Schengeni csatlakozás, de mikor?
Utoljára módositva: 2018-02-13 09:08:09

Úgy van Románia a schengeni csatlakozással, mint Svájc az EU-ba lépéssel: a napot s az órát mindenki tudja, csak az évet nem — pedig Románia szakmailag már rég megfelel minden feltételnek.

Mikor válhat valóssá Románia schengeni csatlakozása? — kérdezte a Szatmárnémetibe látogatott Sógor Csaba európai parlamenti képviselőt Kereskényi Gábor polgármester, utalva a napokban állandósított, Nagypeleske–Zajta közötti határátkelőre, amely valóban örvendetes dolog, de csak csepp a tengerben, és távolból sem oldja meg a szatmáriak valóban szabad utazással kapcsolatos igényeit. Milyen tényezők gátolják, illetve hátráltatják schengeni csatlakozásunkat? — hangzott a kérdés, hiszen most már egyre nyilvánvalóbb ezen gátló és hátráltató tényezők „ténykedése”. Mint Sógor Csaba rámutatott: Románia szakmailag minden szempontból eleget tesz az előírásoknak, s már jó ideje „fel van készülve” a csatlakozásra — amelyhez azonban politikai döntésre van szükség, a politikai döntés pedig sok tényezővel (migrációtól kezdve együttműködési és ellenőrzési mechanizmusokon át) van összefüggésben. „Szakmailag Románia minden feltételnek és előírásnak megfelel — tény és való, az igazságügyi reform körüli vita és megmozdulások most nem a legjobb fényt vetik az országra, viszont arról sem szabad megfeledkeznünk: az Európai Unió soron következő elnökségét Románia látja el hamarosan, ez pedig reményeink szerint alkalom lesz arra is, hogy a schengeni csatlakozás vagy egy együttműködési mechanizmus terén jelentős változást hozzon” — magyarázta a politikus.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...