Román nyelvtábort tartottak Szokondon
Utoljára módositva: 2017-09-20 14:45:08

 

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum romántanárai, nevezetesen Kaitar Roxana, Dicső Anikó és Sas-Marinescu Adriana, valamint Szabó Tamás testnevelő tanár 2017-ben ismét két alkalommal szervezték meg Szokondon a nagyon sikeresnek bizonyult nyelvtábort. A júliusi és szeptemberi időszakban a gyerekeknek újra lehetőségük nyílt játékos, kalandos, interaktív környezetben gyakorolni a román nyelvet. Az alternatív módszerek hasznosságát figyelembe véve a kreatív foglalkozások célja az volt, hogy bátran, helyesen, megfelelően tudjunk kommunikálni román nyelven. Szabadon, játékosan, a tantervek korlátait félretéve.

A nyár utolsó napjai az iskolára való felkészülés jegyében teltek, amelynek megfelelő keretet biztosított a szórakozással és tanulással egybekötött tábor.

A szervezők célja az volt, hogy ezekben a napokban játékos, kreatív módon nyújtsanak lehetőséget a román nyelv hétköznapi használatának elsajátítására, olyan alternatív eszközökkel, melyekkel a tanórákon kevésbé találkozhatunk.

Első nap ebéd után a szervezők ismertették a heti programot. A részt vevő tanulókat három csoportra osztották. Az első és a második csoportnak feladatlapokat kellett megoldania, míg a harmadik csoportnak, ahova a legidősebbek tartoztak, egy újságot kellett összeállítania a tábor alatt az ott megélt eseményekről. Ezekre a román foglalkozásokra délelőttönként került sor. A szerda délelőtt kicsit rendhagyóbb volt, mint a többi. Három helyett öt csoportra osztva folyt a munka, és mindegyiknek csoportnak más-más módon kellett feldolgoznia ugyanazt a részletet egy román nyelvű műből: egy fogalmazást, egy rajzot, egy posztert, egy dalt vagy éppen egy rövid színdarabot kellett előkészíteni, amelyeket ezek után minden csoport be is mutatott.

A délutánokat mindig sporttevékenységek töltötték ki. Volt lehetőség kosarazni, focizni és métázni is, így egy perc sem telt unalmasan. Jelen volt a nagylelkűség és az egymásra való odafigyelés még a szabadidőben is.

A tábor fénypontját egyértelműen a csütörtök este jelentette, ugyanis akkor gyűlt össze az összes táborlakó a várva várt tábortűz köré. Aznap ki lett tolva a takarodó időpontja is, így igazán ki lehetett élvezni az utolsó szokondi éjszakát. Éneklés, tánc, zenehallgatás és mindenféle szórakozás által lettek emlékezetesek ezek az órák.

Pénteken, az utolsó napon a legnagyobbakból álló csoport elvégezte az utolsó simításokat az újságon, amit ezek után be is mutatott az összes táborozónak.

Reméljük, jövőre is meg lesz szervezve ez a tábor, és hasonlóan jó hangulatban, valamint eredményesen telik majd. Köszönet a Hám János líceum szervező tanárainak és vezetőségének, a résztvevőknek és mindenki másnak, aki lehetővé tette ezt a felejthetetlen élményt.

 

Fehér Anna és Baliga Panna VIII. osztályos diákok

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...