Rohamosan nő a cukorbetegek száma
Utoljára módositva: 2019-11-15 08:20:55

Bár hihetetlennek tűnhet, évente közel ezer új diabéteszes beteget regisztrálnak Szatmár megyében a szakemberek. A rohamos növekedés többnyire a helytelen táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak tudható be, figyelmeztetnek a szakemberek.

Szatmár megyében minden évben ingyenes mérésekkel hívják fel a lakosság figyelmét a diabétesz elleni világnapra (november 14.). A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház keretén belül működő Diabétesz Központ és a Táplálkozási Betegségek Járóbeteg-rendelője a Lions Klubbal és a megyei önkormányzattal közösen a csütörtöki nap folyamán szűrést végzett azért, hogy olyan személyek esetében is felfedezhessék a bajt, akik erre talán nem is gyanakodtak. Megyénkben ugyanis rohamosan nő a diabéteszes betegek száma, jelenleg közel 24 ezer Szatmár megyeit érint a cukorbetegség, miközben 2006-ban még csak 11 ezer diabéteszest tartottak számon.

Az aggasztó statisztikákról a legtöbb szatmári lakos hallott már, ez pedig meg is mutatkozott a csütörtöki ingyenes szűrővizsgálaton: a népszerű szűrésre ezúttal is nagyon sokan érkeztek a kora délelőtti órákban a rendhagyó, új helyszínre, a Károlyi úti plázába. Az érdeklődőket a diabéteszközpont szakemberei, asszisztensei és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban gyakorlatozó, leendő orvosi asszisztensek fogadták. Megmérték a szatmáriak magasságát, súlyát, vércukorszintjét és vérnyomását, koleszterinszintjét, akiknél pedig diabéteszre utaló tüneteket észleltek, azoknak további vizsgálatokat javasoltak.

Mint megtudtuk, a diabétesz nem más, mint egy anyagcsere-állapot, amit a cukorháztartás megbomlása okoz. Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan, jellegzetes tünetek kíséretében lép fel, mégpedig annál gyorsabban, minél fiatalabb az egyén. Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki a klinikai tünetek. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, szomjúság.

Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik. Éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák, és az is előfordulhat, hogy csak hosszú évek múltán fedezik fel a cukorbetegséget, nem egyszer súlyos késői szövődményei révén.

A diabétesz ugyanis az egész szervezetre kihat. Ha a vércukorszint egy ideig túl magas, az növelheti a diabétesszel összefüggő szövődmények előfordulásának kockázatát, amelyek az alábbiak lehetnek: szívbetegség és stroke, vesekárosodás, szemkárosodás, idegek károsodása.

Jó hír azonban, hogy ezek a problémák a diabétesz megfelelő gondozásával, illetve körültekintő életmóddal elkerülhetők, megelőzhetők. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segítségével csökkenthető a vércukorszint. A rendszeres ellenőrzések pedig szintén segíthetnek abban, hogy korai felismeréssel és hatékony kezeléssel meg lehessen előzni a problémákat.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...