Segítő jobbot nyújtanak a családnak
Utoljára módositva: 2018-03-01 11:02:55

A Maurer Alapítvány segélycsomagokat szállított a Szárazberken élő héttagú családnak, a helyi református egyházközség pedig egy új ház felépítésében fogja segíteni a rászorulókat. A héttagú családban sem az apának, sem az anyának nincs állandó munkahelye.

Szárazberken, a Libaréten kerestük fel Pelei Pált és családját. Szűk utca vezetett az otthonukhoz, ami a legelőhöz közel található. Meglepő volt a látvány és elgondolkodtató, hogy a huszonegyedik században még mindig élnek emberek ilyen körülmények között. Egy négyszer öt méter alapterületű kis házikóhoz értünk, ami egy mindennel megrakott kis udvaron helyezkedik el, szemben Pelei testvérének a házával. A bejárat egy deszkából készített szűk előszobából nyílik, a házban van három ágy, ezeken alszik az apa, az anya és az öt gyerek. A legkisebb gyerek kétéves, a legnagyobb tizenegy. Két gyerek jár iskolába, a többi otthon van. Elképzelni is nehéz, leírni sem könnyű, milyen körülményeket lehet teremteni ebben a szűk kis szobában ennek a nagy családnak. A településnek ezen a részén nincs villanyáram, a vizet is az udvaron ásott kútból veszik, s hogy milyen annak a minősége, arról jobb nem beszélni, a házhoz vezető út esős időben sáros, jó időben poros, hóeséskor elég nehezen járható. A feleség nem dolgozik, a férj elvállal bármilyen napszámosmunkát, de nem mindennap van lehetősége dolgozni. Nyáron még akad itt-ott munka, de télen nem sokan keresik, és ő is hiába próbálkozik. Nem egyszerű beszerezni a mindennapi eledelt a család számára, ínyencségekről szó sem lehet. Ilonczai Zsombor református lelkipásztor vette fel a kapcsolatot a Maurer Alapítvánnyal, Maurer Róbert tartós élelmiszerekből, édességekből, használt ruhákból, tisztítószerekből, tanszerekből és egyéb hasznos dolgokból álló segélycsomagot szállított a családnak. Nagy Orbán, a Szatmárnémeti Északi Színház vezérigazgatója önkéntesként vett részt az ajándékok szállításában és átadásában. A lelkipásztor elmondta, hogy egy baráti kör úgy döntött, hogy segítenek a Pelei családnak, és őszre felépítenek számukra egy házat, amiben nem a legjobb, de a jelenleginél jobb körülmények között élhetnek. Sokan ajánlottak fel megmaradt építőanyagokat, de vannak ígéretek más jellegű segítségekre is, és természetesen várják mások segítségét is. A Pelei gyerekek örültek az ajándékcsomagoknak, ezek között voltak személyre szóló csomagok is, amelyek a gyerekek korának megfelelően voltak összeállítva.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A karácsony mentőakció
Ma, 16:40
Amikor az összes manó megbetegszik, a Mikulásra hárul a feladat, hogy a békés karácsony ünnepek érdekében gyógyírt keresve körbeutazza a Földet. Egy szerencsétlen landolást követően Párizsban találja magát, ahol nem egészen úgy működnek a dolgok, mint otthon, Lappföldön. Szerencséjére egy kedves család a segítségére siet, így talán még nincs veszve az idei karácsony.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ragadozó városok
Ma, 20:30
Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie... A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul s
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...