Segítség látássérülteknek
Utoljára módositva: 2013-12-12 09:03:43

Egy nemzetközi projekt keretében vakvezető kutyakiképző tanfolyamot végeznek a szatmárnémeti Angel Dog Egyesület munkatársai.

 

A szatmári látássérülteknek is lehetőségük lesz a jövőben vakvezető kutyák segítségét igénybe venni, egy EU-s projekt keretében ugyanis többen sajátították el az állatok betanításához szükséges ismereteket. A pályázatban részt vevő magyarországi Búzavirág Alapítvány, az ukrajnai Dyvosvit Látássérültek Egyesülete, illetve a szatmárnémeti Angel Dog Egyesület tagjai a helyi látássérült egyesület közreműködésével tegnap Szatmárnémetiben, a központban levő rendezvény-gödörnél tartottak bemutatót. Az arra járók kipróbálhatták, milyen bekötött szemmel, a kutyák jelzéseire hagyatkozva közlekedni. Amint Szabó Zoltán, az Angel Dog Egyesület vezetője elmondta: a projekt résztvevői egy héten keresztül Szatmárnémetiben táboroznak, és az oktatáson kívül a közvéleményt is próbálják formálni: mindenhová kutyákkal mennek, és olyan helyeken, ahová nem akarják őket állatokkal beengedni, igyekszenek meggyőzni az embereket arról, hogy értelmetlen az állatok kitiltása. Mint megtudtuk: törvény írja elő, hogy kötelesek beengedni a fogyatékkal élőket segítő kutyákat a közintézményekbe, illetve felengedni ezeket a tömegközlekedési eszközökre. Ioan Podina, a Láttásérültek Egyesülete szatmári fiókjának vezetője úgy nyilatkozott: nagyon örül a kezdeményezésnek, mivel sokat segíthet egy betanított eb a látás-problémákkal küzdőknek. Mint elmondta: sokkal függetlenebbek lehetnek mások segítségétől ezáltal, ugyanis ha kutyákkal közlekednek, lényegében nincs szükségük arra, hogy a gondozóikat, családtagjaikat vagy a járókelőket kérjék időnként arra, hogy a számukra nehezebb terepeken kalauzolják őket. Hozzátette: külön öröm számára, hogy az első ilyen jellegű romániai kezdeményezés épp Szatmárnémetihez kötődik. A projekt keretében egyébként 8 állatot képeztek ki, melyek közül kettő máris szatmári látássérültekhez került.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...