Romániában olcsóbb lett a kenyér, de csak a kedvezményes áfa felével csökkent az ár
Utoljára módositva: 2013-09-24 18:19:34

A versenytanács szerint a kenyér ára Romániában mintegy 6 százalékkal csökkent a kedvezményes áfa bevezetése nyomán, de 12 százalékkal kerülhetne kevesebbe az alapélelmiszer, ha teljesen érvényesült volna az áfa-csökkentés.

 

A kormány szeptember 1-jével vezette be a kenyér és a hasonló péktermékek esetében a 9 százalékos kedvezményes áruforgalmi adót (áfa) az általános, 24 százalékos áfa helyett.

Bogdan Chiritoiu, a versenytanács elnöke a Mediafax hírügynökségnek elmondta, hogy normális körülmények között, számításaik szerint a lakosságnak 12 százalékkal kellene kevesebbet fizetnie a kenyérért. A piac vizsgálata alapján azonban a versenytanács arra a következtetésre jutott, hogy az árak csak 6 százalékkal – esetenként valamivel több mint hat százalékkal – csökkentek, ami azt jelenti, hogy a kedvezményből keletkezett haszon körülbelül fele-fele arányban oszlik meg a gyártók, valamint a lakosság között.

Chiritoiu szerint a versenytanács körülbelül erre számított az intézkedés hatályba lépése előtt is, és üdvözölte az olcsóbbodást, mert véleménye szerint ez azt jelenti, hogy működnek a piacgazdaság törvényei Romániában. Emlékeztetett: a kormányzati intézkedés meghozatala előtt voltak olyan félelmek, hogy a kedvezményes áfa bevezetése ellenére sem lesz olcsóbb a kenyér.

Victor Ponta miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a kenyérrel kapcsolatos döntés eredményességétől teszi függővé a kabinet, hogy kiterjeszti-e más alapélelmiszerekre is az intézkedést.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...