Romániának tisztábban kell hallatnia a hangját
Utoljára módositva: 2019-08-26 16:52:35

Viorica Dăncilă kormányfő azt mondta a román diplomáciai testületek vezetőinek éves találkozóján, amelyre hétfőn került sor a Bukarestben, hogy a maga részéről minden támogatást megad, hogy az energetikai biztonság ‘stratégiai és létfontosságú’ területén érvényesítsék a kormány politikáját. 

A miniszterelnök emlékeztetett: az energiabiztonság Románia prioritásai közé tartozott addig is, míg az ország az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét töltötte be.

‘Valójában ez a terület kulcsfontosságú téma mind a stratégiai partnerségek, mind a regionális szintű együttműködés terén. Támogatom önöket abban, hogy fokozzák a diplomáciai erőfeszítéseket a kormányzati politikák előmozdítása érdekében ezen az országunk számára stratégiai és létfontosságú területen’ – nyilatkozta Dăncilă.

Ramona Mănescu külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Romániának “tisztábban, artikuláltabban és kifinomultabban’ kell hallatnia hangját mind az Európai Unióban (EU), mind a NATO-ban.

‘A biztonság sem nem adottság, sem nem kiváltság, cselekedeteink eredménye. Mindannyian szerepet játszunk a megvédésében. Önöknek, mint diplomatáknak, Románia biztonsága diplomáciai tevékenységük magától értődő része. A biztonsággal kapcsolatos minden vita azon kockázatokból és fenyegetésekből indul, amelyekre reagálnunk kell, kockázatok pedig folyamatosan vannak, ráadásul állandóan változik a természetük, a formájuk és a terjedési csatornájuk. Ebben az összefüggésben úgy vélem, hogy Románia hangjának világosabbnak, artikuláltabbnak és ugyanakkor, miért is ne, kifinomultabbnak kell lennie az EU-ban és a NATO-ban, hogy valamennyien megértsük, hogy miben állnak a közös fenyegetések. Biztonságunk közös stratégiai fellépést igényel, és ehhez a biztonsági kultúra nagyobb mértékű konvergenciájára van szükség. (…) Romániának ki kell aknáznia a stratégiai partnerségeket és kapcsolatokat az Egyesült Államokkal és a főbb európai államokkal, Franciaországgal, Németországgal, az Egyesült Királysággal, de nem szabad elhanyagolni a keleti szárnyat sem, a Lengyelországgal és Törökországgal folytatott stratégiai partnerségeket’ – mondta Ramona Mănescu.

A külügyminiszter beszédében nagyra értékelte a román diplomaták tevékenységét. “Önök a román állam elit testületét alkotják, Románia büszke erre, mert tudja, hogy építhet munkájukra és komolyságukra”- jelentette ki Ramona Mănescu.

A román diplomácia éves találkozójának elején egyperces néma csenddel emlékeztek meg a nemrég elhunyt Mihnea Constantinescu volt nagykövetről.

A találkozón jelen volt többek között Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, Carmen Mihălcescu, a képviselőház alelnöke, George Ciamba, európai ügyekért felelős miniszter, Laurenţiu Ştefan, elnöki tanácsadó, Emil Constantinescu, korábbi államfő és Adrian Nastase, volt miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...