Sikeresen versenyeztek a szatmári diákok
Utoljára módositva: 2014-04-16 18:44:07

Sikeresen teljesítették a Szatmár megyei diákok a SzékelyKapuk-ZöldKapuk nevet viselő nemzetközi verseny próbáit, így több csapat is értékes kirándulásokon vehet részt a közeljövőben. A legjobbak egy adriai utazás lehetőségét is megkapják.

 

Az idei tanévben is megrendezésre került a Kárpát-medencei „SzékelyKapuk-ZöldKapuk” program magyarországi és határon túli iskolák részére. A verseny célja a részt vevő iskolák, pedagógusok és gyerekek népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával, környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységgel kapcsolatos együttműködésének elősegítése és támogatása. A verseny két fordulóban zajlott, az első félév végén egy betlehemes játékot mutattak be a diákok, míg a második forduló során egy vándorkiállítással, tematikus plakátokkal járták a megyét. Mindkét forduló során szerkesztőségünket is több ízben látogatták meg a diákok. Az ökocivilizációs játék során a környezetvédelemre, a fák védelmére kívánták felhívni a figyelmet a csapatok. Szatmár megye a korábbi évekhez hasonlóan idén is jól teljesített, aminek köszönhetően sok diák részesül majd izgalmas kirándulásokban, értékes nyereményekben. A legjobb csapatok egy adriai nyaralást nyertek, mely számos izgalmat tartogat a diákok és kísérőik számára.

A második forduló, azaz a vándorkiállítás eredményhirdetése alapján a legjobb csapat idén a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola Havasi gyopár csapata lett, akik haladó kategóriában versenyeztek, hiszen nem ez volt a csapat első jelenléte a megmérettetésen: „A csapat folyamatosan bővül új tagokkal, esnek ki régiek, tehát a tagok folyton cserélődnek. A nagyobbak bevonják a kisebbeket a felkészülésbe, segítik és nevelik őket, így folyamatosan továbbvihető a hagyományőrzés” — számolt be a csapat felkészítő tanára, Győrbíró Csilla. Az akcióban 13 diák vett részt, akiket Győrbíró Csilla mellett Haiduc Rodica készített fel a versenyre. A diákok kiváló szereplésükkel esélyt kaptak arra, hogy részt vegyenek az adriai nyaraláson sok más diáktársukkal együtt. A nyolcnapos kirándulás alatt minden nap más-más helyszínt tekintenek meg. Nem csak a Havasi gyopár csapat ért el szép eredményeket, hanem a mentorált csapatuk, az Avram Iancu Általános Iskola Kristályszemek csapata szintén első helyen végzett kezdő kategóriában.

A megyéből számos iskola nevezett a versenyre haladó és kezdő kategóriában egyaránt, Szatmárnémeti és Nagykároly környékéről egyaránt. Haladó kategóriában arany minősítéssel végzett 8 csapat, akiknek valamennyiüknek lehetőségük van az adriai nyaralás lehetőségével élni, továbbá két ezüst helyezést értek el. Az „ezüst-csapatok” egy mórahalmi táborozáson vehetnek részt. Kezdő kategóriában 8 arany és két bronz minősítés született.

Győrbíró Csilla szerint az eredmények kifejezik egyúttal a hálát is azért a sok támogatásért, melyet minden csapat kapott azoktól az intézményektől, ahol szeretettel fogadták őket, legyen az egyházi, szociális vagy közintézmény, vagy éppen a sajtó.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 15:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...