Ruha Istvánra emlékeztek
Utoljára módositva: 2016-08-18 20:36:35

A Románia egyik legnagyobb hegedűművészeként számon tartott Ruha István emléke előtt tisztelegtek születésének 85. évfordulója alkalmából.

A kiváló zenész sírja a nagykárolyi református temetőben

A megemlékezésen a nagykárolyi kulturális igazgatóság munkatársai, Róbert László, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont igazgatója és a „Gróf Károlyi” Kulturális Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ munkatársa, Adrian Ştefănuţ helyezte el a kegyelet virágait a kiváló zenész sírjánál a nagykárolyi református temetőben.

Ruha István 1931. augusztus 17-én született Nagykárolyban, és alig négyéves volt, amikor megkapta az első hegedűjét s elkezdte tanulmányait édesapja és Orosz Rozália professzor irányításával. Hétévesen kapta meg élete első díját, „prímásnak” választották több mint 100 dallam különböző tónusban való eljátszásáért. Rögtön a második világháború vége után a nagykárolyi piarista papok segítségével Kolozsvárra került, ahol Balogh Ferenc fedezte fel kivételes tehetségét és juttatta be a Magyar Opera Zenekarába, majd a Konzervatórium diákjai közé. Élete folyamán számos hazai és nemzetközi verseny díját nyerte el (Ifjúsági Világfesztivál — Bukarest, 1953; Csajkovszkij Nemzetközi Hegedűverseny — Moszkva, 1958; G. Enescu Nemzetközi Hegedűverseny — Bukarest, 1958; Marguerite Long-Jacques Thibaud verseny —Párizs, 1959), s 1959-ben kinevezték a kolozsvári filharmónia szólistájának. 1962-ben pedig Érdemes Művész díjjal tüntették ki, „a színház, zene, képzőművészet és film területén nyújtott kiváló érdemeiért és tevékenységéért”.

1994-ben Kolozsvár, majd 1997-ben szülővárosa, Nagykároly díszpolgárává avatták.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...