„Segítsünk együtt” idén is a rászorulóknak
Utoljára módositva: 2014-01-30 08:56:56

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet vezetősége a tavalyi évben elért eredményeit ismertette tegnap, sajtótájékoztató keretében. Az elmúlt esztendőben a szervezet 39 intézményében több mint hétezer személynek tudott állandó segítséget nyújtani.

 

Löchli Tündér Terézia és dr. Kósa Attila tájékoztatta a sajtó képviselőit

Tegnap délelőtt évértékelő sajtótájékoztató keretében összegezték a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2013-as tevékenységét, valamint olyan — a szervezet számára kiemelkedően fontos — eseményekről is szó esett, melyek az idei esztendőben kerülnek megvalósításra. Löchli Tündér Terézia, a Caritas vezetője elmondta, a tavalyi év eseményeit „A Caritas szeretet, a közösség erő” mottó köré szervezték, míg idén a családoké lesz a főszerep, hiszen szeretnék minél jobban bevonni a családokat a tevékenységekbe. Az idei rendezvényeik, foglalkozásaik stb. a „Segítsünk együtt” mottó alatt zajlanak majd. A szervezetnél a tavalyi év a régiósítás és a decentralizáció jegyében telt el. Az intézmény vezetője rávilágított arra is, hogy Romániában a lakosság több mint fele szociálisan hátrányos helyzetben van, és szegénységben él. Az átlagjövedelmet nézve az ország az utolsók között kullog, a munkanélküliség és az infláció magas. Szatmárnémeti lakossága 22%-kal, Nagykároly lakossága pedig 19,9%-kal csökkent az utóbbi néhány év alatt, mely a külső és belső migrációnak is köszönhető. Az országban Szatmár megye több tekintetben is az utolsók között van, hiszen nálunk a legrosszabb az idősek átlagéletkora: 71 év, szemben az országos 73,77 évvel. Ugyanakkor ezek mellett egészségügyi és tanügyi téren is rosszul teljesítünk. Ezek a tényezők mind hatással vannak a Caritas működésére, az emberek szociális helyzete egyre romlik, a pártfogoltak száma pedig egyre nő. 2013-ban a szervezet egy 2013-tól 2015-ig tartó, négy fejlesztési területet lefedő stratégiát is kidolgozott, melynek megvalósítása folyamatban van. A Caritas munkatársai szeretnének fejlődést elérni a házi beteggondozás és a korai fejlesztés területén, ugyanakkor célul tűzték ki a szociális gazdasági egységek beindítását, valamint a krízishelyzetekbe való beavatkozást.

A tavalyi évben a már hagyományosnak számító programok, rendezvények mellett újabbakra is sor került, ugyanakkor újabb intézményekkel is bővült a szervezet. Az év első rendezvénye a „Tedd teljessé a mosolyom!” jótékonysági akció volt, melynek során a szatmárnémeti Fotósklubbal összefogva három beteg gyermek gyógyulását segítették elő. Márciusban a Barátság Házában megalakult a Szivárvány csoport, mely olyan 6 év körüli gyerekek fejlesztését tűzte ki célul, akik semmilyen oktatási intézménybe nem voltak beiratkozva. Őket az iskolára készítették fel a közös tevékenységek során. 2013-ban az ERSTE Alapítvánnyal közreműködve az erdődi Integretto Központban kezdetét vette egy olyan projekt, melyben roma fiatalok önkéntesként vesznek részt roma gyerekeknek szervezett programokban. Dr. Kósa Attila, a szervezet szociális vezetője szerint ennek hosszú távú hatása lesz, hiszen ezek a fiatalok majd saját családjukba is továbbviszik az itt szerzett tapasztalatokat. A roma gyerekek mellett a fogyatékkal élő személyek segítését sem hanyagolják el a szervezet munkatársai, a tavaly megalakult központjukban, mely a fogyatékkal élők munkába állását segíti elő, 7 fiatal kapott esélyt a munkaerőpiacon. Októberben került megrendezésre a Szakmai Napok nevű rendezvény a szociális szférában dolgozók számára, melynek minden évben más a tematikája. Tavaly a Társadalmi kirekesztés — okok, hatások és esetleges megoldások elnevezést viselte a rendezvény, melyen több mint 50 szociális szférában dolgozó szakember — szociális munkás, logopédus, pszichopedagógus, pszichológus — vett részt. Októberben immár ötödik alkalommal került megrendezésre az Egymillió csillag szolidaritási akció, melyet 2013-ban a fogyatékkal élő gyermekek és családjaik iránti szolidaritás kifejezése céljából szerveztek. Októberben megkezdte tevékenységét a Szent József Rehabilitációs Központ Nagykárolyban, melynek célja a fogyatékkal élő gyerekek elfogadásának segítése, társadalmi beilleszkedésük könnyebbé tétele. A tavalyi évben két intézménnyel bővült a szervezet, Nagykárolyban megalakult a Szent Teréz Nappali Foglalkoztató Központ fogyatékkal élő gyermekek számára, valamint Alsóhomoródon a Gyöngy Ház integrációs központ sérült fiatalok számára. Dr. Kósa elmondta, a nagykárolyi fejlesztő központ fontos szerepet játszik abban, hogy a Nagykároly környéki falvak hozzájussanak a szolgáltatásokhoz, amelyekért így nem kell a megyeközpontba utazni. Tavaly ősszel a Caritas is csatlakozott a SeniorNet programhoz, mely az idősek számára nyújt különféle szolgáltatásokat. Az év második felében indult a Vidám aligátor elnevezésű programsorozat is, melyben vidéki iskolákat látogattak meg a Szent Antal Klinika orvosaival, felhíva a gyerekek figyelmét a fogápolás fontosságára.

 

 

Pártfogoltak

 

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2013-ben 7455 személynek tudott állandó támogatást biztosítani, a különböző tevékenységi területein. Szociális programok tekintetében 10 intézményben 3083 személyt támogatnak állandó jelleggel, míg az idősgondozás terén 17 intézményükben 1407 személyt látnak el. A Caritas fő tevékenységi területei közé tartozik a gyermekek és fiatalok ellátása a hozzájuk tartozó 6 intézményben, ahol 2674 személyt tudnak támogatni. Nem feledkeznek el azonban a fogyatékkal élő személyekről sem, hiszen 6 intézményben 294 személyről gondoskodnak — derül ki a szervezet által közzétett statisztikából. A Caritas 2013-ban a szociális szolgáltatásait több forrásból fedte le: 41% – külföldi segélyáru, 13% – pénzbeli adomány, 4% – helyi költségvetési támogatás, 5% – betegbiztosítás, 9% – állami forrás, 26%– szubvenció, 2% – szponzorok támogatása.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...