Sikeres koncertek, elégedett közönség
Utoljára módositva: 2014-06-23 09:12:01

Kiváló hangulat uralkodott a hét végi II. Szatmár Megyei Napok rendezvénysorozaton. Ez alkalommal az idő is kedvezett a bulizáshoz. Fellépett az Edda, Geszti Péter és a Gringo Sztár, a 3 Sud Est is. Látványos tűzijáték zárta a szombat estét.

Pataki Attila is gitározott az Inog a világ című sláger közbenHogyan kezdődött? Péntek késő délután beborult az ég, esőre állt az idő. Az újközpontban a filharmonikusok műsora zajlott, a tömeg pedig csak gyűlt és gyűlt. „Ha látnátok, milyen zsúfolt a híd, mindenki ide tart!” — lelkendeztek néhányan a jelenlévők közül. Kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy pénteken minden út Szatmárnémetibe vezetett, illetve a város új központjába. A színpadon közben megjelentek a megye elöljárói, Adrian Ştef tanácselnökkel, Mircea Govor alelnökkel és Eugeniu Avram prefektussal az élen. Utóbbi köszöntötte a résztvevőket, majd a megyei tanács elnöke és alelnöke megnyitottnak nyilvánította a II. Szatmár Megyei Napokat. Elmaradtak a nagy szavak, a „majd mi megmutatjuk”, „mi megcsináltuk” és ehhez hasonló kijelentések, ígérgetések. Ez is azt jelezte, ez az este jól össze van rakva, végre jól megszervezték. Időközben a színpadon termett Ducu Bertzi, hazánk egyik legismertebb folkénekese, aki egy szál gitárral is képes volt betölteni egy hatalmas színpadot, sőt a koncertkedvelőkkel zsúfolásig megtöltött központi teret is. Akik közül egyre többen hajtogatták: „Művek, Művek, Edda Művek!” Pataki Attila fia és együttese lépett elsőként színpadra, majd nem sokkal később megjelent „Az Együttes”: öt ember, akik ismételten többezres tömeget csalogattak a színpad elé. Elvonultak a fellegek, majd az idén 40 éves fennállását ünneplő zenekar néhány új dala után jöhettek a régi, jól ismert slágerek: Keselyű, Minden sarkon álltam már, Ördögi kör, Szellemvilág, Hűtlen, Éjjel érkezem, Háromszor…. A koncert elején tett bejelentés ellenére Pataki Attila fantasztikus formában volt. (Az énekes ugyanis a napokban sportbalesetet szenvedett, a gerince komolyabban is megsérült, de az orvosa tanácsa ellenére sem maradt ágyban, hanem Szatmárnémetiben „gyógyult”.) Pataki Attila egy interjúban azt is elárulta, hogy jövő tavasszal várható az új lemezük, amire már meg is írta a dalszövegeket. „Fantasztikus este volt, köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttetek!” — olvashattuk az együttes Facebook-oldalán. Valóban fantasztikus este volt, amit az a pillanat sem rontott el, amikor egy „Edda-rajongó”, a Közigazgatási Palota oldalsó bejárata feletti párkányra mászva, a román nemzeti zászló lobogtatásával próbálta magára felhívni a figyelmet. Jelentjük, nem sikerült!

Geszti Péter és a Gringo Sztár koncertjén előkerült a pálinka is

Szépségverseny, Gringo Sztár

A főtéren szombaton is folytatódott a buli. A kora délutáni órákban az esti fellépők hangoltak a koncertre. Ott volt természetesen Geszti Péter és a Gringo Sztár is, akik a hangpróba után a megyei tanács üléstermében tartottak sajtótájékoztatót. Adrian Ştef tanácselnök és Mircea Govor alelnök üdvözölték a Gringo Sztár tagjait, s elmondták, igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy az politikai színtől és nemzetiségtől függetlenül mindenkinek szóljon. Govor hozzátette, szó nincs arról, hogy versenyeznének a városi tanáccsal. Ők nem riválisok, hanem barátok, a megyenapoknak pedig nem az a célja, hogy elnyomja, legyőzze a városnapokat — mondta. Geszti Péter elmondta, első ízben járnak Szatmárnémetiben, de mindig szívesen mennek azokra a helyekre, ahova a zenéjük miatt hívják őket. A sajtótájékoztató után a művész — bár nem szereti, ha így hívják — és a banda két énekesnője, Sapszon Orsolya és Gereben Zita városnéző túrára indultak. „Nézd már, ez Geszti!”, „Úristen, ki jön ott?!”, „Péter, készíts velünk egy fotót!” — nagyjából ez lett a városnéző túrából… Geszti Péter azonban mindenkihez nagyon kedves volt, végig mosolygott, és minden rajongóval váltott egy-két szót. Közben azt is elárulta, hogy nagyon jól érzi magát a jelenlegi együttesével, mindenki profin viselkedik, a legjobb zenészek alkotják a Gringo Sztárt — mondta. Többek között emiatt is döntött úgy a felsőfokú magyar nyelvvizsgával is rendelkező 50 éves eMeRTon-díjas szövegíró, rapper, hogy négy év után kiszáll az X-Faktor nevű tehetségkutatóból. A színpadhoz vezető visszaút során újabb akadályokkal találkozott aztán a zenész, ugyanis a régi főtéren, éppen Pusztadarócot bemutató faházikónál újabb fotózkodási áradat kezdődött.

A szépségverseny legszebbjei

Péter végül a mellékutcákon ért el a színpadhoz, ahol épp Lora koncertezett, s közben mindenki a szépségverseny eredményhirdetését várta. Kiderült, hogy a 17 éves, batizi Balogh Bettina lett Szatmár megye legszebb lánya. Második helyen végzett Ţiplea Florica, aki mindössze 15 éves és Ráksáról érkezett, míg harmadik lett a 18 éves Laura Mitraşca Érkávásról. Ezt követően a Simplu együttes egykori tagja, Eduard Mihail Andreianu, művésznevén CRBL adta elő legismertebb dalait. Majd színpadra lépett Geszti Péter és a Gringo Sztár. Profi zenészek, ízlésesen összerakott dalok, utánozhatatlan dalszövegek, több ezer tomboló és éneklő ember: így lehet összefoglalni a Gringo Sztár koncertjét. Nem hiányozhattak természetesen az egykori Rapülők- és Jazz+Az-dalok, de Geszti Péter leginkább a jelenre, a három éve aktív Gringo Sztárra és az együttes slágereire fektette a hangsúlyt. Felcsendült a szívszorítóan gyönyörű Hetvenkettő, a pozitív életszemléletet sugalló Szabadulj fel, a mulatozásra és vidámságra ösztönző Pálinka Sunrise című sláger, illetve egy Zorán-feldolgozás (Amikor elmentél tőlem), amit maga a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes konferált fel egy videoüzenetben.

A 3 Sud Est slágerei még mindig közkedveltek a megyében

A koncert után Geszti Péter újra fotózkodott a rajongóival, miközben a színpadon a 3 Sud Est adta elő legismertebb slágereit. A meglehetősen sikeresnek mondható első nap — legalábbis a koncertek alapján — tűzijátékkal ért véget.

 

Még több fotóért kattints IDE!

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...