Sikeres volt az Egy óra mese nevű projekt
Utoljára módositva: 2017-11-09 11:19:52

Sikeres volt a megyei könyvtár munkatársainak projektje, az Egy óra mese, ennek eredményeképpen 567 új taggal bővült a szatmári könyvkölcsönzők tábora — derül ki az intézmény közleményéből.

A Szatmár Megyei Könyvtár az elmúlt tanév második félévében (február 7. és június 15. között) szervezte meg az Egy óra mese elnevezésű projektjét, amely az óvodásokat és kisiskolásokat célozta meg. A könyvtár munkatársai sikeresnek minősítik a kampányt, hiszen a projekt idején 567 új tag regisztrált a kulturális intézményhez, 244-gyel több, mint az előző év azonos időszakában. Az új tagok közül 270 diák (129-cel több, mint 2016 azonos időszakában), ugyanakkor 160-an 14 évnél fiatalabbak (100-zal több, mint az előző év azonos időszakában). A könyvtár munkatársai felismerték, hogy szükség van egy mentalitásbeli váltásra részükről, és minél több interaktív tevékenységet kell szervezniük, amelyekkel megszerettetik az olvasást a gyerekekkel, akik könyvtárba járó felnőttekké válnak majd. A projekt lebonyolítása során 17 találkozót szerveztek a könyvtár munkatársai, Raluca Istrate és Bianca Ciceo, melyeken 543 gyerek vett részt. A cél az volt, hogy népszerűsítsék a könyvtár könyvkölcsönzői részlegét, hiszen az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a könyvet kölcsönzők száma. A projekt hatékonyságát tükrözi, hogy a gyerekek által szülők és pedagógusok is közelebb kerültek a könyvtár tevékenységeihez, s a szervezők reményei szerint bővítik majd a könyvet olvasók szatmári táborát. A projektben résztvevők megtudták, hogyan válhatnak a könyvtár olvasóivá, illetve milyen módon vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. Minden találkozó alkalmával belenézhettek, belelapozhattak a gyerekek a könyvtárból kölcsönözhető könyvekbe, természetesen magyar nyelvű könyvekhez is hozzáférhettek. A szervezők elmondták, hogy a mesék olvasása, a könyvek lapozgatása mellett azt is megtanulták a gyerekek, hogyan kell a könyvtárban viselkedni, melyek a legkedveltebb mesekönyvek, de arra is nagy hangsúlyt helyeztek a könyvtárosok, hogy elmagyarázzák a gyerekeknek, hogyan kell bánni a könyvtárból kölcsönzött, otthon olvasott könyvekkel. A mesék nagy része oktatómese volt, hiszen a szervezők célja a kikapcsolódás mellett az oktatás, tanítás is volt. A gyerekeknek lehetőségük adódott megbeszélni a mesében hallottakat, ezáltal a kommunikációs készségük is fejlődött. S hogy érdekesebbé tegyék a találkozókat, a könyvtárosok kézimunkaműhelyeket is szerveztek, melyekben a gyerekek szintén nagy örömmel vettek részt.

 

 

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Éjjeli napfény
Ma, 19:35
A rendkívüli szerelmi történetben a 17 éves Katie Price (Bella Thorne) extrém módon érzékeny a napfényre, nappal kényszerű szobafogságban, speciális ablakok mögé rejtőzve ábrándozik a normális életről. Éjjelente a fiatal lány átlagos tiniként éli az életét - amikor csak teheti, zenél, és a helyi állomáson gitározik az arra járóknak. Egyik este Charlie (Patrick Schwarzenegger) is felfigyel rá, akit Katie évek óta titokban csodál a szobája ablakából. A fiatalok pillanatok alatt egymásba szeretnek,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...