Román lapok véleménye Băsescu visszatéréséről
Utoljára módositva: 2012-08-28 13:10:48

A román nyelvű lapok pártállásuk függvényében eltérően értékelik azt, hogy a kormányzó Szociálliberális Szövetségnek (USL) nem sikerült eltávolítania a hatalomból a jobboldalhoz közel álló Traian Băsescu államfőt, aki 52 napos felfüggesztése után kedden visszatért az elnöki hivatalba.

A román nyelvű lapok pártállásuk függvényében eltérően értékelik a történteket

A balliberális kormánnyal szimpatizáló Jurnalul Naţionalban Victor Ciutacu a demokrácia csődjének nevezi azt, hogy a romániai választók többségének egyértelmű akarata ellenére Traian Băsescu elnök maradhat.

„A külföld határoz a fejünk felett arról, hogy ki vezessen minket. Már hivatalosan sem vagyunk szuverén állam, pasasággá váltunk: harácsot fizettetnek velünk, hogy a magasságos Porta megvilágítson minket” — fogalmaz a Jurnalul cikkírója arra utalva, hogy az USL-t az Európai Unió közbelépése akadályozta meg abban, hogy eltörölje a népszavazási törvényből az érvényességi küszöböt, és a választók egyszerű többségének szavazatával leváltsa Băsescut.

A jobboldali ellenzékhez közel álló România Liberă című lapban Andreea Nicolae az USL hétfői több órás parlamenti bojkottját kommentálja, amelyet a Băsescu leváltását támogató 7,4 millió választónak adott színházi előadásnak minősít. Szerinte Románia nemzetközi megítélését tovább rontotta az a „cirkusz”, amelyet az USL rendezett hétfőn a parlament rendkívüli ülésszakán, amelyen a törvényhozásnak hivatalosan is tudomására hozták a népszavazás érvénytelenségét megállapító alkotmánybírósági határozatot.

„Hogy mit akartak elkérni ezzel a lázálomhoz hasonlító időhúzással? Valójában semmit. Csak azt akarták bebizonyítani, hogy ők készek bármit megtenni a Băsescu leváltására mozgósított szavazók millióiért” — írja az ellenzéki lap.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...