Satu Mare vagy Szatmárnémeti?
Utoljára módositva: 2019-08-22 18:02:35

A Magyar Államvasutak (MÁV) ezentúl magyarul is kiírja menetrendjében a határon túli települések nevét, így például nem csak Satu Mare lesz kiírva a debreceni vasútállomáson, hanem Szatmárnémeti is.

Változik a Magyar Államvasutak (MÁV) menetrendje, miután a szatmáriak által is kedvelt Vujity Tvrtko újságíró, riporter, műsorvezető felkarolta a határon túli magyar települések menetrendekben jelzett ügyét. Ennek hatására pedig — hamarosan — magyar nyelven is szerepelnek majd a határon túli magyar városok nevei a menetrendben — olvasható a Facebook-bejegyzésben.

Vujity Tvrtko köszönetet mondott a magyarországi állami cégnek a rugalmasságáért, majd röviden emlékeztetett, hogyan is indult el a történet. Mint írta, múlt héten meglepődve tapasztalta az egyik pályaudvaron, hogy Cluj-Napocából érkezik a vonat, miközben Magyarországon — tette hozzá — az emberek Kolozsvárt ismerik.

A műsorvezető elismerte, hogy a nemzetközi járatok miatt szükséges a városok neveit a jelenlegi formájukban kiírni, ugyanakkor — hívta fel rá a figyelmet — szerinte senkit nem bántana meg, ha Magyarországon a jelenlegi nevek mellé a magyar nevek is kikerülnének, hiszen azok — folytatta — részei a nemzeti önbecsülésünknek.

Érvei szerint amellett, hogy a magyar feliratnak szimbolikus jelentősége is van, gyakorlati oka is, hiszen sok magyarországi nem ismeri a városok neveit: „Nem egy és nem két megkérdezett mondta azt például, hogy Oradea szerinte Arad neve” — írta Tvrtko Facebook-bejegyzésben.

A műsorvezető már túl is esett az első egyeztetéseken a MÁV vezetőségével, és bár sokat nem árulhat el, annyit mégis leírt, hogy „jó remény van arra, hogy a MÁV jelzőtábláin hamarabb találkozhattok a külhoni települések magyar neveivel (is), mint ahogy azt gondolnátok”.

„Szeptember elejétől a villanyújságokon magyar néven is megjelenítik a Kárpát-medencei városokat! Így például Cluj-Napoca mellé a jövőben odaírják, hogy Kolozsvár, Košice mellé, hogy Kassa, Novi Sad mellett Újvidék is szerepel majd, és az Ungvár nevet is feltüntetik” — közölte Vujity Tvrtko, aki üdvözölte a MÁV döntését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...