Román lapok véleménye Băsescu visszatéréséről
Utoljára módositva: 2012-08-28 13:10:48

A román nyelvű lapok pártállásuk függvényében eltérően értékelik azt, hogy a kormányzó Szociálliberális Szövetségnek (USL) nem sikerült eltávolítania a hatalomból a jobboldalhoz közel álló Traian Băsescu államfőt, aki 52 napos felfüggesztése után kedden visszatért az elnöki hivatalba.

A román nyelvű lapok pártállásuk függvényében eltérően értékelik a történteket

A balliberális kormánnyal szimpatizáló Jurnalul Naţionalban Victor Ciutacu a demokrácia csődjének nevezi azt, hogy a romániai választók többségének egyértelmű akarata ellenére Traian Băsescu elnök maradhat.

„A külföld határoz a fejünk felett arról, hogy ki vezessen minket. Már hivatalosan sem vagyunk szuverén állam, pasasággá váltunk: harácsot fizettetnek velünk, hogy a magasságos Porta megvilágítson minket” — fogalmaz a Jurnalul cikkírója arra utalva, hogy az USL-t az Európai Unió közbelépése akadályozta meg abban, hogy eltörölje a népszavazási törvényből az érvényességi küszöböt, és a választók egyszerű többségének szavazatával leváltsa Băsescut.

A jobboldali ellenzékhez közel álló România Liberă című lapban Andreea Nicolae az USL hétfői több órás parlamenti bojkottját kommentálja, amelyet a Băsescu leváltását támogató 7,4 millió választónak adott színházi előadásnak minősít. Szerinte Románia nemzetközi megítélését tovább rontotta az a „cirkusz”, amelyet az USL rendezett hétfőn a parlament rendkívüli ülésszakán, amelyen a törvényhozásnak hivatalosan is tudomására hozták a népszavazás érvénytelenségét megállapító alkotmánybírósági határozatot.

„Hogy mit akartak elkérni ezzel a lázálomhoz hasonlító időhúzással? Valójában semmit. Csak azt akarták bebizonyítani, hogy ők készek bármit megtenni a Băsescu leváltására mozgósított szavazók millióiért” — írja az ellenzéki lap.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...