Román nyelvtábort tartottak Szokondon
Utoljára módositva: 2017-09-20 14:45:08

 

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum romántanárai, nevezetesen Kaitar Roxana, Dicső Anikó és Sas-Marinescu Adriana, valamint Szabó Tamás testnevelő tanár 2017-ben ismét két alkalommal szervezték meg Szokondon a nagyon sikeresnek bizonyult nyelvtábort. A júliusi és szeptemberi időszakban a gyerekeknek újra lehetőségük nyílt játékos, kalandos, interaktív környezetben gyakorolni a román nyelvet. Az alternatív módszerek hasznosságát figyelembe véve a kreatív foglalkozások célja az volt, hogy bátran, helyesen, megfelelően tudjunk kommunikálni román nyelven. Szabadon, játékosan, a tantervek korlátait félretéve.

A nyár utolsó napjai az iskolára való felkészülés jegyében teltek, amelynek megfelelő keretet biztosított a szórakozással és tanulással egybekötött tábor.

A szervezők célja az volt, hogy ezekben a napokban játékos, kreatív módon nyújtsanak lehetőséget a román nyelv hétköznapi használatának elsajátítására, olyan alternatív eszközökkel, melyekkel a tanórákon kevésbé találkozhatunk.

Első nap ebéd után a szervezők ismertették a heti programot. A részt vevő tanulókat három csoportra osztották. Az első és a második csoportnak feladatlapokat kellett megoldania, míg a harmadik csoportnak, ahova a legidősebbek tartoztak, egy újságot kellett összeállítania a tábor alatt az ott megélt eseményekről. Ezekre a román foglalkozásokra délelőttönként került sor. A szerda délelőtt kicsit rendhagyóbb volt, mint a többi. Három helyett öt csoportra osztva folyt a munka, és mindegyiknek csoportnak más-más módon kellett feldolgoznia ugyanazt a részletet egy román nyelvű műből: egy fogalmazást, egy rajzot, egy posztert, egy dalt vagy éppen egy rövid színdarabot kellett előkészíteni, amelyeket ezek után minden csoport be is mutatott.

A délutánokat mindig sporttevékenységek töltötték ki. Volt lehetőség kosarazni, focizni és métázni is, így egy perc sem telt unalmasan. Jelen volt a nagylelkűség és az egymásra való odafigyelés még a szabadidőben is.

A tábor fénypontját egyértelműen a csütörtök este jelentette, ugyanis akkor gyűlt össze az összes táborlakó a várva várt tábortűz köré. Aznap ki lett tolva a takarodó időpontja is, így igazán ki lehetett élvezni az utolsó szokondi éjszakát. Éneklés, tánc, zenehallgatás és mindenféle szórakozás által lettek emlékezetesek ezek az órák.

Pénteken, az utolsó napon a legnagyobbakból álló csoport elvégezte az utolsó simításokat az újságon, amit ezek után be is mutatott az összes táborozónak.

Reméljük, jövőre is meg lesz szervezve ez a tábor, és hasonlóan jó hangulatban, valamint eredményesen telik majd. Köszönet a Hám János líceum szervező tanárainak és vezetőségének, a résztvevőknek és mindenki másnak, aki lehetővé tette ezt a felejthetetlen élményt.

 

Fehér Anna és Baliga Panna VIII. osztályos diákok

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 20:40
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...