Rutte Romániában: a jogállamiság az európai partnerség alapja
Utoljára módositva: 2018-09-13 08:34:09

A jogállamiság kulcskérdés az Európai Unióban, az európai partnerség alapja, az Európai Bizottság pedig már jelezte, hogy aggasztónak tartja azt, ami Romániában az igazságügyi törvények körül történik — mutatott rá Mark Rutte szerdán Bukarestben.

A holland miniszterelnököt a román államfővel közösen tartott sajtóértekezletén kérdezték: fennáll-e a veszélye annak, hogy Románia ellen is szankciókat kezdeményezzen az Unió. Rutte szerint a tagországok egyelőre azt figyelik, hogy milyen lépést javasol az Európai Bizottság.

Klaus Iohannis a felvetésre reagálva leszögezte: tévesnek tartja azt a — baloldali kormányzati — hozzáállást, hogy a nyugati partnerek beavatkoznak a román belügyekbe. A jobboldali elnök szerint ezeket a jelzéseket komolyan kell venni, mert Románia nem szigetelődhet el attól az értékközösségtől, amelynek tagja. Iohannis megemlítette: a napokban Romániába érkezik a Velencei Bizottság küldöttsége, de szerinte az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló szakértői testülete „nem bírálni, vagy kioktatni, hanem jóindulatúan segíteni” akarja az igazságügyi reformra készülő román törvényhozókat.

A sajtóértekezleten elhangzottak szerint a holland miniszterelnök romániai látogatásán a küszöbönálló (2019. január elsején kezdődő) román uniós elnökség kiemelkedő témáit tekintette át vendéglátóival. A találkozókon az Unió biztonságáról és ezen belül a migrációról is egyeztettek, a román fél pedig megerősítette, hogy támogatja az Unió külső határainak hatékonyabb védelmét, és sürgette felvételét a schengeni övezetbe.

Rutte kifejezte meggyőződését, hogy a Brexit utáni első, 2019. május 9-én Nagyszebenben rendezendő uniós csúcstalálkozó meghatározó lehet az Unió jövője és a következő öt év tekintetében, hiszen alig néhány héttel előzi meg az európai parlamenti választásokat. Úgy vélekedett: sok múlik Románia „vezetői képességein”, hiszen ebben az időszakban olyan fontos ügyeket kell megtárgyalni, hogy milyen egyezményeket lehet kötni Afrikával, hogyan kezeli az Unió az Európára nehezedő migrációs nyomást.

Ami Románia schengeni tagságát illeti, Rutte nem titkolta: Hollandia továbbra is összeköti a kérdést a jogállamiság romániai meggyökerezését figyelemmel követő, úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmussal, tehát országa támogatása alapvetően azon múlik, milyen országjelentést készít a romániai igazságügyi állapotokról az Európai Bizottság.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...