Sertéspestis a vaddisznóknál
Utoljára módositva: 2018-05-22 18:31:56

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint még mindig komoly veszélyt jelent megyénkben a sertéspestis. Az újberki sertéspestisgóc miatt a batizi, túrterebesi és halmi állatvásárok a továbbiakban is zárva maradnak.

Ugyanakkor a szakemberek elrendelték a karantént a sertéspestisgóc 10 kilométeres körzetére vonatkozóan, így az említett térségben tilos az állatok szállítása a települések között. A DSVSA munkatársai ugyanakkor ismételten felhívják a figyelmet az afrikai sertéspestis veszélyeire, melyet egy nagyon ellenálló vírus okoz, minden háztáji és vaddisznót érint, azonban a betegség nem terjed állatról emberre. A DSVSA felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy azonnal értesítsék az állatorvost, ha a sertésük bármilyen megbetegedést mutat, illetve hívják a 0800826787-es vagy a 0261–715956-os számot. Sajnos a háztáji sertéspestisgóc mellett a vaddisznók megbetegedése is gond lehet, hiszen május 16-án a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, egy kilométerre az ukrajnai országhatártól és 50 kilométerre a romániai határtól pestissel fertőzött vaddisznót találtak. Ennek okán a vaddisznóállomány a jövőben fokozott ellenőrzés alá kerül.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...