Segítség látássérülteknek
Utoljára módositva: 2013-12-12 09:03:43

Egy nemzetközi projekt keretében vakvezető kutyakiképző tanfolyamot végeznek a szatmárnémeti Angel Dog Egyesület munkatársai.

 

A szatmári látássérülteknek is lehetőségük lesz a jövőben vakvezető kutyák segítségét igénybe venni, egy EU-s projekt keretében ugyanis többen sajátították el az állatok betanításához szükséges ismereteket. A pályázatban részt vevő magyarországi Búzavirág Alapítvány, az ukrajnai Dyvosvit Látássérültek Egyesülete, illetve a szatmárnémeti Angel Dog Egyesület tagjai a helyi látássérült egyesület közreműködésével tegnap Szatmárnémetiben, a központban levő rendezvény-gödörnél tartottak bemutatót. Az arra járók kipróbálhatták, milyen bekötött szemmel, a kutyák jelzéseire hagyatkozva közlekedni. Amint Szabó Zoltán, az Angel Dog Egyesület vezetője elmondta: a projekt résztvevői egy héten keresztül Szatmárnémetiben táboroznak, és az oktatáson kívül a közvéleményt is próbálják formálni: mindenhová kutyákkal mennek, és olyan helyeken, ahová nem akarják őket állatokkal beengedni, igyekszenek meggyőzni az embereket arról, hogy értelmetlen az állatok kitiltása. Mint megtudtuk: törvény írja elő, hogy kötelesek beengedni a fogyatékkal élőket segítő kutyákat a közintézményekbe, illetve felengedni ezeket a tömegközlekedési eszközökre. Ioan Podina, a Láttásérültek Egyesülete szatmári fiókjának vezetője úgy nyilatkozott: nagyon örül a kezdeményezésnek, mivel sokat segíthet egy betanított eb a látás-problémákkal küzdőknek. Mint elmondta: sokkal függetlenebbek lehetnek mások segítségétől ezáltal, ugyanis ha kutyákkal közlekednek, lényegében nincs szükségük arra, hogy a gondozóikat, családtagjaikat vagy a járókelőket kérjék időnként arra, hogy a számukra nehezebb terepeken kalauzolják őket. Hozzátette: külön öröm számára, hogy az első ilyen jellegű romániai kezdeményezés épp Szatmárnémetihez kötődik. A projekt keretében egyébként 8 állatot képeztek ki, melyek közül kettő máris szatmári látássérültekhez került.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...