Satu Mare vagy Szatmárnémeti?
Utoljára módositva: 2019-08-22 18:02:35

A Magyar Államvasutak (MÁV) ezentúl magyarul is kiírja menetrendjében a határon túli települések nevét, így például nem csak Satu Mare lesz kiírva a debreceni vasútállomáson, hanem Szatmárnémeti is.

Változik a Magyar Államvasutak (MÁV) menetrendje, miután a szatmáriak által is kedvelt Vujity Tvrtko újságíró, riporter, műsorvezető felkarolta a határon túli magyar települések menetrendekben jelzett ügyét. Ennek hatására pedig — hamarosan — magyar nyelven is szerepelnek majd a határon túli magyar városok nevei a menetrendben — olvasható a Facebook-bejegyzésben.

Vujity Tvrtko köszönetet mondott a magyarországi állami cégnek a rugalmasságáért, majd röviden emlékeztetett, hogyan is indult el a történet. Mint írta, múlt héten meglepődve tapasztalta az egyik pályaudvaron, hogy Cluj-Napocából érkezik a vonat, miközben Magyarországon — tette hozzá — az emberek Kolozsvárt ismerik.

A műsorvezető elismerte, hogy a nemzetközi járatok miatt szükséges a városok neveit a jelenlegi formájukban kiírni, ugyanakkor — hívta fel rá a figyelmet — szerinte senkit nem bántana meg, ha Magyarországon a jelenlegi nevek mellé a magyar nevek is kikerülnének, hiszen azok — folytatta — részei a nemzeti önbecsülésünknek.

Érvei szerint amellett, hogy a magyar feliratnak szimbolikus jelentősége is van, gyakorlati oka is, hiszen sok magyarországi nem ismeri a városok neveit: „Nem egy és nem két megkérdezett mondta azt például, hogy Oradea szerinte Arad neve” — írta Tvrtko Facebook-bejegyzésben.

A műsorvezető már túl is esett az első egyeztetéseken a MÁV vezetőségével, és bár sokat nem árulhat el, annyit mégis leírt, hogy „jó remény van arra, hogy a MÁV jelzőtábláin hamarabb találkozhattok a külhoni települések magyar neveivel (is), mint ahogy azt gondolnátok”.

„Szeptember elejétől a villanyújságokon magyar néven is megjelenítik a Kárpát-medencei városokat! Így például Cluj-Napoca mellé a jövőben odaírják, hogy Kolozsvár, Košice mellé, hogy Kassa, Novi Sad mellett Újvidék is szerepel majd, és az Ungvár nevet is feltüntetik” — közölte Vujity Tvrtko, aki üdvözölte a MÁV döntését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...