Román lapok véleménye Băsescu visszatéréséről
Utoljára módositva: 2012-08-28 13:10:48

A román nyelvű lapok pártállásuk függvényében eltérően értékelik azt, hogy a kormányzó Szociálliberális Szövetségnek (USL) nem sikerült eltávolítania a hatalomból a jobboldalhoz közel álló Traian Băsescu államfőt, aki 52 napos felfüggesztése után kedden visszatért az elnöki hivatalba.

A román nyelvű lapok pártállásuk függvényében eltérően értékelik a történteket

A balliberális kormánnyal szimpatizáló Jurnalul Naţionalban Victor Ciutacu a demokrácia csődjének nevezi azt, hogy a romániai választók többségének egyértelmű akarata ellenére Traian Băsescu elnök maradhat.

„A külföld határoz a fejünk felett arról, hogy ki vezessen minket. Már hivatalosan sem vagyunk szuverén állam, pasasággá váltunk: harácsot fizettetnek velünk, hogy a magasságos Porta megvilágítson minket” — fogalmaz a Jurnalul cikkírója arra utalva, hogy az USL-t az Európai Unió közbelépése akadályozta meg abban, hogy eltörölje a népszavazási törvényből az érvényességi küszöböt, és a választók egyszerű többségének szavazatával leváltsa Băsescut.

A jobboldali ellenzékhez közel álló România Liberă című lapban Andreea Nicolae az USL hétfői több órás parlamenti bojkottját kommentálja, amelyet a Băsescu leváltását támogató 7,4 millió választónak adott színházi előadásnak minősít. Szerinte Románia nemzetközi megítélését tovább rontotta az a „cirkusz”, amelyet az USL rendezett hétfőn a parlament rendkívüli ülésszakán, amelyen a törvényhozásnak hivatalosan is tudomására hozták a népszavazás érvénytelenségét megállapító alkotmánybírósági határozatot.

„Hogy mit akartak elkérni ezzel a lázálomhoz hasonlító időhúzással? Valójában semmit. Csak azt akarták bebizonyítani, hogy ők készek bármit megtenni a Băsescu leváltására mozgósított szavazók millióiért” — írja az ellenzéki lap.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...