Saját rendszerben, önállóan boldogulni
Utoljára módositva: 2014-07-31 08:58:23

3 héten keresztül, 3 turnusban szervezett tábort a Boldog Scheffler János Központ a terápiáit látogató gyerekek számára. A táborok alkalmával a szakértők teljesebb képet kaphattak a gyerekek fejlettségéről, és pontosíthatták a szükséges fejlesztés irányát.

 

Július 7. és 11. között négy — már-már kamaszkorú gyereket — az önellátásra, a hétköznapi rutin végzésére, az önálló életvezetéshez szükséges alapvető készségek elsajátítására/funkcionalizálására készítettek — együtt aludtak, ébredtek, étkeztek, végezték a napi teendőket. A legfiatalabb korcsoportban tizenhét gyereket július 14. és 18. között a csoportba való beilleszkedésre, azon belül a szociális viselkedések kialakítására, feladatok elvégzésének megszokására, önálló elvégzésére tanítottak — naponta reggel nyolc és délután négy között. A nagyobbaknak számító huszonhét gyerekkel július 21. és 25. között az iskolai beváláson dolgoztak, a tanzavarok minimalizálását igyekeztek elérni — szintén napi nyolc órában.

 

Szinte mindannyian eltérő fejlődésű gyerekek, akiknek kortársaikhoz való felzárkózásukhoz fokozott figyelemre van szükségük. Szakemberek, pontosan kidolgozott terápiás csomaggal, egész évben foglalkoznak testi és szellemi képességeik, készségeik fejlesztésével. A tábor ideje alatt azonban még jobban figyelhettek rájuk, dolgozhattak együtt velük: a legkisebbekkel sok szenzomotoros fejlesztést végeztek, mivel az ő esetükben ez indítja be a legnagyobb hatékonysággal az idegrendszeri fejlődést, míg a nagyobbaknál már a készségek funkcionalitására figyeltek. Nekik folyamatosan más és más terapeutával kellett együtt dolgozniuk, hogy mindaz, amit elsajátítottak, automatizálódjon, ne kapcsolódjon egy adott személyhez, hanem bárkivel el tudják végezni a feladatokat.

 

Fazekas Brigitta, a Boldog Scheffler János Központ szakmai vezetője kérdésünkre elmondta, a táborok megrendezése azért volt fontos, mert ott napi nyolc órában figyelhették meg a gyerekeket, így sok pluszinformációval gazdagodtak a terápiás találkozási alkalmakhoz képest: „A táborok alkalmával olyan területekre is betekintést kaphattunk, amelyekre egyébként nem volt lehetőségünk. Itt elsősorban a napi rutin lefolyására gondolok, a szülő–gyerek együttműködés részleteire. Kísérleti jelleggel előkészítettünk egy napi rendszert, amit a gyerekek megértettek, megtanultak, és tudtak benne mozogni. Megbizonyosodtunk arról, hogy amennyiben egy rendszer a gyerek számára személyre szabottan, neki érthető módon ki van alakítva, akkor sokkal nagyobb sikerességet érhetünk el a közreműködésen alapuló cselekvésekben, de az önálló cselekvéseiben is. Megfigyelhettük, melyek azok a pontok, amelyek fokozott fejlesztést igényelnek, de láttuk azt is, hol segíti túl a szülő a gyermekét, és köti így meg az előrehaladásban. Fontos, hogy a gyerekek ne legyenek folyamatosan ráutalva a szülőkre, hanem inkább önállóan álljanak helyt hétköznapi helyzetekben… Ez a rendszer, amit kipróbáltunk, erre alkalmazhatónak bizonyult, ajánlhatjuk otthonra a szülőknek. A jövőben is tervezünk éppen ezért ilyen táborokat szervezni.”

 

A tábor végén a központ minden szülőnek pontos visszajelzést adott az együtt töltött napok során tapasztaltakról, olyan tanácsokkal, amelyeket otthon alkalmazhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...