Roncsprogram a gyakorlatban
Utoljára módositva: 2014-04-01 08:56:45

Meglepő lett volna, ha a korábbi bejelentések szerint ma beindul az idei roncsautó-program, ezen a héten valószínűleg nem lehet újra cserélni a nyolcévesnél idősebb kocsikat.

 

A lerobbant kocsi mellé pénz is szükséges a roncsautó-programban való részvételhez

Senki ne igyekezzen az új szabályozásoknak megfelelően valamelyik autókereskedőhöz azért, hogy újra cserélje régi autóját: nem indult még be az idei roncsautó-program. Csupán az autókereskedők számára meghirdetett jelentkezési határidő ért véget péntek helyett tegnap, ám ezeket még szokás szerint több oldalról is meg kell vizsgálniuk a program lebonyolításával megbízott Környezetvédelmi Alap (AFM) aktatologatóinak, úgyhogy a szatmári autókereskedésekben senki nem is számít semmire a hét vége előtt. Értesüléseink szerint pénteken, az AFM kolozsvári regionális irodájában fognak összegyűlni az északnyugati régió autókereskedéseinek képviselői, itt kapják meg a programban való részvételt igazoló papírt és az utolsó eligazítások is itt hangzanak majd el.

 

Pappírról papírra

 

Az autótulajdonosokat érintő procedúráról egyelőre annyit lehet tudni, tájékoztatta lapunkat Florentin Florescu, a Dacia – Renault képviselet értékesítési vezetője, hogy nem a Remathoz, hanem egyenesen az újautó-kereskedőhöz kell fordulnia annak a gépkocsi-tulajdonosnak, aki nyolc évnél idősebb autóját újra szeretné cserélni. Az igénylést az AFM egyik munkatársa fogja jóváhagyni, és ha ez pár nap múlva megvan, akkor ezzel a papírral és a régi autóval el kell menni a Remathoz, amely ez utóbbit átveszi, és egy újabb igazolást ad ki arról, hogy a kocsival kapcsolatban megindult az újrahasznosítási folyamat. Ezzel a papírral kell újra felkeresni az autókereskedőt, aki a 6500 lejt érő roncsautó-értékjegyet és az új autó értékének fennmaradó részét, vagy annak egy részletét átvéve, a készlettől függően, már át is adhatja az új autó slusszkulcsát.

 

Jó lehet az új rendszer

 

Florescu jó ötletnek tartja az új rendszert, amikor nem megyénként osztják szét a roncsautó-jegyeket, hanem a kereslet függvényében jutnak el azok — egyébként virtuálisan — az egyes autókereskedésekhez, az értékesítési vezető szerint így a valós igényeknek megfelelően részesülnek majd a megyék az értékjegyekből, és ki vannak zárva a rendszerből a nyerészkedésben és nem az autópark megújításában érdekelt ügyeskedők. A szatmárnémeti Dacia – Renault képviselet adatai szerint tavaly tízezer autót vásároltak a kedvezménnyel élők, így idén sem számítanak nagyobb érdeklődésre, ezért magánszemélyek számára tizenhétezer értékjegy kerül majd be a rendszerbe.

Szatmár megyében az előző programban részt vevők hetven százaléka Daciára váltott régi autójáról, a roncsprogram értékjegyét felhasználva.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...