Román nyelvtábort tartottak Szokondon
Utoljára módositva: 2017-09-20 14:45:08

 

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum romántanárai, nevezetesen Kaitar Roxana, Dicső Anikó és Sas-Marinescu Adriana, valamint Szabó Tamás testnevelő tanár 2017-ben ismét két alkalommal szervezték meg Szokondon a nagyon sikeresnek bizonyult nyelvtábort. A júliusi és szeptemberi időszakban a gyerekeknek újra lehetőségük nyílt játékos, kalandos, interaktív környezetben gyakorolni a román nyelvet. Az alternatív módszerek hasznosságát figyelembe véve a kreatív foglalkozások célja az volt, hogy bátran, helyesen, megfelelően tudjunk kommunikálni román nyelven. Szabadon, játékosan, a tantervek korlátait félretéve.

A nyár utolsó napjai az iskolára való felkészülés jegyében teltek, amelynek megfelelő keretet biztosított a szórakozással és tanulással egybekötött tábor.

A szervezők célja az volt, hogy ezekben a napokban játékos, kreatív módon nyújtsanak lehetőséget a román nyelv hétköznapi használatának elsajátítására, olyan alternatív eszközökkel, melyekkel a tanórákon kevésbé találkozhatunk.

Első nap ebéd után a szervezők ismertették a heti programot. A részt vevő tanulókat három csoportra osztották. Az első és a második csoportnak feladatlapokat kellett megoldania, míg a harmadik csoportnak, ahova a legidősebbek tartoztak, egy újságot kellett összeállítania a tábor alatt az ott megélt eseményekről. Ezekre a román foglalkozásokra délelőttönként került sor. A szerda délelőtt kicsit rendhagyóbb volt, mint a többi. Három helyett öt csoportra osztva folyt a munka, és mindegyiknek csoportnak más-más módon kellett feldolgoznia ugyanazt a részletet egy román nyelvű műből: egy fogalmazást, egy rajzot, egy posztert, egy dalt vagy éppen egy rövid színdarabot kellett előkészíteni, amelyeket ezek után minden csoport be is mutatott.

A délutánokat mindig sporttevékenységek töltötték ki. Volt lehetőség kosarazni, focizni és métázni is, így egy perc sem telt unalmasan. Jelen volt a nagylelkűség és az egymásra való odafigyelés még a szabadidőben is.

A tábor fénypontját egyértelműen a csütörtök este jelentette, ugyanis akkor gyűlt össze az összes táborlakó a várva várt tábortűz köré. Aznap ki lett tolva a takarodó időpontja is, így igazán ki lehetett élvezni az utolsó szokondi éjszakát. Éneklés, tánc, zenehallgatás és mindenféle szórakozás által lettek emlékezetesek ezek az órák.

Pénteken, az utolsó napon a legnagyobbakból álló csoport elvégezte az utolsó simításokat az újságon, amit ezek után be is mutatott az összes táborozónak.

Reméljük, jövőre is meg lesz szervezve ez a tábor, és hasonlóan jó hangulatban, valamint eredményesen telik majd. Köszönet a Hám János líceum szervező tanárainak és vezetőségének, a résztvevőknek és mindenki másnak, aki lehetővé tette ezt a felejthetetlen élményt.

 

Fehér Anna és Baliga Panna VIII. osztályos diákok

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...