Segítség látássérülteknek
Utoljára módositva: 2013-12-12 09:03:43

Egy nemzetközi projekt keretében vakvezető kutyakiképző tanfolyamot végeznek a szatmárnémeti Angel Dog Egyesület munkatársai.

 

A szatmári látássérülteknek is lehetőségük lesz a jövőben vakvezető kutyák segítségét igénybe venni, egy EU-s projekt keretében ugyanis többen sajátították el az állatok betanításához szükséges ismereteket. A pályázatban részt vevő magyarországi Búzavirág Alapítvány, az ukrajnai Dyvosvit Látássérültek Egyesülete, illetve a szatmárnémeti Angel Dog Egyesület tagjai a helyi látássérült egyesület közreműködésével tegnap Szatmárnémetiben, a központban levő rendezvény-gödörnél tartottak bemutatót. Az arra járók kipróbálhatták, milyen bekötött szemmel, a kutyák jelzéseire hagyatkozva közlekedni. Amint Szabó Zoltán, az Angel Dog Egyesület vezetője elmondta: a projekt résztvevői egy héten keresztül Szatmárnémetiben táboroznak, és az oktatáson kívül a közvéleményt is próbálják formálni: mindenhová kutyákkal mennek, és olyan helyeken, ahová nem akarják őket állatokkal beengedni, igyekszenek meggyőzni az embereket arról, hogy értelmetlen az állatok kitiltása. Mint megtudtuk: törvény írja elő, hogy kötelesek beengedni a fogyatékkal élőket segítő kutyákat a közintézményekbe, illetve felengedni ezeket a tömegközlekedési eszközökre. Ioan Podina, a Láttásérültek Egyesülete szatmári fiókjának vezetője úgy nyilatkozott: nagyon örül a kezdeményezésnek, mivel sokat segíthet egy betanított eb a látás-problémákkal küzdőknek. Mint elmondta: sokkal függetlenebbek lehetnek mások segítségétől ezáltal, ugyanis ha kutyákkal közlekednek, lényegében nincs szükségük arra, hogy a gondozóikat, családtagjaikat vagy a járókelőket kérjék időnként arra, hogy a számukra nehezebb terepeken kalauzolják őket. Hozzátette: külön öröm számára, hogy az első ilyen jellegű romániai kezdeményezés épp Szatmárnémetihez kötődik. A projekt keretében egyébként 8 állatot képeztek ki, melyek közül kettő máris szatmári látássérültekhez került.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...