RMDSZ: siralmas két év volt
Utoljára módositva: 2014-06-19 10:08:41

Sikertelenség, káosz és bulizás — ezekkel a szavakkal jellemezhető Szatmárnémeti USL-s városvezetésének kétévi munkája, mondta Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke.

 

Kétévi vakáció — az RMDSZ így értékeli Dorel Coica polgármesteri ténykedését

Az USL-s városvezetés mandátuma félidejéhez érkezett, ennek apropóján vont mérleget az RMDSZ mint a városi tanácsban ellenzékben lévő politikai erő. A tegnapi sajtótájékoztatón a Szövetség városi szervezetének elnöke, Kereskényi Gábor mellett felsorakoztak a helyi tanács RMDSZ-es frakciójának tagjai is, és a szakbizottságokban végzett munkájukról, meglátásaikról beszéltek. Kereskényi a kétéves tevékenységet mérlegelve két dologra reflektált: a beruházásokat veszélyeztető csúszásokra, valamint az építkezési felügyelet és kereskedelem terén tapasztalható balkanizálódásra. A beruházások kapcsán elmondta, azok az EU-s pályázatok, amelyek az RMDSZ vezetése idején kezdődtek el, amelyekre az előző városvezetés szerzett finanszírozást — az Északi Színház épületének a felújítása, a Kubik és a Solidarităţii lakónegyed közötti földút leaszfaltozása, a víz- és csatornahálózat korszerűsítése — teljesen leálltak, vagy jelentős késéssel kell számolniuk. A kivitelezett munkálatok minőségének a megkövetelése sem tartozik az önkormányzat erősségei közé, magyarázta Kereskényi, utalva arra, hogy a Pusztadaróc—Lázári közötti elterelőút — amelyet egyébként a kisajátításoktól kezdve a műszaki terven át a kivitelezés tendereztetéséig szintén az RMDSZ végzett el — minősíthetetlen módon készült el. Dorel Coica polgármester választási ígéreteire emlékeztetve Kereskényi hiányolta a beígért lakásokat is, „a konténerházak valószínűleg ott maradtak Konstancán, és várják, hogy hajóval el is szállítsák azokat” — fogalmazott.

Kereskényi megállapítása szerint ugyanakkor nagyon szomorú az, hogy az említett sikertelenséggel párhuzamosan egyre több jel mutat a megyeközpont balkanizálódására. Nem szerencsés, hogy a korábban létrehozott szabályrendszernek fittyet hányva a városképbe nem illő bódék jelennek meg lépten-nyomon, mint ahogy az is felháborító, hogy a városközpont sétálóutcáján alkalmi lacikonyha működik, a lakónegyedeket pedig alkalmi árusok lepik el — mondta. Kereskényi rámutatott arra is, hogy egyetlen beruházót sem sikerült a városba csábítani két év alatt, ami valóban nem könnyű ebben az időszakban, de Sárközújlak példája azt mutatja, hogy mégis lehetséges, itt ugyanis a fotovoltaikus park révén egy 75 millió eurós beruházás valósult meg. Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Maskulik Csaba tanácsos, aki elmondta, a gazdasági fejlődés a beruházóktól és nem a kormánytól függ. Az RMDSZ-nek volt is két, a vállalkozóknak nyújtott adókedvezményről szóló projektje, de egyiket sem fogadták el, úgy tűnik, a városvezetés nem szorgalmazza a beruházásokat és a fejlődést. A döntéshozók sorában Leitner István szintén arra mutatott rá, hogy a földrajzi előnyök mellett adókedvezményekkel lehetne elősegíteni azt, hogy a vállalkozók Szatmárnémetiben alapítsanak új céget. Szőcs Péter az urbanisztikai bizottság tagjaként arra figyelmeztetett, hogy a tömbházlakóknak beígért hőszigetelési projektekből két év alatt egyetlen négyzetméternyi felület sem készült el önkormányzati támogatással. Szőcs elmondta, vannak a polgármesteri hivatal által előkészített tervek, melyek szerint a lakók állják a munkálatok 20%-át, ugyanennyit az önkormányzat fedez, de a fennmaradó 60% finanszírozása még nem megoldott, és erre a következő két évben sem sok remény mutatkozik. Aggodalomra ad okot az, ami a színház és az Iparosotthon felújítása körül történik, csakúgy mint az, ahogy a kulturális örökség részét képező ingatlanokhoz viszonyul a jelenlegi városvezetés, fogalmazott Szőcs, utalva arra, hogy bár az RMDSZ javaslatára a költségvetésben is elkülönítettek egy — igaz, elég jelentéktelen — összeget ez utóbbiak nyilvántartásba vételére és a megvalósíthatósági tanulmányok fedezésére, még ezen a téren sem történt előrelépés. Butka Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy az infrastrukturális beruházások terén most megvalósuló projekteket az előző önkormányzat terjesztette elő és építette be a költségvetésbe, míg jelenleg a munkálatok gyatra minősége miatt válik hírhedtté a város. Butka szerint a sietősen elvégzett aszfaltozások, járdajavítások miatt rendre írásbeli beadvánnyal fordulnak az önkormányzathoz, mint ahogy továbbra is konkrét választ várnak Ovidiu Silaghi frissen beiktatott PSD-s parlamenti képviselőtől a harmadik Szamos-híddal és a kerülőúttal kapcsolatosan megfogalmazott kérdéseikre. A polgármesteri hivatal szervezésében zajló, a japán kultúrát népszerűsítő rendezvény kapcsán Butka elmondta, nem a papírhajtogatást kellene megtanulniuk a szatmáriaknak, hanem a japán munkastílust.

Kiss József tanácsos azt mondta, az emberektől kapott visszajelzések szerint a szatmáriakat nem csak a gazdasági válság, hanem a városvezetés intézkedései nyomán kialakult körülmények is sújtják. Magyar Lóránd tanácsosként tagja annak a bizottságnak, amely a szociális lakások odaítéléséről dönt. Elmondta, hogy a nehéz sorsúaknak, a fiataloknak és időseknek beígért lakások még tervek szintjén sem léteznek, és emlékeztetett arra is, hogy a jól működő szatmárhegyi Ezüstotthont a bezárás fenyegeti, miután az önkormányzat megvonta attól a támogatást.

Fógel László a VSK jövőjéért fejezte ki aggodalmát, szerinte az önkormányzat nem az eredményeket támogatja, a sportfinanszírozás is csak a népszerűséghajhászásról szól. Dr. Láng László tanácsos elmondta, kíváncsi lenne arra, elégedettek-e most a szatmáriak, azok, akik radikális változást akartak, akik abban bíztak, hogy az évek során felhalmozott lemaradást egycsapásra behozza majd Szatmárnémeti, akik rendet, fejlődést szerettek volna a városukban. Hozzátette, nagyon sok csalódott emberrel találkozik, de ő maga is szomorú amiatt, hogy a civilizáció csíráját sem tapasztalni itt lassan, sőt annak vagyunk a tanúi, hogy amit korábban megcsináltak, az két éve csak degradálódik, ami azóta történt, abban nincs köszönet, a lemaradásunk pedig lassan behozhatatlan lesz.

Végül Kereskényi Gábor elmondta, a kilátásaink sem fényesebbek, ma még egyáltalán nem tudni, hogy a 2014–2020-as pályázati ciklusra mik a városvezetés prioritásai, majd bemutatta az USL-s vezetés eddigi munkájáról szóló könyvet, mely Verne Gyula hasonló című regénye alapján Kétévi vakáció címmel az RMDSZ támogatásával jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...