Románia a művelődés terén sem tör az EU statisztikák élére
Utoljára módositva: 2019-01-14 15:50:45

Az elmúlt tíz évben nőtt a kultúrafogyasztás mértéke Romániában, de így is az utolsók között szerepel a statisztikában.

Már megszokhattuk, hogy Románia a legtöbb EU-s statisztikai lista végén kullog, hacsak nem a fabudik vagy a halálos közúti balesetek gyakoriságáról van szó. Talán nem meglepő, hogy a kultúrára és szabadidős tevékenységekre fordított lakossági kiadások terén is sereghajtó az ország: a 2017-es adatokat megvizsgáló friss Eurostat-statisztika alapján egyedül a görögök költenek a románoknál is kevesebbet ilyesmire.
Átlagosan az Európai Unió tagállamaiban a teljes fogyasztás 8,5 százalékát fordították kultúrára és rekreációra, összesen 710 milliárd eurót. Az egy főre eső uniós átlag 1400 euró.
A legkevesebbet Görögországban (4,6%), Romániában (5,8%), Írországban és Luxemburgban (5,9%), illetve Cipruson (6%) áldoznak a kultúra oltárán. A lista élén a skandináv országok szerepelnek: Dánia (11,5%), Svédország (11%) és Finnország (10,5%). Előkelő helyen szerepel még Szlovákia (10,4%), Hollandia (10,1%) és Ausztria (10%) is. Magyarország a huszadik helyen áll, megelőzi Olaszországot és Portugáliát, de Bulgáriát és Lengyelországot nem.
Az elmúlt tíz évben egyébként a legtöbb tagállamban csökkent a kulturális és szabadidős tevékenységek iránti kereslet, a legnagyobb visszaesés Finnországban, Szlovéniában, Írországban és Belgiumban történt, míg a legnagyobb növekedést Szlovákia, Litvánia és – micsoda meglepetés – Románia érte el. Egy évtized alatt mintegy 1 százalékos növekedés következett be Romániában, de ezzel együtt is csak az utolsó előtti helyre sikerült feltornásznia magát.

Forrás: http://foter.ro

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 11.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...