Rövidesen újabb lehetőség lesz erdősítésre
Utoljára módositva: 2019-08-23 13:39:02

A vidékfejlesztési terv keretében újra pályázható lesz az erdősítés támogatását szolgáló 8.1-es számú intézkedés. A pályáztatás szeptember 16-tól indul, közel 15 millió eurós keretösszeggel.

Az erdősítési támogatást az Unió vidékfejlesztési alapjából fizetik, a támogatás folyósítását azonban a kifizetési ügynökség (APIA) végzi, ezen intézményhez kell benyújtani, illetve feltölteni a pályázatokat is. A támogatás kapcsán bővebb információk az ügynökség honlapján (apia.org.ro) olvashatók, ahol rövidesen megtalálható lesz a végleges pályázati tájékoztató is. A támogatás pályázhatóságát negyedszer hirdetik meg a 2014–2020-as vidékfejlesztési terv keretében. Az előző kiírásokhoz képest nem lesz sok változás: a támogatási kéréseket online kell feltölteni, és papírra nyomtatva az APIA-hoz letenni. A pályázat útján legalább egy hektár erdőt, illetve fél hektár védősávot kell telepíteni, ültetni. Állandó természetes gyepek erdősítése nem kifizethető. A támogatást igénylőnek a következő lépéseket kell megtennie: az APIA szakembereinek segítségével azonosítania kell azokat a területeket, parcellákat, amelyeket erdősíteni szeretne, második lépésként egy erdészeti szakemberrel vagy céggel technikai tervet kell kidolgoztatnia (ennek költségei, honoráriuma az első részlet kifizetésekor igényelhető vissza), és meg kell szereznie az erdészeti hatóság beleegyezését is.

A támogatást igénylő lehet mezőgazdasági területtel rendelkező magánszemély, egyéni vállalkozó, családi vállalkozás vagy kft., magánszemélyek alkotta egyesület, de pályázhatnak mezőgazdasági területtel rendelkező önkormányzatok vagy ezek egyesületei is. A támogatást két összegben kapja meg a pályázó: az egyik a pályázat megírásának, az erdő telepítésének és a terület bekerítésének a költségeit téríti meg, a másik az ültetvény karbantartási és ápolási költségeit fedezi (6 év karbantartás, 2 év ápolás). Ugyanakkor 12 éven át igényelhető a mezőgazdasági jövedelem kiesését pótló támogatás is. Abban az esetben, ha helyi tanácsok szeretnének erdősíteni birtokukban levő mezőgazdasági területeket, csak a szaktanácsadói, illetve pályázatkészítési költségeket, a telepítés és a bekerítés költségeit igényelhetik. A támogatás értéke változó attól függően, hogy az erdősítésre váró terület sík-, domb- vagy hegyvidéken található. A beérkezett pályázatokat az APIA szakemberei pontozásos rendszer alapján bírálják majd el, ennek leírása megtalálható lesz a pályázati tájékoztatóban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...