Románia a művelődés terén sem tör az EU statisztikák élére
Utoljára módositva: 2019-01-14 15:50:45

Az elmúlt tíz évben nőtt a kultúrafogyasztás mértéke Romániában, de így is az utolsók között szerepel a statisztikában.

Már megszokhattuk, hogy Románia a legtöbb EU-s statisztikai lista végén kullog, hacsak nem a fabudik vagy a halálos közúti balesetek gyakoriságáról van szó. Talán nem meglepő, hogy a kultúrára és szabadidős tevékenységekre fordított lakossági kiadások terén is sereghajtó az ország: a 2017-es adatokat megvizsgáló friss Eurostat-statisztika alapján egyedül a görögök költenek a románoknál is kevesebbet ilyesmire.
Átlagosan az Európai Unió tagállamaiban a teljes fogyasztás 8,5 százalékát fordították kultúrára és rekreációra, összesen 710 milliárd eurót. Az egy főre eső uniós átlag 1400 euró.
A legkevesebbet Görögországban (4,6%), Romániában (5,8%), Írországban és Luxemburgban (5,9%), illetve Cipruson (6%) áldoznak a kultúra oltárán. A lista élén a skandináv országok szerepelnek: Dánia (11,5%), Svédország (11%) és Finnország (10,5%). Előkelő helyen szerepel még Szlovákia (10,4%), Hollandia (10,1%) és Ausztria (10%) is. Magyarország a huszadik helyen áll, megelőzi Olaszországot és Portugáliát, de Bulgáriát és Lengyelországot nem.
Az elmúlt tíz évben egyébként a legtöbb tagállamban csökkent a kulturális és szabadidős tevékenységek iránti kereslet, a legnagyobb visszaesés Finnországban, Szlovéniában, Írországban és Belgiumban történt, míg a legnagyobb növekedést Szlovákia, Litvánia és – micsoda meglepetés – Románia érte el. Egy évtized alatt mintegy 1 százalékos növekedés következett be Romániában, de ezzel együtt is csak az utolsó előtti helyre sikerült feltornásznia magát.

Forrás: http://foter.ro

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...