Romániában rekordmagas részvételt regisztráltak, a magyarlakta térségekben a szavazási kedv elmaradt az átlagtól
Utoljára módositva: 2019-05-27 06:56:27

Romániában minden korábbi európai parlamenti (EP-) választásnál többen járultak az urnákhoz vasárnap az EP-választáson, a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben azonban a részvétel elmaradt az országos átlagtól.

Romániában h 7 és 21 óra között tartottak nyitva a szavazóhelyiségek.

A részvétel valós időben történő követését lehetővé tevő informatikai rendszer adatai szerint helyi idő szerint 21 óráig a hazai névjegyzékben szereplő több mint 18 millió 260 ezer állampolgár 49 százaléka adta le voksát. Ez több mint másfélszerese a legutóbbi, 2014-es EP-választáson regisztrált 32,16 százalékos részvételnek.

A legaktívabbnak néhány erdélyi megye, Bukarest, és főleg a fővárost övező Ilfov megye bizonyult, alacsonyabb részvételt pedig a máramarosi, és észak-moldvai megyékben regisztráltak. A magyar többségű székelyföldi megyékben is az országos átlag alatt volt a részvétel: Hargita megyében a jogosultak 47,37 százaléka, Kovászna megyében pedig 42,83 százaléka adta le voksát az EP-választáson.

A rekordmagas részvétel feltehetően annak tulajdonítható, hogy Romániában vasárnap népszavazást is tartottak igazságügyi témákban, amelyekkel a korrupcióellenes harc folytatásához és a szociálliberális kormány megbuktatásához akart választói felhatalmazást szerezni Klaus Iohannis jobboldali államfő. A kormánypártok által bírált és félhivatalosan bojkottált népszavazáson a részvételi arány 41,28 százalék volt, messze meghaladva a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

Romániában egy referendum akkor érvényes, ha a választásra jogosultak legalább 30 százaléka leadja voksát, és akkor minősül eredményesnek, ha legalább 25 százalékuk azonos módon szavaz.

A nagyvárosok szavazókörzetei és a román külképviseletek előtt kígyózó sorokra hivatkozva Klaus Iohannis államfő és a jobboldali ellenzék is a voksolás meghosszabbítását követelte, de a központi választási bizottság (BEC) minden erre vonatkozó kérést elutasított.

Külföldön vasárnap estig csaknem 350 ezer román állampolgár voksolt az EP-választáson. Hasonló sorok csak az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson alakultak ki a román külképviseleteknél, amikor az első fordulóban 160 ezren voksoltak, a második fordulóban pedig csaknem háromszor annyian (380 ezren) szavaztak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...