×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

Rus bízik abba, hogy mehet Tokióba

2020.03.26 - 15:18
Megosztas :
 • Rus bízik abba, hogy mehet Tokióba

  A halasztás ellenére is bízik abban, hogy olimpiai válogatott kerettag lehet a szatmárnémeti Rus Adrián. A 24 éves labdarúgó sérülés miatt nem játszott az elmúlt egy hónapban, de a mostani szünetet kihasználva a mihamarabbi felépülésben reménykedik.

  A magyar élvonalbeli MOL Fehérvárnál futballozó szatmárnémeti Rus Adriánnak van esélye szerepelni a jövő évi nyári olimpián, amennyiben Adrian Mutu szövetségi kapitány kiválasztja, és meghívja az ifjúsági korosztályos válogatottba.

  A felnőtteknél is bemutatkozó hátvéd tavaly az elődöntőig jutott az olaszországi U21-es Európa-bajnokságon. Ezzel vívta ki a korosztályos nemzeti együttes, hogy 1964 után ismét szerepelhessen a nyári játékokon. Mint ismeretes, az 56 évvel ezelőtti olimpiát is Tokióban rendezték meg, akkor Románia az 5. helyen zárt, miután a negyeddöntőben a későbbi aranyérmes Magyarországtól kapott ki 2:0 arányban.

  Az is közismert már, hogy az idei tornát halasztották, és csak jövőre fognak találkozni Tokióban a sportágak legjobbjai. Ez viszont érzékenyen érintheti a labdarúgókat, hiszen korosztályhoz kötött a részvételük. Itt már U23-as válogatottak szerepelnek, így annak a keretnek a nagy része, amely kiharcolta az U21-es Eb-ről az kvótát, „kiöregedés” miatt nem játszhat Tokióban is. A szövetségi kapitánynak jogában áll három 23 éven felüli játékost is meghívni a keretbe, így a 24 éves Rus Adriánnak is nagy esélye van a tokiói szereplésre.

  Nem kizárt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) megegyezik abban, hogy jövő évre elhalasztott tokiói olimpia kivételes legyen ebből a szempontból, és kitolják a korosztályt is, így a 1997. január 1. után születettek képezzék az alsó kórhatárt, így az olaszországi Eb-4. keret nagy része mehet 2021-ben Tokióba is.

  „Bízom benne, hogy én is mehetek az olimpiára. De teljesen egyet értek azzal, hogy idén lehetetlen lett volna megrendezni a játékokat. Első az egészség. Ha egy bajnokság sem játszik, és nincs meccs a lábunkban, akkor így nem lehetett volna olimpián sem szerepelni, hiszen sokkal sérülékenyebbek vagyunk. Most a legfontosabb, hogy a szakemberek visszaszorítsák a koronavírust” — mondta lapunknak a labdarúgó, aki Székesfehérváron tartózkodik. „Nem engedtek senkit sem haza, mind Székesfehérváron kellett maradjunk. Itt napi online-kapcsolatban vagyunk az edzőkkel és megkapjuk az egyéni felkészülési programokat. Egyelőre itt még nincs olyan szigorú kijárási tilalom, mint odahaza, ezért naponta még ki tudok menni az edzőpályára futni. A többi erőnléti gyakorlatot idehaza végzem. De ha bevezeti a kijárási tilalmat, arra is talált megoldást a klub: értesítettek, hogy akkor mindegyik játékos kap haza egy-egy futópadot” — tette hozzá Rus Adrián, aki azonban egy ideje nem kapott játéklehetőséget az NB 1-es csapatban egy kiújuló sérülése miatt. „Hasfali fájdalmaim voltak. Ez egy régebbi sérülés, ami most kiújult. Most nincsenek meccsek, így azon vagyok, hogy felépüljek, és amint ismét kezdődik élesbe a munka, akkor én is »hadisorba« állhassak” — mondta a válogatott focista.

  Rus ugyanakkor elmondta, folyamatosan tartja a kapcsolatot a szüleivel és a szatmári barátaival. „Hallom, látom, hogy mi a helyzet odahaza. Szerencsére senki se beteg, és bízom benne, hogy ez így is marad. Én is csak arra tudok buzdítani mindenkit, amit a szakemberek mondanak: maradjon mindenki otthon, mert ez a legfontosabb, és vigyázzanak magukra, illetve az idősebbekre!”

  Mint arról beszámoltunk, Amalia Tătăran a másik szatmári, akinek lehet esélye a tokiói szereplésre, viszont ehhez a román női párbajtőrvívó-válogatottnak kell nagyot alkotnia, hogy kvótát szerezzen.

  Pesek Attila

  Cookie