Semmi nem építhető a gyűlöletre
Utoljára módositva: 2019-05-17 09:44:32

Szatmárnémetibe látogatott tegnap Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, nem mellesleg a kisebbik kormányzó párt, az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) elnöke, aki rövid sajtótájékoztatóján profi nagypolitikusként számtalan hazai és nemzetközi témát érintve fejtette ki véleményét, elsősorban értelemszerűen a bő egy hét múlva esedékes európai parlamenti választásokkal kapcsolatban.

Mint hangsúlyozta, komoly aggodalomra ad okot, hogy az EU egyre élesebben szétdarabolódik, s nemcsak nyugat-kelet, de észak-dél vonalon is. „Mindezek hátterében természetesen a gazdasági érdekek állnak. Több mint egy évtizede vagyunk már az Unió tagjai, de még mindig az „új” tagállamokra vonatkozó korlátozásokkal kell szélmalomharcot vívnunk, többek között a szállítás terén, a régi tagországokkal szemben; és ha Anglia kilép, még inkább veszélybe kerül a szabad piac. Mi, az akkori újak megnyitottuk a piacunkat, sőt, vörös szőnyeggel vártuk a nyugati cégeket — most ők ki akarnak seprűzni, s igazából eszük ágában sincs megadni azokat a lehetőségeket számunkra, amelyeket a régiek maradéktalanul kihasználtak és kihasználnak ma is. Rákérdezett már valaki úgy konkrétan Hollandiára, miért is gáncsolja következetesen és vehemensen Románia schengeni csatlakozását, miközben az ország már réges-rég teljesített minden feltételt?! Egy „hiányosságunk” van: a konstancai kikötő, amely hatalmas vetélytársa (lenne) a rotterdaminak. S ez csak egy példa a bennünket érintő hátrányos megkülönböztetések sokaságából, de említhetném az agrárpolitikát, a földművelők, kis- és nagygazdák támogatását, a kettős termékminőséget — ezért nagyon fontos, hogy arra alkalmas emberek és nem hajbókoló Jánosok képviseljék majd Romániát az új Európai Parlamentben” — fogalmazott. Nem hallgatta el azt sem: nagyon elszomorítja a Brexit, hiszen Anglia a legrégebbi demokrácia hazája, de kilépésével a két örök rivális, Németország és Franciaország közötti egyensúly is megbomolhat, s nem utolsósorban az Egyesült Királyságban élő, ott dolgozó vagy tanuló 300–350 ezer román állampolgár helyzete, sorsának alakulása sem mindegy. Mint mondta, Románia megítélésének, komolyan vételének nagyon nem tett jót az Európai Parlamentbe „exportált” belviszályok garmadája, ráadásul a mostani kampányban is extra gyűlöletadag dominál, amivel Dacian Cioloş, Dan Barna, Rareş Bogdan csak még inkább megosztja a társadalmat, amely több évszázad óta nem volt annyira széthulló és széthúzó, mint most. „Nem így kell kampányolni — semmi nem építhető a gyűlöletre. Ám úgy tűnik, az említett EP-képviselő-jelölteknek nincs más, értelmes, tartalmas, építő jellegű adujuk, amivel kampányolhatnának” — summázta.

Bírálatából kijutott Frans Timmermansnak, az európai szocialisták csúcsjelöltjének is, aki jogállamisági eljárást helyezett kilátásba a bizottság nevében Románia ellen, ha hatályba lépteti a büntetőjog áprilisban elfogadott módosításait. „Timmermansnak le kellett volna mondania uniós biztosi tisztségéről, ha már így belevetette magát a kampányba — a hollandiai felmérések nagyon gyenge eredményt jósolnak pártjának, ő pedig most hogy úgy mondjam, a saját szakállára kampányol, és megalapozatlanul támadja Romániát. Az ország vezetőinek és elnökének küldött levele megengedhetetlen beavatkozás, ami elfogultságról, tájékozatlanságról árulkodik, és sérti a hatalmi ágak elkülönítésének elvét. Saját hazájában igencsak drasztikus következményei lennének, ha egy politikus ilyen nyilatkozatra ragadtatná magát” — nyomatékosította.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...