Se segély nem jár, se diákmunka-támogatás
Utoljára módositva: 2014-07-29 14:00:41

Nem jogosultak munkanélküli-járulékra azok a fiatalok, akik már tudják, hogy bejutottak egyetemre. Ugyanakkor diákmunkát sem vállalhatnak, mert még nem kezdődött meg a tanév.

 

Fura helyzetet alakított ki a munkanélküli-juttatások odaítélését szabályozó új rendelkezés, többek között emiatt nem jogosult munkanélküli-segélyre az, aki már az első felvételi vizsgát sikerrel teljesítette. Abban a pillanatban ugyanis, ahogy kifüggesztik a hivatalos végleges eredményeket és a segélyt remélő neve mellett az „admis” szó szerepel, elveszíti a segélyhez való jogát.

 

Nem támogatják

 

Diákmunkára viszont jogosult, tájékoztatta lapunkat Marcel Maruşca, a Szatmár megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) vezérigazgató-helyettese, azonban az őt idénymunkában foglalkoztató cégnek nem jár az ilyen esetben szokásos állami támogatás, hiszen nem tud igazolást hozni, hogy diák, hiszen a tanév csak ősztől indul. Egyéb akadálya nem lenne a diákmunka előnyeit élvezni, hiszen azt 16 és 18 év között szülői beleegyezéssel, 18 éven felül pedig ennek megléte nélkül is bármilyen korú tanuló végezheti, aki állami vagy magániskolába jár.

Annak tehát, aki már a nyári felvételi vizsgán sikerrel teljesített, meg kell elégednie a bejutással járó sikerélménnyel, e mellé sem munkanélküli-segély nem jár, sem állami támogatás az őt esetleg diákmunkában alkalmazó cégnek.

 

Kiderül a csalás

 

A bejutást annak érdekében eltitkolni, hogy kapjon munkanélküli-segélyt a leendő diák, kockázatos lehet, hiszen egyrészt az egyetemek október folyamán közlik az AJOFM-vel a tanévet megkezdő diákjaik adatait. Ha valaki jogosulatlanul kapott munkanélküli-segélyt és erre rájönnek, vissza kell fizetnie. Ráadásul ha ezúton nem derülne fény a turpisságra, folytatta Marcel Marusca, egy utána következő számvevőszéki ellenőrzés mutatna egyezést az iskolai nyilvántartások és a munkanélküli ügynökségi nyilvántartásban szereplő személyi szám között, aminek az eredménye ugyanaz lenne: az AJOFM rövid úton belül megtéríttetné az illető személlyel a jogosulatlan segélyezésre fordított összeget.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:20
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:40
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gyilkosság az Orient expresszen
Ma, 21:50
Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanús. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra lecsap. Agatha Christie világhírű regényének vadonatúj filmváltozatát az ötszörös Oscar-jelölt Kenneth Branagh rendezte, s ő alakítja a jól ismert detektívet, Hercule Poirot-t is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...