Ruha Istvánra emlékeztek
Utoljára módositva: 2016-08-18 20:36:35

A Románia egyik legnagyobb hegedűművészeként számon tartott Ruha István emléke előtt tisztelegtek születésének 85. évfordulója alkalmából.

A kiváló zenész sírja a nagykárolyi református temetőben

A megemlékezésen a nagykárolyi kulturális igazgatóság munkatársai, Róbert László, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont igazgatója és a „Gróf Károlyi” Kulturális Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ munkatársa, Adrian Ştefănuţ helyezte el a kegyelet virágait a kiváló zenész sírjánál a nagykárolyi református temetőben.

Ruha István 1931. augusztus 17-én született Nagykárolyban, és alig négyéves volt, amikor megkapta az első hegedűjét s elkezdte tanulmányait édesapja és Orosz Rozália professzor irányításával. Hétévesen kapta meg élete első díját, „prímásnak” választották több mint 100 dallam különböző tónusban való eljátszásáért. Rögtön a második világháború vége után a nagykárolyi piarista papok segítségével Kolozsvárra került, ahol Balogh Ferenc fedezte fel kivételes tehetségét és juttatta be a Magyar Opera Zenekarába, majd a Konzervatórium diákjai közé. Élete folyamán számos hazai és nemzetközi verseny díját nyerte el (Ifjúsági Világfesztivál — Bukarest, 1953; Csajkovszkij Nemzetközi Hegedűverseny — Moszkva, 1958; G. Enescu Nemzetközi Hegedűverseny — Bukarest, 1958; Marguerite Long-Jacques Thibaud verseny —Párizs, 1959), s 1959-ben kinevezték a kolozsvári filharmónia szólistájának. 1962-ben pedig Érdemes Művész díjjal tüntették ki, „a színház, zene, képzőművészet és film területén nyújtott kiváló érdemeiért és tevékenységéért”.

1994-ben Kolozsvár, majd 1997-ben szülővárosa, Nagykároly díszpolgárává avatták.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 18:30
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Egy kis szívesség
Ma, 20:30
Az Egy kis szívesség egy misztikus krimi-thriller, amely egy nő eltűnése köré épül. A főszerepekben viszont itt is két női karaktert találunk.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...