RMPSZ: átfogó oktatási reform kellene
Utoljára módositva: 2019-06-06 15:08:25

A közoktatásban létező diszkriminatív helyzetek megoldását egy átfogó kurrikuláris reform révén lehet és szükséges elérni — hangsúlyozza az RMPSZ. A szövetség szerint egy átfogó pedagógusképzési és -továbbképzési folyamat biztosítása is szükséges.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az elmúlt esztendők során többször is felhívta a politikum és az oktatásirányítás figyelmét a nyolcadikos cikluszárók országos értékelésében és az érettségi vizsga rendszerében létező hátrányos megkülönböztetési helyzetekre, kihangsúlyozva a több tantárgyból történő vizsgázás kötelezettségéből származó hátrányos megkülönböztetési helyzeteket vagy a vizsgák közötti szabadnapok megállapításának diszkriminatív állapotát — a nyolcadikos záróvizsga naptári szerkezetében például a román nyelv és irodalom, illetve matematikavizsgák között egy szabadnap van, míg az anyanyelv- és a matematikavizsga között nincsen erre lehetőség. Ugyanakkor minden alkalommal kifejtették, hogy a kialakult diszkriminatív helyzet csak egy részét képezi egy összetettebb, általánosabb jellegű problémacsomagnak, hisz ez elválaszthatatlan kapcsolatban van, szakmai megítélésük szerint, a romániai oktatás teljes megújításának és újragondolásának szükségességével — közölte a pedagógusszövetség.

„Megítélésünkben a helyzet megnyugtató megoldását egy teljes, átfogó és holisztikus szemléletű kurrikuláris reform — tananyagi, oktatásmódszertani és értékelési újítás — révén lehet és szükséges elérni, amelyben a szakma átfogó, alapos és részletes véleményének előzetes igénylése, figyelembe vétele és aktív részvételének/bevonásának biztosítása rendkívüli fontosságú. Úgy gondoljuk, hogy ezen eljárás keretében elsőként szükség lenne egy, a 21. századi kompetenciák fejlesztését szolgáló tananyagra, amelyben a különböző nyelveken (anyanyelven, államnyelven és idegen nyelveken) történő kommunikáció szükségessége és ezen kompetenciák elsajátításának fontossága meghatározó szerepet kaphat. Ezzel párhuzamosan megítélésünk szerint rendkívül fontos újragondolni és észszerűsíteni az értékelési rendszerünket, meghatározni ennek különböző formáit, kiegyensúlyozni az arányt a szummatív, a diagnosztikus és formatív értékelési formák között, rendszerbe építeni és valós mértékben hasznosítani a kétévente megszervezendő kompetenciaalapú méréseket a kötelező oktatás teljes vertikulumában” — áll az országos elnökség által aláírt közleményben.

Mindezek mellett véleményük szerint egy átfogó pedagógusképzési és -továbbképzési folyamatot kellene biztosítani és finanszírozni, amelynek célja az új szemléletű tananyag tanításához szükséges oktatásmódszertani és értékelési eljárások, eszközök, stratégiák alapos elsajátítása a pedagógusok által.

Ennek szellemében úgy gondolják, hogy a felsorolt diszkriminatív helyzet feloldásának hosszú távú megoldását nem a jelenlegi törvény cikkelyeinek további módosításával és/vagy a román nyelv és irodalom tantárgy a nyolcadikos és érettségi záróvizsgák tantárgyai közül történő eltávolításával érhetik el, hanem a tananyag vázolt reformjának eredményeként létrejött, a kompetenciaalapú oktatás szellemében megszervezett, az ennek megfelelő készségeket mérő cikluszáró vizsgarendszer bevezetésével lehetne elérni, amelynek fő célja a végzős diákok integrált nyelvi (anyanyelvi, államnyelvi és idegen nyelvi) kommunikációs kompetenciáinak mérése lenne.

„Szövetségünk határozott véleménye az, hogy a magyar (kisebbségi) tanulókat érintő hátrányos megkülönböztetési helyzetek megszüntetése, kiküszöbölése rendkívüli fontosságú, és szövetségünk a fenti elvek mentén aktív szakmai partnerként viszonyul minden, a helyzet megoldása érdekében indított kezdeményezéshez” — szögezi le az RMPSZ.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 16:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:10
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...