Segítség látássérülteknek
Utoljára módositva: 2013-12-12 09:03:43

Egy nemzetközi projekt keretében vakvezető kutyakiképző tanfolyamot végeznek a szatmárnémeti Angel Dog Egyesület munkatársai.

 

A szatmári látássérülteknek is lehetőségük lesz a jövőben vakvezető kutyák segítségét igénybe venni, egy EU-s projekt keretében ugyanis többen sajátították el az állatok betanításához szükséges ismereteket. A pályázatban részt vevő magyarországi Búzavirág Alapítvány, az ukrajnai Dyvosvit Látássérültek Egyesülete, illetve a szatmárnémeti Angel Dog Egyesület tagjai a helyi látássérült egyesület közreműködésével tegnap Szatmárnémetiben, a központban levő rendezvény-gödörnél tartottak bemutatót. Az arra járók kipróbálhatták, milyen bekötött szemmel, a kutyák jelzéseire hagyatkozva közlekedni. Amint Szabó Zoltán, az Angel Dog Egyesület vezetője elmondta: a projekt résztvevői egy héten keresztül Szatmárnémetiben táboroznak, és az oktatáson kívül a közvéleményt is próbálják formálni: mindenhová kutyákkal mennek, és olyan helyeken, ahová nem akarják őket állatokkal beengedni, igyekszenek meggyőzni az embereket arról, hogy értelmetlen az állatok kitiltása. Mint megtudtuk: törvény írja elő, hogy kötelesek beengedni a fogyatékkal élőket segítő kutyákat a közintézményekbe, illetve felengedni ezeket a tömegközlekedési eszközökre. Ioan Podina, a Láttásérültek Egyesülete szatmári fiókjának vezetője úgy nyilatkozott: nagyon örül a kezdeményezésnek, mivel sokat segíthet egy betanított eb a látás-problémákkal küzdőknek. Mint elmondta: sokkal függetlenebbek lehetnek mások segítségétől ezáltal, ugyanis ha kutyákkal közlekednek, lényegében nincs szükségük arra, hogy a gondozóikat, családtagjaikat vagy a járókelőket kérjék időnként arra, hogy a számukra nehezebb terepeken kalauzolják őket. Hozzátette: külön öröm számára, hogy az első ilyen jellegű romániai kezdeményezés épp Szatmárnémetihez kötődik. A projekt keretében egyébként 8 állatot képeztek ki, melyek közül kettő máris szatmári látássérültekhez került.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 15:00
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...