Románia az EU kilencedik legnagyobb sörgyártója
Utoljára módositva: 2019-08-02 15:06:08

Románia a kilencedik helyen áll az Európai Unió legfontosabb sörgyártóinak sorában, évente 1,8 milliárd liter készül itt ebből az italból – derül ki az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) adataiból.

2018-ban Németország termelte a legnagyobb mennyiségű sört, 8,3 milliárd litert, ezzel az EU sörgyártásának 21 százalékát fedi le. A sorban Nagy-Britannia következik 4,5 milliárd literrel, Lengyelország négymilliárd literrel, Spanyolország 3,6 milliárd literrel, Hollandia és Belgium egyenként 2,4 milliárd literrel, Franciaország 1,98 milliárd literrel, Csehország 1,95 milliárd literrel és Románia 1,8 milliárd literrel.

Tavaly több mint 39 milliárd alkoholtartalmú sört gyártottak az Európai Unióban, tehát lakosonként körülbelül 76 litert. Alkoholmentes, illetve nagyon kevés (0,5%-nál kevesebb) alkoholt tartalmazó sörből is több mint egymilliárd liter készült.

Hollandia exportálta a legtöbb alkoholtartalmú sört, 1,9 milliárd litert. Belgium és Németország egyenként 1,6 milliárd literrel exportált az italból. Az Európai Unió tagállamaiból az Unión kívülre exportált sör 29%-a az Amerikai Egyesült Államokba került az elmúlt évben, ez egymilliárd liter alkoholos sört jelent. Kínába 453 millió liter, Oroszországba 234 millió liter, Kanadába 217 millió liter, Dél-Koreába 198 millió liter, Svájcba 101 millió, Ausztráliába 99 millió, Tajvanba 91 millió liter, az EU-ban készült sör került.

Európában a mexikói sör a legkedveltebb az import sörök közül. Az EU-n kívüli országokból importált sörök 52 százaléka, 250 millió liter Mexikóból érkezik az Unióba. Szerbiából 57 millió, az Amerikai Egyesült Államokból 43 millió liter, Fehéroroszországból 23 millió liter, Ukrajnából 19 millió liter, Kínából 17 millió liter, Oroszországból 14 millió liter, Thaiföldről pedig tízmillió liter sört importáltak az uniós tagállamok.

Az Eurostat adatait a sör nemzetközi napja alkalmából tették közzé, amelyet minden év augusztusának első pénteki napján ünnepelnek 2008 óta.

A sör a harmadik legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital szerte a világon a víz és a tea után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...