Siker volt a színházi fesztivál
Utoljára módositva: 2017-11-13 18:28:44

A fiatalok számára bemutatkozási lehetőséget biztosítani, az ifjú színjátszókból álló csoportoknak alkalmat adni a szereplésre, ez volt a célja a háromnapos nagykárolyi fesztiválnak.

Feltöltődésre és fejlődésre, tanulásra használták ki az idei találkozást, mondták a nagykárolyi színjátszó fesztivál szervezői. Véget ért ugyanis szombat délután a második alkalommal megrendezett Ifjúsági Színházi Napok elnevezésű fesztivál, amelynek a városi színház volt a helyszíne.

Az idei kiadás során három napon át birtokolták az általános iskolás és gimnazista fiatalok a színpadot, és minden igyekezetükkel azon voltak, hogy energiájukkal, lelkesedésükkel és tehetségükkel töltsék meg a színházat. A román vagy magyar nyelven zajló előadások a komédia, dráma, tragikomédia, abszurd vagy fizikai színház, illetve az improvizáció elemeiből építkeztek.

Az idei program igen gazdag volt nemcsak a műfajokat, hanem a résztvevők számát tekintve is, hiszen 12 határon innen és túlról érkezett csapat — a szilágycsehi Berekenye Színjátszó Csoport, a nagykárolyi Trupa fără nume, a szatmárnémeti ARTTIS – Trupa „Iosif Ahmed”, a nagyváradi Trupa noastră , a belényesi Re-Open Theater, a nyírbátori Lenszirom, a zilahi Trupa F.A.U.S.T., a nagybányai Teatrul Ararat, a marosvásárhelyi Refi Színpad, a debreceni Abakusz Színjátszó Kör, a tenkei TincArt, valamint a kökényesdi Tragikus komikusok — 13 előadását tekinthette meg a közönség.

A fesztivál szombati zárónapján a nagykárolyi amatőrök, a Szolomájer Tímea által irányított Dömik színjátszóival közös nyílt tréningen vehettek részt a rendezvényre látogató csoportok. A program jókedvűre és élményekben gazdagra sikeredett. A fesztivál záróakkordjaként pedig díjkiosztó gálaműsort tartottak, amelyen négy trófea is gazdára talált: a legjobb női és férfi főszereplőé, valamint a legjobb férfi és női mellékszereplőé.

Annak ellenére, hogy ez nem verseny volt, a szervezőkből, Fándly Csaba és Székely Tibor színművészekből, valamint Corina Nuna könyvtárigazgatóból álló zsűri több díjat is kiosztott, hogy ezáltal is szereplésre és fejlődésre ösztönözzék a fiatal résztvevőket.

A legjobb előadást a nagybányai Ararat csapat mutatta be, a legmélyebb előadásért a szatmárnémeti ARTTIS csapat vehetett át díjat. A legjobb adaptációért járó díj a belényesi Re-Open Theater tagjainak járt. A legjobb rendezésért a zilahi F.A.U.S.T. csapatot díjazták. A legvicceseb darabért az Elméleti Líceum Trupa fără nume csapatát jutalmazták. A legjobb színpadi bemutatkozás díját a nagyváradi gyermekpalota „Trupa noastră” csapata kapta. A társadalom leghitelesebb bemutatásáért a tenkei TincArt csapat vehetett át díjat. A kökényesdi Tragikus komikusok a legjobb szociális témával rendelkező előadásért részesültek elismerésben. A legtöbb lelkiséggel bíró előadásért a marosvásárhelyi Refi Színpadot díjazták. A legjobb adaptáció díja a szilágycsehi Berekenye csoportnak járt. A legjobb történelmi téma feldolgozásáért járó díjat a nyírbátori Lenszirom Színház tagjai vehették át. A legtehetségesebb fiatalok címet a debreceni Abakusz Színjátszó Kör tagjai kapták. A legjobb komédiáért járó díj szintén a debrecenieknek járt. A legjobb női főszereplőnek a nyírbátori Lenszirom Színház tagját, Szép Evelynt választották. A legjobb férfi főszereplő díjának birtokosa Darius Popa, a szatmárnémeti ARTTIS csoport tagja lett. A legjobb női mellékszereplő díját Roxana Câmpean, a zilahi F.A.U.S.T. színjátszója kapta. A legjobb férfi mellékszereplő pedig a marosvásárhelyi Refi Színpad tagja, Mészáros Dávid lett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...