Román Btk. – Alkotmányellenes a vitatott módosítás
Utoljára módositva: 2014-01-15 15:09:48

Az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította szerdán a román alkotmánybíróság a  büntetőtörvénykönyv azon módosítását, amely megnehezítette volna a választott tisztségviselők felelősségre vonását.

A hírtelevíziók szerint az alkotmánybíróság egyhangúan hozta meg a döntést. A büntetőtörvénykönyvet december 10-én módosította a román parlament úgy, hogy a képviselők és szenátorok ellen nem indítható érdekbeli összeférhetetlenség miatt bűnügyi vizsgálat, és a törvényhozók kivonták magukat a köztisztviselők köréből, ami a módosítás ellenzői szerint megnehezítette volna a korrupciós ügyekben a honatyák felelősségre vonását.
A legfelső bíróság mintegy száz bírája támadta meg a Btk. módosítását az alkotmánybíróságon, de az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) is beadvánnyal fordult a testülethez, és a módosított Btk. alkotmányellenesnek nyilvánítását kérte.
A Btk. módosítását élesen bírálta Traian Basescu államfő, aki szerint ez az intézkedés tíz évvel vetette vissza Romániát. Basescu szerint Victoria Nulandnak, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesének a múlt heti bukaresti látogatása is azzal áll összefüggésben, hogy Nyugat aggódik a román kormányzó szövetségnek a jogállamisághoz való viszonyulása miatt. A parlament decemberi döntését követően az Egyesült Államok és Hollandia bukaresti nagykövetsége is aggodalmának adott hangot a Btk. módosítását illetően.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
anyám!
Ma, 20:35
Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltöznek a házba, megzavarva a pár nyugodt életét...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 fej karalábé, 10 dkg káposzta, 10 ...