Schengeni csatlakozás, de mikor?
Utoljára módositva: 2018-02-13 09:08:09

Úgy van Románia a schengeni csatlakozással, mint Svájc az EU-ba lépéssel: a napot s az órát mindenki tudja, csak az évet nem — pedig Románia szakmailag már rég megfelel minden feltételnek.

Mikor válhat valóssá Románia schengeni csatlakozása? — kérdezte a Szatmárnémetibe látogatott Sógor Csaba európai parlamenti képviselőt Kereskényi Gábor polgármester, utalva a napokban állandósított, Nagypeleske–Zajta közötti határátkelőre, amely valóban örvendetes dolog, de csak csepp a tengerben, és távolból sem oldja meg a szatmáriak valóban szabad utazással kapcsolatos igényeit. Milyen tényezők gátolják, illetve hátráltatják schengeni csatlakozásunkat? — hangzott a kérdés, hiszen most már egyre nyilvánvalóbb ezen gátló és hátráltató tényezők „ténykedése”. Mint Sógor Csaba rámutatott: Románia szakmailag minden szempontból eleget tesz az előírásoknak, s már jó ideje „fel van készülve” a csatlakozásra — amelyhez azonban politikai döntésre van szükség, a politikai döntés pedig sok tényezővel (migrációtól kezdve együttműködési és ellenőrzési mechanizmusokon át) van összefüggésben. „Szakmailag Románia minden feltételnek és előírásnak megfelel — tény és való, az igazságügyi reform körüli vita és megmozdulások most nem a legjobb fényt vetik az országra, viszont arról sem szabad megfeledkeznünk: az Európai Unió soron következő elnökségét Románia látja el hamarosan, ez pedig reményeink szerint alkalom lesz arra is, hogy a schengeni csatlakozás vagy egy együttműködési mechanizmus terén jelentős változást hozzon” — magyarázta a politikus.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...