Semmit se bánok — ősbemutató Szatmárnémetiben
Utoljára módositva: 2019-03-20 17:45:47

Folytatva az elmúlt évadok hagyományát, idén is szerepel egy kortárs drámaíró művének ősbemutatója a Harag György Társulat műsorán. Ez alkalommal Székely Csaba Semmit se bánok című drámáját mutatják be a szerző jelenlétében március 22-én 19 órai kezdettel.

„Már az elmúlt évadok során tudatos tendencia volt, hogy foglalkozzunk a történelmi közelmúlt, különösen a huszadik század két nagy, traumatikus diktatúrája tematikájának feldolgozásával, mind saját, mind pedig a meghívott vendégelőadások szintjén. Ebbe a vonulatba remekül illeszkedett ez a darab, és ezért is esett mindjárt erre a választásom a Lendvai Zoltán által javasolt szövegek közül.

A nácizmus vonatkozásában hasonló nézőpontból közelít a Parancsára, führerem című előadás is, így tehát elmondható, hogy az idei évadunkban a diktatúrák borzalmait kivételesen nem (csak) az áldozat, hanem a tettes nézőpontjából vesszük szemügyre, a megbánás, illetve a megbánás hiányának problematikája mentén, a két nagy XX. századi sötét diktatúra vonatkozásában.

Mindkét darab azért különleges, mert a még köztünk élő elkövető pszichológiájára koncentrál, Székely Csaba ráadásul remek humorral ellenpontozza a téma súlyos tragikumát. Lendvai Zoltán nevéhez pedig nem először fűződik ősbemutató a Harag György Társulat műsorán, elég csupán a néhány évvel ezelőtti Helló, doktor Mengelére gondolnunk. Bízom benne, hogy a kiváló rendezés és szereposztás ezúttal is hasonló szakmai sikerekre predesztinálja a készülő előadást. Az pedig külön megtiszteltetés a számunkra, hogy a szerző maga is megtiszteli jelenlétével a bemutató előadást” — nyilatkozta Bessenyei Gedő István társulatigazgató.

„Épp Székely Csaba Idegenek című kötetét olvastam, amikor a Harag György Társulattal szóba került egy újabb közös munka lehetősége. A Semmit se bánok című dráma olvasásakor már magam előtt láttam a szatmári színészeket a különböző szerepekben. A múltunkkal való szembenézés témája a mai napig aktuális talán az egész világon, a dráma igen izgalmas, a színészeknek pedig sok lehetőséget ad remek szerepek megformálására, ezért javasoltam bemutatásra a darabot. Az olvasópróbák során mindenkit mellbe vágott a történet, de azonnal bele is szerettek a színészek a gazdag játszási lehetőséget adó szerepekbe. A darab hangulatában a Székely Csabára jellemző kettősség uralkodik: egyszer jókat nevetsz, utána pedig összeszorul a gyomrod, majd jön valami, amin nem tudsz nem nevetni…” — mondja Lendvai Zoltán, az előadás rendezője.

Azok a férfiak, akik a ’89 előtti román titkosrendőrségnek, a Securitaténak dolgoztak, és embereket kínoztak, családokat tettek tönkre, ártatlanokat börtönöztek be, igen ritkán tanúsítanak megbánást tetteikkel kapcsolatban. Általában olyan hazafiakként tekintenek magukra, akik az ország érdekében cselekedtek. Sokan közülük a mai román hírszerző szerv, a SRI kötelékében dolgoznak tovább, mások nyugdíjas éveiket élik valahol félrevonultan. A Semmit se bánok főszereplője, Dominik, az utóbbiak közé tartozik. Nyugdíjasként él, és ő sem tartja magát felelősének azért, amit a múltban elkövetett. A mű azonban felveti a kérdést: mi történik, ha egy ilyen ember, egy egykori securitatés tiszt, rájön, hogy tönkretette az egyetlen olyan ember életét, akit szeret?

Az előadás szereplői: Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt és Keresztes Ágnes. A díszletet Bátonyi György m.v. tervezte, a jelmezek Szabó Anna munkáját dicsérik. Az előadás ügyelője és súgója Fábry Zoltán.

A pénteki bemutatóra az Ács Alajos-bérletek érvényesek, de jegyek is kaphatók az Északi Színház Horea utcai jegyirodájában munkanapokon 10–17 óra között, illetve az előadás előtt egy órával.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...