Se segély nem jár, se diákmunka-támogatás
Utoljára módositva: 2014-07-29 14:00:41

Nem jogosultak munkanélküli-járulékra azok a fiatalok, akik már tudják, hogy bejutottak egyetemre. Ugyanakkor diákmunkát sem vállalhatnak, mert még nem kezdődött meg a tanév.

 

Fura helyzetet alakított ki a munkanélküli-juttatások odaítélését szabályozó új rendelkezés, többek között emiatt nem jogosult munkanélküli-segélyre az, aki már az első felvételi vizsgát sikerrel teljesítette. Abban a pillanatban ugyanis, ahogy kifüggesztik a hivatalos végleges eredményeket és a segélyt remélő neve mellett az „admis” szó szerepel, elveszíti a segélyhez való jogát.

 

Nem támogatják

 

Diákmunkára viszont jogosult, tájékoztatta lapunkat Marcel Maruşca, a Szatmár megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) vezérigazgató-helyettese, azonban az őt idénymunkában foglalkoztató cégnek nem jár az ilyen esetben szokásos állami támogatás, hiszen nem tud igazolást hozni, hogy diák, hiszen a tanév csak ősztől indul. Egyéb akadálya nem lenne a diákmunka előnyeit élvezni, hiszen azt 16 és 18 év között szülői beleegyezéssel, 18 éven felül pedig ennek megléte nélkül is bármilyen korú tanuló végezheti, aki állami vagy magániskolába jár.

Annak tehát, aki már a nyári felvételi vizsgán sikerrel teljesített, meg kell elégednie a bejutással járó sikerélménnyel, e mellé sem munkanélküli-segély nem jár, sem állami támogatás az őt esetleg diákmunkában alkalmazó cégnek.

 

Kiderül a csalás

 

A bejutást annak érdekében eltitkolni, hogy kapjon munkanélküli-segélyt a leendő diák, kockázatos lehet, hiszen egyrészt az egyetemek október folyamán közlik az AJOFM-vel a tanévet megkezdő diákjaik adatait. Ha valaki jogosulatlanul kapott munkanélküli-segélyt és erre rájönnek, vissza kell fizetnie. Ráadásul ha ezúton nem derülne fény a turpisságra, folytatta Marcel Marusca, egy utána következő számvevőszéki ellenőrzés mutatna egyezést az iskolai nyilvántartások és a munkanélküli ügynökségi nyilvántartásban szereplő személyi szám között, aminek az eredménye ugyanaz lenne: az AJOFM rövid úton belül megtéríttetné az illető személlyel a jogosulatlan segélyezésre fordított összeget.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...