Rossz minőségű, de mégsem jelentik?!
Utoljára módositva: 2019-02-14 17:29:29

Rossz minőségű termékeket kapnak a gyerekek az iskolában a tej-kifli program keretében — panaszkodnak a Szatmár megyei szülők a virtuális térben. Hivatalos jelzés azonban még nem történt.

Szinte a tej-kifli program beindulásával egy időben a péktermékekkel és a gyümölccsel kapcsolatos panaszok is megjelentek az online közösségi térben. Legutóbbi írásunkhoz, amelyben arról számoltunk be, hogy nem ízlik a Szatmár megyei gyerekeknek a tízórai, szintén rengetegen hozzászóltak, sőt, kisebb viták is kialakultak.

Megyénkbe az almát, a kekszet és kiflit egy tordai cég, a Logistic Media Pop Art szállítja, míg az iskolatejet a kovásznai Agro-Pan-Star cég biztosítja, kivételt csak a Nagykároly környéki gyerekek jelentenek, számukra a Varga Quattro biztosítja a pékárut. A helyi, Szatmár megyei vállalkozásra nem érkezett panasz, a tordaira viszont annál inkább. Sok szülő szerint a Kolozs megyei cég által leszállított keksz például annyira ehetetlen, hogy még a házi kedvencek sem eszik meg, mások azt róják fel, hogy a kifli is fűrészporízű, gyakran kemény, illetve az alma sem mindig kifogástalan állapotú. A hét közepéig azonban mégsem tett hivatalos panaszt egyetlen iskola vagy szülő sem.

„Egyelőre nem volt mit jeleznünk a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségen, a diákok, az óvodapedagógusok, tanítók és osztályfőnökök részéről ugyanis nem érkezett panasz a kormányprogram keretében kiosztott tízórai minőségére” — magyarázta megkeresésünkre Póti Eduárd János, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója. Elmondása szerint a gyerekek valóban furcsállták a kifli és a keksz kinézetét, amikor először megkapták, az előző években ugyanis fehér lisztből készült pékterméket osztottak ki, most pedig teljes kiőrlésű változatból sütik ezeket, így nem is igazán ízlenek a diákoknak. Az igazgató egyébként maga is kóstolta már az iskolatejet és a kiflit a gyerekek kérésére, de számára nem tűntek annyira rossznak, mint amilyen online visszhangjuk van.

Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója szintén nem továbbított még panaszt a tanintézmény részéről a hatóságok felé a tej-kifli program keretében kiosztott termékekről, eddig ugyanis nem érkeztek negatív jelzések hozzá, a helyzet pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban is hasonló. Pataki Enikő, a főgimnázium vezetője szerint az almával nagyon ritkán van gond, ezek ráadásul darabonként külön csomagolva érkeznek, le is szokták őket ellenőrizni szúrópróbaszerűen, és bár a kifli és a keksz nem igazán ízlik a diákoknak, kevesen is eszik meg ezeket, de panasz még nem érkezett miattuk.

A szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola viszont már készül arra, hogy hivatalosan is jelezze: a tej-kifli programban kiosztott termékek nagyon rossz minőségűek. „A tejjel nem igazán volt gond, a keksz és a kifli viszont fűrészporízű, az alma is néha már romlásközeli állapotban kerül az iskolába. Éppen ezért élni fogunk a lehetőséggel, és hivatalosan is panaszt teszünk” — magyarázta Gnandt Zoltán iskolaigazgató, aki pedagógusként és szülőként is felháborítónak tartja a helyzetet. „Az iskolába eddig két különböző kategóriájú tízórai érkezett: rossz vagy rosszabb minőségű. Csak az iskolába járó gyermekeink jólneveltségén múlik, hogy nem dobják ki azonnal a péktermékeket. Sokan megkóstolják, de sajnos nagyon rossz minőségű, így nem fogyasztják el. Hivatalosan is jelezni fogjuk a tanfelügyelőségnek, a fogyasztóvédelemnek és a megyei önkormányzatnak is” — mondta az általános iskola vezetője.

Hivatalos panaszt egyébként nemcsak az iskolák, hanem a szülők is tehetnek. Amennyiben úgy érzik, hogy a gyermekeknek kiosztott termékek minősége kifogásolható, jelezhetik a fogyasztóvédelmi hivatalban, az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóságnál, valamint a közegészségügyi hatóságnál is.

 

Meleg ebéd kellene

 

A szülők és a pedagógusok szerint is a meleg ebéddel járnának a legjobban a gyerekek. „A száraz, kalóriaszegény korpás keksz helyett arra kellene törekedni, hogy meleg ebédet, tápanyagokban gazdag, változatos főtt ételt biztosítsunk a tanulóknak” — mondta Gnandt Zoltán, azt is hozzátéve, hogy sajnos helyhiány miatt ez sok tanintézményben nehezen megoldható, így egyelőre a 10-es Számú Általános Iskolában sem lenne mód rá.

Ott viszont, ahol már működik menza, nagyon szeretik a gyerekek. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban például nagyon sok iskolás igénybe is veszi nap mint nap. Az iskolában 8 lejért háromfogásos ebédet kapnak a tanulók, de itt is szűkös a hely. A tanulók most is két váltásban esznek, úgy, hogy a főgimnáziumnak nem minden diákja veszi ezt igénybe. Ha viszont a tanintézmény minden tanulójának járna a meleg ebéd, növelni kellene a konyha és az ebédlő kapacitását, aminek a gyakorlati megvalósításával viszont már gond lenne. Amennyiben azonban ezt is sikerülne orvosolni, a meleg ebédnek csak pozitív hatása lenne a diákokra.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...