Román Btk. – Alkotmányellenes a vitatott módosítás
Utoljára módositva: 2014-01-15 15:09:48

Az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította szerdán a román alkotmánybíróság a  büntetőtörvénykönyv azon módosítását, amely megnehezítette volna a választott tisztségviselők felelősségre vonását.

A hírtelevíziók szerint az alkotmánybíróság egyhangúan hozta meg a döntést. A büntetőtörvénykönyvet december 10-én módosította a román parlament úgy, hogy a képviselők és szenátorok ellen nem indítható érdekbeli összeférhetetlenség miatt bűnügyi vizsgálat, és a törvényhozók kivonták magukat a köztisztviselők köréből, ami a módosítás ellenzői szerint megnehezítette volna a korrupciós ügyekben a honatyák felelősségre vonását.
A legfelső bíróság mintegy száz bírája támadta meg a Btk. módosítását az alkotmánybíróságon, de az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) is beadvánnyal fordult a testülethez, és a módosított Btk. alkotmányellenesnek nyilvánítását kérte.
A Btk. módosítását élesen bírálta Traian Basescu államfő, aki szerint ez az intézkedés tíz évvel vetette vissza Romániát. Basescu szerint Victoria Nulandnak, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesének a múlt heti bukaresti látogatása is azzal áll összefüggésben, hogy Nyugat aggódik a román kormányzó szövetségnek a jogállamisághoz való viszonyulása miatt. A parlament decemberi döntését követően az Egyesült Államok és Hollandia bukaresti nagykövetsége is aggodalmának adott hangot a Btk. módosítását illetően.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...