Romlott az életszínvonal
Utoljára módositva: 2019-11-13 10:50:41

Bulgáriában, Argentínában és Mauritiuson is jobb az életszínvonal, mint Romániában, derült ki az SPI felméréséből. A tavalyi pozícióhoz képest egyet hátrált 2019-ben az ország.

A Social Progress Imperative (SPI) amerikai szociológiai intézet idén is elvégezte felmérését, amelyben többek között az egészségügy, oktatás, toleranciaszint és az életminőség alapján rangsorolta a világ országait aszerint, hogy azok társadalma mennyire fejlődik.

A felállított sorrend szerint ebben az évben a norvégok kapták a legmagasabb pontszámot, őket követik a dánok, majd a svájciak, míg a lista végén Dél-Szudánt, Csádot és a Közép-afrikai Köztársaságot találjuk.

Románia a 45. helyre esett vissza a listán, és olyan országok előzik meg, mint a szomszédos Bulgária, Argentína vagy Mauritius. Az Európai Unió tagállamai — Bulgária és Románia kivételével — a rangsor első két kategóriájába tartoznak, magas életminőséggel. A közép- és kelet-európai államok közül Szlovénia (21) foglalja el a legjobb helyet, és a Cseh Köztársaság (24), Észtország (25), Litvánia (32), Lengyelország (33), Szlovákia (35), Lettország (36), Horvátország (38) és Magyarország (39) követi.

A tanulmányban rávilágítanak hazánk gyengeségeire és erősségeire 15 másik államhoz képest, amelyekben az egy főre eső GDP hasonló. Azok a mutatók, amelyeknél Románia a legalacsonyabb pontszámot kapta, a víz- és szennyvízkezelési szolgáltatások (83. hely), egészség és wellness (74. hely) és az alapfokú oktatáshoz való hozzáférés (73. hely). Magasabb pontszámot kapott viszont az ország a személyi biztonság (36. hely), a környezetminőség (40. hely), az alapvető élelmiszerek és orvosi ellátás (47. hely), valamint a személyes jogok (48. hely) területén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...