Romániai premier-műtét Szatmáron
Utoljára módositva: 2014-05-07 09:07:10

Egy specialistákból álló csapat romániai premiernek számító beavatkozást hajtott végre április 29-én a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szív- és érsebészeti osztályán dr. Galajda Zoltán vezetésével. A műtét során egy 15 éves lányon hajtottak végre életmentő beavatkozást.

 

Tegnap a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház gyűléstermében sajtótájékoztató keretében számolt be a kórház vezetősége és dr. Galajda Zoltán szív- és érsebész, a Debreceni Egyetemi Klinika vezetője — aki egyben a szatmári szív- és érsebészeti osztály vezetője is — egy április 29-én elvégzett életmentő műtétről, mellyel sikerült egy 15 éves Arad megyei lány életét megmenteni. Dr. Paula Mare, a kórház orvosigazgatója gratulált a műtétet végző szakembereknek. Elhangzott, hogy az Arad megyéből származó 15 éves Sulincean Alexandra hemangiómával született, mely óriásira nőtt, s mára a lány életét veszélyeztette. A daganat két évvel ezelőtt, egy esés következtében vált elviselhetetlenné a lány számára, azóta erős fájdalmai voltak. A lány fájdalmai egyre nőttek, járni is csak nehezen tudott, míg pár héttel ezelőtt a lányt kómában szállították a temesvári kórház intenzív osztályára. Galajda doktor szakértői véleményét is kikérték az eset kapcsán, aki azonnal elkezdte a kivizsgálását. Ezt követően a lányt a dr. Tóth Judith által vezetett csapat vizsgálta meg Debrecenben, ahol a műtét magas rizikófaktora miatt nem vállalták a beavatkozást, annak ellenére sem, hogy a Terapeutica Magánkórház 20 ezer euróval támogatta a műtétet. A kislány kezelését osztály- és iskolatársai 4000 euróval támogatták, melyet adományokból gyűjtöttek össze. Ilyen körülmények közepette dr. Galajda úgy döntött, hogy a műtétet sürgősségi esetként végezzék el Szatmárnémetiben.

Alexandra (középen) a napokban elhagyja a szatmári kórházat és Aradon folytatja az utókezelést

A műtétről dr. Galajda Zoltán számolt be: „A mostani eset egy fejlődési rendellenesség, érdaganat, hemangióma, és ennek a betegségnek több válfaja van. A jelen esetben egy nagyon kiterjedt és nagyon nagy méretű érdaganatról volt szó, mely elfoglalta a medencét, a hasüreget és bekúszott a gerinccsatornába is, gyakorlatilag már a repedés veszélye is fennállt, s ha ez bekövetkezik, akár el is vérezhetett volna a beteg. Egy ilyen nagy érdaganattól azonnal elvérzik a beteg, és nem is lehet elállítani a vérzést. Az érdaganat olyan, mint egy szivacs, melyet több ér táplál. Ezeket fel kellett térképezni műtét előtt, hogy hol vannak, és az a rész, amelyik becsúszott a gerinccsatornába, az nyomta a gerincvelőt és az idegeket, gyakorlatilag ez okozta a nagyon nagy fájdalmakat is. Mikor ezek a tünetek felléptek, a műtét sürgőssé vált. Sikerült ezt a tumort teljes mértékben eltávolítani. A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy a daganat addig létezik, míg a tápláló erek működnek, ha azokat megtaláljuk, lezárjuk, akkor összeesik, megszűnik a daganat. Volt olyan orvosi intézet, ahol a magas költségek miatt nem tudták a műtétet elvégezni Alexandrán még annak idején. Például Bécsben 17 ezer euró volt a legkisebb ár, ahol kezdődött a beavatkozás, mivel katéteres úton gondolták ezt elzárni, míg más helyen a kockázat miatt nem vállalták: fennállt a veszély, hogy a műtét után megbénul a beteg, vagy a műtét alatt elvérzik. A műtétet a Terapeutica Kórház szponzorizálta, illetve a Szatmár Megyei Tanács. A tanács engedélyezte azt, hogy más megyéből érkező betegnek is biztosítsák a műtéthez való fogyóeszközök egy részét, a speciális eszközöket pedig az aradi Terapeutica Kórház biztosította. A műtétet önkéntes orvosok segítségével végeztem: Bukarestből dr. Cornea Alexandru szívsebész, míg Konstancáról dr. Arhire Dorin, a konstancai szívsebészet altatóorvosa vett részt a műtéten, s természetesen az osztály munkatársai, a nővérek, dr. Traianela Ionescu, aki az itteni altatóorvosunk, és Debrecenből is jöttek még segíteni kollégák.”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...