Sikeres volt az Egy óra mese nevű projekt
Utoljára módositva: 2017-11-09 11:19:52

Sikeres volt a megyei könyvtár munkatársainak projektje, az Egy óra mese, ennek eredményeképpen 567 új taggal bővült a szatmári könyvkölcsönzők tábora — derül ki az intézmény közleményéből.

A Szatmár Megyei Könyvtár az elmúlt tanév második félévében (február 7. és június 15. között) szervezte meg az Egy óra mese elnevezésű projektjét, amely az óvodásokat és kisiskolásokat célozta meg. A könyvtár munkatársai sikeresnek minősítik a kampányt, hiszen a projekt idején 567 új tag regisztrált a kulturális intézményhez, 244-gyel több, mint az előző év azonos időszakában. Az új tagok közül 270 diák (129-cel több, mint 2016 azonos időszakában), ugyanakkor 160-an 14 évnél fiatalabbak (100-zal több, mint az előző év azonos időszakában). A könyvtár munkatársai felismerték, hogy szükség van egy mentalitásbeli váltásra részükről, és minél több interaktív tevékenységet kell szervezniük, amelyekkel megszerettetik az olvasást a gyerekekkel, akik könyvtárba járó felnőttekké válnak majd. A projekt lebonyolítása során 17 találkozót szerveztek a könyvtár munkatársai, Raluca Istrate és Bianca Ciceo, melyeken 543 gyerek vett részt. A cél az volt, hogy népszerűsítsék a könyvtár könyvkölcsönzői részlegét, hiszen az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a könyvet kölcsönzők száma. A projekt hatékonyságát tükrözi, hogy a gyerekek által szülők és pedagógusok is közelebb kerültek a könyvtár tevékenységeihez, s a szervezők reményei szerint bővítik majd a könyvet olvasók szatmári táborát. A projektben résztvevők megtudták, hogyan válhatnak a könyvtár olvasóivá, illetve milyen módon vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. Minden találkozó alkalmával belenézhettek, belelapozhattak a gyerekek a könyvtárból kölcsönözhető könyvekbe, természetesen magyar nyelvű könyvekhez is hozzáférhettek. A szervezők elmondták, hogy a mesék olvasása, a könyvek lapozgatása mellett azt is megtanulták a gyerekek, hogyan kell a könyvtárban viselkedni, melyek a legkedveltebb mesekönyvek, de arra is nagy hangsúlyt helyeztek a könyvtárosok, hogy elmagyarázzák a gyerekeknek, hogyan kell bánni a könyvtárból kölcsönzött, otthon olvasott könyvekkel. A mesék nagy része oktatómese volt, hiszen a szervezők célja a kikapcsolódás mellett az oktatás, tanítás is volt. A gyerekeknek lehetőségük adódott megbeszélni a mesében hallottakat, ezáltal a kommunikációs készségük is fejlődött. S hogy érdekesebbé tegyék a találkozókat, a könyvtárosok kézimunkaműhelyeket is szerveztek, melyekben a gyerekek szintén nagy örömmel vettek részt.

 

 

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...