Román nyelvtábort tartottak Szokondon
Utoljára módositva: 2017-09-20 14:45:08

 

A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum romántanárai, nevezetesen Kaitar Roxana, Dicső Anikó és Sas-Marinescu Adriana, valamint Szabó Tamás testnevelő tanár 2017-ben ismét két alkalommal szervezték meg Szokondon a nagyon sikeresnek bizonyult nyelvtábort. A júliusi és szeptemberi időszakban a gyerekeknek újra lehetőségük nyílt játékos, kalandos, interaktív környezetben gyakorolni a román nyelvet. Az alternatív módszerek hasznosságát figyelembe véve a kreatív foglalkozások célja az volt, hogy bátran, helyesen, megfelelően tudjunk kommunikálni román nyelven. Szabadon, játékosan, a tantervek korlátait félretéve.

A nyár utolsó napjai az iskolára való felkészülés jegyében teltek, amelynek megfelelő keretet biztosított a szórakozással és tanulással egybekötött tábor.

A szervezők célja az volt, hogy ezekben a napokban játékos, kreatív módon nyújtsanak lehetőséget a román nyelv hétköznapi használatának elsajátítására, olyan alternatív eszközökkel, melyekkel a tanórákon kevésbé találkozhatunk.

Első nap ebéd után a szervezők ismertették a heti programot. A részt vevő tanulókat három csoportra osztották. Az első és a második csoportnak feladatlapokat kellett megoldania, míg a harmadik csoportnak, ahova a legidősebbek tartoztak, egy újságot kellett összeállítania a tábor alatt az ott megélt eseményekről. Ezekre a román foglalkozásokra délelőttönként került sor. A szerda délelőtt kicsit rendhagyóbb volt, mint a többi. Három helyett öt csoportra osztva folyt a munka, és mindegyiknek csoportnak más-más módon kellett feldolgoznia ugyanazt a részletet egy román nyelvű műből: egy fogalmazást, egy rajzot, egy posztert, egy dalt vagy éppen egy rövid színdarabot kellett előkészíteni, amelyeket ezek után minden csoport be is mutatott.

A délutánokat mindig sporttevékenységek töltötték ki. Volt lehetőség kosarazni, focizni és métázni is, így egy perc sem telt unalmasan. Jelen volt a nagylelkűség és az egymásra való odafigyelés még a szabadidőben is.

A tábor fénypontját egyértelműen a csütörtök este jelentette, ugyanis akkor gyűlt össze az összes táborlakó a várva várt tábortűz köré. Aznap ki lett tolva a takarodó időpontja is, így igazán ki lehetett élvezni az utolsó szokondi éjszakát. Éneklés, tánc, zenehallgatás és mindenféle szórakozás által lettek emlékezetesek ezek az órák.

Pénteken, az utolsó napon a legnagyobbakból álló csoport elvégezte az utolsó simításokat az újságon, amit ezek után be is mutatott az összes táborozónak.

Reméljük, jövőre is meg lesz szervezve ez a tábor, és hasonlóan jó hangulatban, valamint eredményesen telik majd. Köszönet a Hám János líceum szervező tanárainak és vezetőségének, a résztvevőknek és mindenki másnak, aki lehetővé tette ezt a felejthetetlen élményt.

 

Fehér Anna és Baliga Panna VIII. osztályos diákok

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 17.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...