Silaghi nyerte a 2-es körzetet
Utoljára módositva: 2014-05-26 10:48:31

Tegnap 21 órakor ért véget az európai parlamenti és a 2-es választói körzetbeli időközi választás. Az exit poll eredmények alapján az RMDSZ az EP-választáson 7 százalékot szerzett.

 

Május 25-én Szatmár megyében 317 642 szavazópolgárt vártak az urnák elé a 334 szavazóházban az európai parlamenti választások alkalmával, az Állandó Választási Iroda adatai szerint. A 21 órai adatok alapján Szatmár megyében a szavazók 32,65 százaléka élt szavazati jogával, mely valamivel az országos átlag — 32,15 százalék — fölött van. Az urnazárást követően hozták nyilvánosságra a Curs Avangarde által készített exit poll eredményeket, melyből kiderül, hogy az európai parlamenti választáson a Szociáldemokrata Szövetség (USD) 41,01 százalékot, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 14,92 százalékot, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) 11,82 százalékot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 7,1 százalékot, a Népi Mozgalom Párt (PMP) 6,7 százalékot, Mircea Diaconu független jelölt 5,91 százalékot, a Dan Diaconescu Néppárt (PP DD) 3,45 százalékot, a Polgári Erő Pártja 2,11 százalékot, a Nagy-Románia Párt (PRM) 2,55 százalékot szerzett, míg a fennmaradó 4,43 százalék más jelöltekhez került. Az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján készült felmérések szerint az RMDSZ a voksok 6-7 százalékát kapta, és így várhatóan legalább két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, ám nem kizárt, hogy az újraosztás nyomán még egy harmadik helyet is megszerez. Adriana Vîlcu, a Megyei Választási Iroda (BEJ) elnöke arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy hozzájuk semmilyen panasz nem érkezett választással kapcsolatos szabálytalanságról.

A 2-es választói körzetben 65 853 szavazópolgár 64 szavazóházban élhetett szavazati jogával. 21 óráig 35,59 %-os részvételi arány volt, derül ki a központi választási iroda tájékoztatásából. Az előzetes becslések alapján Szatmárnémetiben sokkal nagyobb volt a részvétel, mint a megyében, ami azt jelenti, hogy igen komolyan sikerült mozgósítani a szavazókat. A sokakat foglalkoztató kérdésre, hogy ki képviselheti a 2-es körzet lakosait a román parlamentben, még nincs válasz, a szavazatok összeszámlálása a hajnali órákban ért véget, azonban a választási irodának a választási csalásokról érkező bejelentések kivizsgálását is be kell fejeznie.

Az eddigi eredmények alapján biztosra vehető Ovidiu Silaghi győzelme.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...