Rossz minőségű, de mégsem jelentik?!
Utoljára módositva: 2019-02-14 17:29:29

Rossz minőségű termékeket kapnak a gyerekek az iskolában a tej-kifli program keretében — panaszkodnak a Szatmár megyei szülők a virtuális térben. Hivatalos jelzés azonban még nem történt.

Szinte a tej-kifli program beindulásával egy időben a péktermékekkel és a gyümölccsel kapcsolatos panaszok is megjelentek az online közösségi térben. Legutóbbi írásunkhoz, amelyben arról számoltunk be, hogy nem ízlik a Szatmár megyei gyerekeknek a tízórai, szintén rengetegen hozzászóltak, sőt, kisebb viták is kialakultak.

Megyénkbe az almát, a kekszet és kiflit egy tordai cég, a Logistic Media Pop Art szállítja, míg az iskolatejet a kovásznai Agro-Pan-Star cég biztosítja, kivételt csak a Nagykároly környéki gyerekek jelentenek, számukra a Varga Quattro biztosítja a pékárut. A helyi, Szatmár megyei vállalkozásra nem érkezett panasz, a tordaira viszont annál inkább. Sok szülő szerint a Kolozs megyei cég által leszállított keksz például annyira ehetetlen, hogy még a házi kedvencek sem eszik meg, mások azt róják fel, hogy a kifli is fűrészporízű, gyakran kemény, illetve az alma sem mindig kifogástalan állapotú. A hét közepéig azonban mégsem tett hivatalos panaszt egyetlen iskola vagy szülő sem.

„Egyelőre nem volt mit jeleznünk a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen, a diákok, az óvodapedagógusok, tanítók és osztályfőnökök részéről ugyanis nem érkezett panasz a kormányprogram keretében kiosztott tízórai minőségére” — magyarázta megkeresésünkre Póti Eduárd János, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója. Elmondása szerint a gyerekek valóban furcsállták a kifli és a keksz kinézetét, amikor először megkapták, az előző években ugyanis fehér lisztből készült pékterméket osztottak ki, most pedig teljes kiőrlésű változatból sütik ezeket, így nem is igazán ízlenek a diákoknak. Az igazgató egyébként maga is kóstolta már az iskolatejet és a kiflit a gyerekek kérésére, de számára nem tűntek annyira rossznak, mint amilyen online visszhangjuk van.

Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója szintén nem továbbított még panaszt a tanintézmény részéről a hatóságok felé a tej-kifli program keretében kiosztott termékekről, eddig ugyanis nem érkeztek negatív jelzések hozzá, a helyzet pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban is hasonló. Pataki Enikő, a főgimnázium vezetője szerint az almával nagyon ritkán van gond, ezek ráadásul darabonként külön csomagolva érkeznek, le is szokták őket ellenőrizni szúrópróbaszerűen, és bár a kifli és a keksz nem igazán ízlik a diákoknak, kevesen is eszik meg ezeket, de panasz még nem érkezett miattuk.

A szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola viszont már készül arra, hogy hivatalosan is jelezze: a tej-kifli programban kiosztott termékek nagyon rossz minőségűek. „A tejjel nem igazán volt gond, a keksz és a kifli viszont fűrészporízű, az alma is néha már romlásközeli állapotban kerül az iskolába. Éppen ezért élni fogunk a lehetőséggel, és hivatalosan is panaszt teszünk” — magyarázta Gnandt Zoltán iskolaigazgató, aki pedagógusként és szülőként is felháborítónak tartja a helyzetet. „Az iskolába eddig két különböző kategóriájú tízórai érkezett: rossz vagy rosszabb minőségű. Csak az iskolába járó gyermekeink jólneveltségén múlik, hogy nem dobják ki azonnal a péktermékeket. Sokan megkóstolják, de sajnos nagyon rossz minőségű, így nem fogyasztják el. Hivatalosan is jelezni fogjuk a tanfelügyelőségnek, a fogyasztóvédelemnek és a megyei önkormányzatnak is” — mondta az általános iskola vezetője.

Hivatalos panaszt egyébként nemcsak az iskolák, hanem a szülők is tehetnek. Amennyiben úgy érzik, hogy a gyermekeknek kiosztott termékek minősége kifogásolható, jelezhetik a fogyasztóvédelmi hivatalban, az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságnál, valamint a közegészségügyi hatóságnál is.

 

Meleg ebéd kellene

 

A szülők és a pedagógusok szerint is a meleg ebéddel járnának a legjobban a gyerekek. „A száraz, kalóriaszegény korpás keksz helyett arra kellene törekedni, hogy meleg ebédet, tápanyagokban gazdag, változatos főtt ételt biztosítsunk a tanulóknak” — mondta Gnandt Zoltán, azt is hozzátéve, hogy sajnos helyhiány miatt ez sok tanintézményben nehezen megoldható, így egyelőre a 10-es Számú Általános Iskolában sem lenne mód rá.

Ott viszont, ahol már működik menza, nagyon szeretik a gyerekek. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban például nagyon sok iskolás igénybe is veszi nap mint nap. Az iskolában 8 lejért háromfogásos ebédet kapnak a tanulók, de itt is szűkös a hely. A tanulók most is két váltásban esznek, úgy, hogy a főgimnáziumnak nem minden diákja veszi ezt igénybe. Ha viszont a tanintézmény minden tanulójának járna a meleg ebéd, növelni kellene a konyha és az ebédlő kapacitását, aminek a gyakorlati megvalósításával viszont már gond lenne. Amennyiben azonban ezt is sikerülne orvosolni, a meleg ebédnek csak pozitív hatása lenne a diákokra.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...