Romániában csalnak a legtöbbet
Utoljára módositva: 2019-09-09 11:29:16

A számított és a ténylegesen beszedett áfa különbözete jelentette áfakiesés évek óta csökken. Romániában 2013-hoz képest változatlan mértékű az áfacsalás – tájékoztat az Európai Bizottság.

Romániában csalnak a legtöbbet az áfabefizetéssel az EU-ban. Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos a jelentés bemutatásakor közölte, hogy az áfabevétel-kiesés 2017-ben 8 milliárd euróval csökkent, ami nagyságrendileg megegyezik a 2016-ban regisztrált 7,8 milliárd eurós csökkenéssel. Az áfahiány 2017-ben az összes uniós áfabevétel 11,2 százalékát, míg 2016-ban a 12,2 százalékát tette ki. Ez a csökkenő tendencia már az ötödik egymást követő éve tart. Kijelentette, hogy az évek óta tartó áfabevétel-kiesés csökkentése 2017-ben többek között a kedvező gazdasági környezetnek és egyes rövid távú uniós intézkedéseknek volt köszönhető. Tájékoztatása szerint az áfarés — amely annak a fokmérője, hogy mennyire hatékonyak az áfabefizetésre és az adószabályoknak való megfelelésre vonatkozó intézkedések az egyes tagállamokban — Romániában volt a legnagyobb, ahol 2017-ben a várt áfabevétel 36 százaléka nem folyt be az államkasszába. Romániát Görögország (34) és Litvánia (25) követte. Romániában a mutató ugyanakkora maradt 2017-ben, mint 2016-ben. 2015-ben 35 százalékra mérséklődött a be nem folyt áfa, míg 2014-ben 40 százalék volt ez az arány, 2013-ban pedig 38 százalék. Az Európai Unióban ilyen konstansan és ilyen mértékben egyetlen országban sem tartja magát az áfacsalás. Románia csak 2017-ban 6,413 milliárd eurót veszített az áfacsalás miatt. Sok tagállamban sikerült jelentős eredményeket elérni ezen a téren 2013-hoz képest. 2013-ban például Szlovákiában volt a legnagyobb Románia után az áfabevétel-kiesés, 31 százalékos, ám Szlovákiának sikerült 23 százalékra leszorítania ezt az arányt. A spanyolok például 12 százalékról tornázták le 2 százalékra az áfacsalást. Az áfarés Svédországban, Luxemburgban és Cipruson volt a legalacsonyabb: ezek az országok a tervezett áfabevételnek csak az 1 százalékától estek el. A nagy arányú áfakiesés arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Unió áfaszabályait teljes körűen meg kell reformálni, és hogy a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük az áfacsalás visszaszorítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...