Sikeres a megyei Falugazdász Program
Utoljára módositva: 2019-07-12 12:47:25

Alig egy éve kezdte meg működését Szatmár megyében a falugazdász-hálózat; sikeres tevékenységének köszönhetően Nagykároly környékének és a Tövishátnak is van már saját falugazdásza, Magyar Lórándot pedig a Partiumi Falugazdász-hálózat koordinálásával bízták meg.

Szatmár megyében a 2018-as év második felében kezdte meg tevékenységét a falugazdász-hálózat, amelynek feladata a szakmai tanácsadás, akár a termelés, feldolgozás vagy értékesítés területén, szakmai programok, képzések, konferenciák és kiállítások szervezése a gazdaszervezetekkel, illetve a helyi akciócsoportokkal együttműködve. Az eltelt idő rövidsége ellenére mára már számos rendkívül népszerű, több száz gazdának szóló rendezvényen, községi gazdatalálkozón, sok pályázati tanácsadáson és egyéni problémák megoldásán vannak túl a Szatmári Falugazdászok, a sikeres működésnek köszönhetően pedig szintet lépett a kezdeményezés, bővült a csapat: Nagykároly környékének és a Tövishátnak is van már saját falugazdásza, a helyi hálózat koordinátoraként tevékenykedő Magyar Lóránd képviselőt pedig a Partiumi Falugazdász-hálózat koordinálásával bízták meg.

A Magyarország agrárminisztériuma által támogatott program részeként a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület részéről Gombos Dalma pályázati tanácsadó és Kovács Szabolcs vidékfejlesztési szakember, a Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete részéről pedig Fodor István agrármérnök és Kovács Ottó állatorvos dolgozott elsőként azért, hogy segítséget nyújtsanak a több mint 6500 szatmári magyar gazdálkodónak. „Mindenképp hiánypótló és hasznos volt a falugazdász-hálózat létrehozása. Nagy volt az érdeklődés is a Szatmár megyei magyar gazdák részéről, az eddigi tevékenységünk során több mint ezer mezőgazdásszal kerültünk kapcsolatba” — mondja a helyi program koordinátora, Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának tagja.

A Szatmár megyei tevékenység példaértékű a régióban — ez nemcsak a helyi gazdálkodók, hanem a magyar agrárminisztérium véleménye is, ezért nemrég Magyar Lórándra bízták a Partiumi Falugazdász-hálózat működésének koordinálását is.

Továbbadják a tudást

A Szatmári Falugazdászok röviddel a szatmári program beindítását követően azonnal elkezdték felvenni a kapcsolatot a helyi gazdákkal, és belefogtak az oktató-informáló rendezvények szervezésébe is. Az elmúlt hónapokban havonta hét-nyolc településen találkoztak szervezett formában a gazdákkal, annak érdekében, hogy egy pontos gazdakatasztert állítsanak össze.

A falugazdászok rengeteg programon és képzésen vesznek részt, ahol a hallottakat és látottakat tovább tudják adni a szatmári gazdáknak, és a legtöbb eseményen a gazdákkal együtt jelennek meg.

Hasznos oktató-informáló rendezvények

A 2018-ban első ízben megrendezett Agrárakadémia nagy népszerűségnek örvendett, s ennek köszönhetően egy sikeres konferenciasorozat indult útjára. Az Agrárakadémiák tematikákra lebontva kerülnek megrendezésre, s minden alkalommal az adott témakörben előadók mellett olyan szakemberek is meghívást kapnak, akik aktuális pályázati lehetőségekről, a földalapú támogatásokról is beszélnek. A 2019-es év első Agrárakadémiájának Nagykároly adott otthont, s a találkozón nem kevesebb mint 250 gazdálkodó kapott hasznos információkat a gabona- és zöldségtermesztésről, különböző mezőgazdasági gépek sajátosságairól, előnyeiről és pályázati, támogatási lehetőségekről. Az eseménysorozat márciusban folytatódott Piskolton, itt a méhészet szerteágazó tematikáját járták körbe, míg májusban, a Csanáloson tartott Agrárakadémiára elsősorban az állattenyésztéssel, azaz a húsmarhatenyésztés kapcsán várták az érdeklődőket.

Értékessé tennék a helyi termékeket

A szatmári falugazdászok gőzerővel dolgoznak a Szatmári Termék védjegy létrehozásán is. Meggyőződésük, hogy a márka létrehozásával könnyebben lehet majd helyi, országos vagy akár nemzetközi szinten is elismerést szerezni a jó minőségű, Szatmár megyében gyártott mezőgazdasági termékeknek. A falugazdászok feladatkörébe tartozik a Kárpát-medence régióiban a még fellelhető őshonos, tájba illő gyümölcsfák feltérképezése és megőrzése, s nem mellékesen egy úgynevezett „tündérkertet”, azaz egy génbankot szeretnének létrehozni Szatmár megyében.

Bővül a csapat

A tervek folyamatosan bővülnek, sok projekt van előkészítési fázisban, amelyek között szerepel az Agrárakadémiák rendszeres megszervezése, a fiatal gazdák számára tanulmányi utak, illetve különböző mezőgazdasági témájú tanfolyamok rendezése.

Az első időszak lezárult, s a folytatásban már nem négy, hanem hat falugazdász fog a szatmári magyar gazdák rendelkezésére állni, ugyanis Nagykárolyban és környékén Bartha Károllyal, illetve a Tövisháton és környékén Nagy Mátyással bővült a csapat. „A falugazdászokkal a gyakorlati munka során ismertük fel, hogy mennyi lehetőség áll rendelkezésünkre a gazdálkodók támogatása terén. A jövőben folytatjuk a megkezdett munkát, de számos új ötlet is megvalósításra vár, a helyben szerzett tapasztalatainkat pedig felhasználjuk a partiumi hálózat működtetésében, hogy a lehető legtöbb mezőgazdász segítségére lehessünk” — mondja az immár négy megye — Szatmár, Szilágy, Máramaros és Bihar — falugazdászainak munkáját koordináló Magyar Lóránd.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...