Ruha Istvánra emlékeztek
Utoljára módositva: 2016-08-18 20:36:35

A Románia egyik legnagyobb hegedűművészeként számon tartott Ruha István emléke előtt tisztelegtek születésének 85. évfordulója alkalmából.

A kiváló zenész sírja a nagykárolyi református temetőben

A megemlékezésen a nagykárolyi kulturális igazgatóság munkatársai, Róbert László, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont igazgatója és a „Gróf Károlyi” Kulturális Idegenforgalmat Népszerűsítő Központ munkatársa, Adrian Ştefănuţ helyezte el a kegyelet virágait a kiváló zenész sírjánál a nagykárolyi református temetőben.

Ruha István 1931. augusztus 17-én született Nagykárolyban, és alig négyéves volt, amikor megkapta az első hegedűjét s elkezdte tanulmányait édesapja és Orosz Rozália professzor irányításával. Hétévesen kapta meg élete első díját, „prímásnak” választották több mint 100 dallam különböző tónusban való eljátszásáért. Rögtön a második világháború vége után a nagykárolyi piarista papok segítségével Kolozsvárra került, ahol Balogh Ferenc fedezte fel kivételes tehetségét és juttatta be a Magyar Opera Zenekarába, majd a Konzervatórium diákjai közé. Élete folyamán számos hazai és nemzetközi verseny díját nyerte el (Ifjúsági Világfesztivál — Bukarest, 1953; Csajkovszkij Nemzetközi Hegedűverseny — Moszkva, 1958; G. Enescu Nemzetközi Hegedűverseny — Bukarest, 1958; Marguerite Long-Jacques Thibaud verseny —Párizs, 1959), s 1959-ben kinevezték a kolozsvári filharmónia szólistájának. 1962-ben pedig Érdemes Művész díjjal tüntették ki, „a színház, zene, képzőművészet és film területén nyújtott kiváló érdemeiért és tevékenységéért”.

1994-ben Kolozsvár, majd 1997-ben szülővárosa, Nagykároly díszpolgárává avatták.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...