Romániában rosszabb munkásnak lenni
Utoljára módositva: 2019-06-16 10:04:24

A romániai munkavállalóknak jobban kell bírniuk a kánikulát, mint magyarországi társaiknak, csak 37 foknál kötelező a tempóenyhítés. Hőségriadó esetén ásványvizet kell biztosítani a munkásoknak.

Sokkal inkább védik a munkavédelmi előírások a magyarországi dolgozókat a romániaiaknál. Nyugati szomszédunknál már akkor érvénybe lép a legmagasabb fokú hőségriasztás, ha legalább három egymást követő napon 27 foknál melegebb van, Romániában ez csak 37 fokos melegben lép érvénybe. A romániai szabályozás szerint védeni kell a szabad ég alatt dolgozókat, akkor is, ha a levegőnek olyan magas a páratartalma, hogy az okoz 37 fokos hőérzetet az embereknél, de nincs pontos szintje meghatározva ennek a páratartalomnak.

Mindkét ország munkavédelmi szabályozása kimondja, hogy hőségriadó esetén ásványvizet kell biztosítani a munkásoknak, de a magyar munkavédelmi törvény pontosabb, mert azt is kimondja, hogy ennek a víznek 14–16 fokosnak kell lennie, és poharak is járnak mellé, a román szabályozás viszont nemcsak hogy nem megy bele ennyire a részletekbe, de még a szabály alóli kivétel lehetőségét is felajánlja. Ha az érdekképviselet is egyetért — így a jogszabály —, a kötelező módon előírt ásványvíz, árnyékban való munkavégzés és zuhany biztosítása nem megoldható, akkor a munkaidő csökkentésével kompenzálható ezek hiánya.

A magyar munkavédelem azt mondja, hogy a munkavédelmi oktatások idején fel kell készíteni az alkalmazottakat, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel és a hőguta tüneteit. A munkásoknak figyelniük kell egymásra, és akármilyen, egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét esetén, valamint sérülésnél azonnal abba hagyniuk a munkát, és igényelniük kell a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást. A román szabályozás orvosi igazolás meglétéhez és időszakos orvosi ellenőrzések elvégzéséhez köti a nagy melegben való munkavégzést, továbbá meg kell tudni oldani a munkatelepen az elsősegélynyújtást, és telefonnak is lennie kell a közelben, hogy mentőt lehessen hívni.

Súlyos bírság

1500-tól 2500 lejig terjedő bírsággal büntethetők azok a munkáltatók, akik nem tartják be a kánikula idején az alkalmazottak védelmére vonatkozó előírásokat. „Tekintve, hogy Románia területén nyáron hangsúlyozottan kellemetlen lehet a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladhatja a kritikus 80-as küszöböt, a munkaügyi felügyelőség területi kirendeltségein keresztül ellenőrizni fogja a hőhullám idején az alkalmazottak munkaügyi védelme érdekében alkalmazandó intézkedések betartását. A munkáltatók kötelesek biztosítani a minimális körülményeket alkalmazottaik egészségének megőrzése érdekében: csökkenteni kell a fizikai tevékenység intenzitását és ritmusát, biztosítani kell a megfelelő szellőztetést a munkahelyeken, szüneteket kell beiktatni, biztosítani kell napi 2–4 liter ásványvizet minden dolgozónak, valamint zuhanyzási lehetőséget, illetve a megfelelő munkavédelmi öltözetet és felszerelést” — áll a közleményben.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...