

 

Kétévi vakáció — az RMDSZ így értékeli Dorel Coica polgármesteri ténykedését

Az USL-s városvezetés mandátuma félidejéhez érkezett, ennek apropóján vont mérleget az RMDSZ mint a városi tanácsban ellenzékben lévő politikai erő. A tegnapi sajtótájékoztatón a Szövetség városi szervezetének elnöke, Kereskényi Gábor mellett felsorakoztak a helyi tanács RMDSZ-es frakciójának tagjai is, és a szakbizottságokban végzett munkájukról, meglátásaikról beszéltek. Kereskényi a kétéves tevékenységet mérlegelve két dologra reflektált: a beruházásokat veszélyeztető csúszásokra, valamint az építkezési felügyelet és kereskedelem terén tapasztalható balkanizálódásra. A beruházások kapcsán elmondta, azok az EU-s pályázatok, amelyek az RMDSZ vezetése idején kezdődtek el, amelyekre az előző városvezetés szerzett finanszírozást — az Északi Színház épületének a felújítása, a Kubik és a Solidarităţii lakónegyed közötti földút leaszfaltozása, a víz- és csatornahálózat korszerűsítése — teljesen leálltak, vagy jelentős késéssel kell számolniuk. A kivitelezett munkálatok minőségének a megkövetelése sem tartozik az önkormányzat erősségei közé, magyarázta Kereskényi, utalva arra, hogy a Pusztadaróc—Lázári közötti elterelőút — amelyet egyébként a kisajátításoktól kezdve a műszaki terven át a kivitelezés tendereztetéséig szintén az RMDSZ végzett el — minősíthetetlen módon készült el. Dorel Coica polgármester választási ígéreteire emlékeztetve Kereskényi hiányolta a beígért lakásokat is, „a konténerházak valószínűleg ott maradtak Konstancán, és várják, hogy hajóval el is szállítsák azokat” — fogalmazott.

Kereskényi megállapítása szerint ugyanakkor nagyon szomorú az, hogy az említett sikertelenséggel párhuzamosan egyre több jel mutat a megyeközpont balkanizálódására. Nem szerencsés, hogy a korábban létrehozott szabályrendszernek fittyet hányva a városképbe nem illő bódék jelennek meg lépten-nyomon, mint ahogy az is felháborító, hogy a városközpont sétálóutcáján alkalmi lacikonyha működik, a lakónegyedeket pedig alkalmi árusok lepik el — mondta. Kereskényi rámutatott arra is, hogy egyetlen beruházót sem sikerült a városba csábítani két év alatt, ami valóban nem könnyű ebben az időszakban, de Sárközújlak példája azt mutatja, hogy mégis lehetséges, itt ugyanis a fotovoltaikus park révén egy 75 millió eurós beruházás valósult meg. Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Maskulik Csaba tanácsos, aki elmondta, a gazdasági fejlődés a beruházóktól és nem a kormánytól függ. Az RMDSZ-nek volt is két, a vállalkozóknak nyújtott adókedvezményről szóló projektje, de egyiket sem fogadták el, úgy tűnik, a városvezetés nem szorgalmazza a beruházásokat és a fejlődést. A döntéshozók sorában Leitner István szintén arra mutatott rá, hogy a földrajzi előnyök mellett adókedvezményekkel lehetne elősegíteni azt, hogy a vállalkozók Szatmárnémetiben alapítsanak új céget. Szőcs Péter az urbanisztikai bizottság tagjaként arra figyelmeztetett, hogy a tömbházlakóknak beígért hőszigetelési projektekből két év alatt egyetlen négyzetméternyi felület sem készült el önkormányzati támogatással. Szőcs elmondta, vannak a polgármesteri hivatal által előkészített tervek, melyek szerint a lakók állják a munkálatok 20%-át, ugyanennyit az önkormányzat fedez, de a fennmaradó 60% finanszírozása még nem megoldott, és erre a következő két évben sem sok remény mutatkozik. Aggodalomra ad okot az, ami a színház és az Iparosotthon felújítása körül történik, csakúgy mint az, ahogy a kulturális örökség részét képező ingatlanokhoz viszonyul a jelenlegi városvezetés, fogalmazott Szőcs, utalva arra, hogy bár az RMDSZ javaslatára a költségvetésben is elkülönítettek egy — igaz, elég jelentéktelen — összeget ez utóbbiak nyilvántartásba vételére és a megvalósíthatósági tanulmányok fedezésére, még ezen a téren sem történt előrelépés. Butka Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy az infrastrukturális beruházások terén most megvalósuló projekteket az előző önkormányzat terjesztette elő és építette be a költségvetésbe, míg jelenleg a munkálatok gyatra minősége miatt válik hírhedtté a város. Butka szerint a sietősen elvégzett aszfaltozások, járdajavítások miatt rendre írásbeli beadvánnyal fordulnak az önkormányzathoz, mint ahogy továbbra is konkrét választ várnak Ovidiu Silaghi frissen beiktatott PSD-s parlamenti képviselőtől a harmadik Szamos-híddal és a kerülőúttal kapcsolatosan megfogalmazott kérdéseikre. A polgármesteri hivatal szervezésében zajló, a japán kultúrát népszerűsítő rendezvény kapcsán Butka elmondta, nem a papírhajtogatást kellene megtanulniuk a szatmáriaknak, hanem a japán munkastílust.

Kiss József tanácsos azt mondta, az emberektől kapott visszajelzések szerint a szatmáriakat nem csak a gazdasági válság, hanem a városvezetés intézkedései nyomán kialakult körülmények is sújtják. Magyar Lóránd tanácsosként tagja annak a bizottságnak, amely a szociális lakások odaítéléséről dönt. Elmondta, hogy a nehéz sorsúaknak, a fiataloknak és időseknek beígért lakások még tervek szintjén sem léteznek, és emlékeztetett arra is, hogy a jól működő szatmárhegyi Ezüstotthont a bezárás fenyegeti, miután az önkormányzat megvonta attól a támogatást.

Fógel László a VSK jövőjéért fejezte ki aggodalmát, szerinte az önkormányzat nem az eredményeket támogatja, a sportfinanszírozás is csak a népszerűséghajhászásról szól. Dr. Láng László tanácsos elmondta, kíváncsi lenne arra, elégedettek-e most a szatmáriak, azok, akik radikális változást akartak, akik abban bíztak, hogy az évek során felhalmozott lemaradást egycsapásra behozza majd Szatmárnémeti, akik rendet, fejlődést szerettek volna a városukban. Hozzátette, nagyon sok csalódott emberrel találkozik, de ő maga is szomorú amiatt, hogy a civilizáció csíráját sem tapasztalni itt lassan, sőt annak vagyunk a tanúi, hogy amit korábban megcsináltak, az két éve csak degradálódik, ami azóta történt, abban nincs köszönet, a lemaradásunk pedig lassan behozhatatlan lesz.

Végül Kereskényi Gábor elmondta, a kilátásaink sem fényesebbek, ma még egyáltalán nem tudni, hogy a 2014–2020-as pályázati ciklusra mik a városvezetés prioritásai, majd bemutatta az USL-s vezetés eddigi munkájáról szóló könyvet, mely Verne Gyula hasonló című regénye alapján Kétévi vakáció címmel az RMDSZ támogatásával jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 15:00
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 16:55
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 18:50
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...