Sikeres volt az idei Méra Világzenei Csűrfesztivál
Utoljára módositva: 2018-08-10 09:11:33

Augusztus 2-5. között ismét a zenei és táncos hagyományáról híres kalotaszegi falun, Mérán volt a világ szeme a 3. Méra Világzenei Csűrfesztivál alkalmából.

A fesztivál 2016-ban indult azzal a céllal, hogy megmutassa Kalotaszegnek a világot, és a világnak Kalotaszeget. A szervezők úgy látják, egyre közelebb kerülnek a kitűzött célhoz a teltházas koncertekkel, egyre nagyobb nemzetközi érdeklődéssel a fesztivál iránt, illetve a lassan a fesztivál védjegyévé váló közös éjszakai táncházakkal és dél- és észak-amerikai jam session-ökkel. Emellett a helyi lakosok – zenészek, táncosok, kistermelők, lelkes vendéglátók – aktív jelenléte teremti meg azt az összetéveszthetetlen mérai fesztiválhangulatot, amely miatt egyre népszerűbb világszerte a fesztivál.

 

A 3 kontinensről érkező zenészek sokszínű koncertkínálata mellett a fesztivál 76 programpontját a szervezők úgy állították össze, hogy minél szélesebb körű betekintést kínáljanak a nép- és világzene, illetve a helyi kultúra világába. A programok megvalósításán 86 szervező, szakmai partner és önkéntes dolgozott, és összesen 176 fő lépett fel, ebből 136 zenész. A fesztiválozók idén is megtalálták a már megszokott helyszíneket és programokat: a Csűrstúdióban a dokumentumfilmeket, a Chill zone-ná varázsolt gyümölcsösben beszélgetéseket, a Tájházban és a Bivalymúzeumban bemutatókat helyi kultúráról, néphagyományról. Idén még több játékkal és tevékenységgel várta a Móka Tár és a Hagyományok Házának csapata a kicsiket a Csűrfiában.

 

A fesztivál 3. kiadása újdonságokat is tartogatott. Ilyenek voltak a templomi koncertek, amelyek egyszerre hajtottak fejet a hely szelleme és a kalotaszegi zenei hagyomány előtt. Idén hangsúlyosabb szerepet kaptak a helyi kistermelők, akik elkészítették Kalotaszeg pizzáját. A Fölszállott a Páva gálaműsoron a közönség a Kalotaszegi Legénytársulat fellépése alkalmából táncolni láthatta a főszervezőket, mint a népszerű televíziós tehetségkutató műsor győzteseit. A fesztiválon indult útjára a Kalotaszegi Kulturális Alap, amelynek célja a kalotaszegi gyermekek tánctanulásának támogatása. A fesztivál alatt 1087 lej gyűlt össze, amelyért a szervezők és kalotaszegi gyerekek köszönetüket fejezik ki az adományozóknak. Adományozásra a fesztivál után is van lehetőség. (Kalotaszeg NTE egyesület IBAN: RO10 OTPV 2000 0086 9201 RO01, OTP Bank).

 

A fesztivál négy napján több, mint 4000 látogatót számolt a fesztivál, a szombati koncertek teltházasak voltak a közel 1400 fesztiválozóval. A fesztiválon több, mint 660 tizennégy évnél fiatalabb gyermek vett részt. A fesztivál négy éjszakáján megkétszereződött Méra lakossága: a falu 1300 lakosa a fesztivál ideje alatt mintegy 1300 vendéget szállásolt el, 1100-at a szervezők közvetítésével. A négy napos bérletek több, mint egyharmadát mérai lakosok vásárolták. A fesztiválhelyszín kialakítására a KOOHO építészei 160 raklapot használtak és 113 világító test ragyogta be a kalotaszegi éjszakát.

 

A fesztivál szervezői ígéretet tettek, hogy a fesztivál a jövőben is megőrzi családias jellegét, meleg hangulatát, színvonalasságát, a helyi kultúra és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét. Emellett szeretnék tovább erősíteni a zenei kínálatot, fejleszteni a fesztivál szolgáltatásait, bővíteni a fesztiválhelyszíneket és szálláslehetőségeket. A szervezők köszönetet mondanak mindazoknak, akik hozzájárultak a 3. Méra Világzenei Csűrfesztivál sikeréhez: az önkénteseknek, szakmai partnereknek, támogatóknak, a meghívottaknak, a mérai lakosoknak, a szép időnek, és természetesen a fellépőknek és a közönségnek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...