Sínen van a kórház fejlesztése
Utoljára módositva: 2018-09-19 20:19:51

Elkezdődött a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház kibővítését, modernizálását és modern gépezettel való felszerelését célzó, több mint 11 millió euró értékű projekt első szakasza.

Ünnepélyes keretek között írták alá a partnerek közötti együttműködési szerződést szerdán Szatmárnémetiben a RO-HU-s Care for health in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties elnevezést viselő projekt keretében. A 13 900 000 euró (áfával) összértékű pályázat az Interreg V-A Románia–Magyarország Európai Regionális Fejlesztési Alap programban valósul meg a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház és a Felső-Szabolcsi Kórház együttműködése révén. A pozitív elbírálásban részesült projekt legnagyobb haszonélvezője a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a támogatásból a kórház épületének kibővítését, modernizálását és modern gépekkel való felszerelését fedezik. A projekt keretében a megyei kórház 1,969 millió euró értékű vissza nem térítendő támogatásban részesül, a megyei tanács pedig 9,317 millió euróban, a két magyarországi partner pedig összesen 2,433 millió euróban. A tegnap aláírt együttműködési megállapodásnak köszönhetően elkezdődhet a nagyszabású beruházás első szakaszának megvalósítása, mégpedig az első finanszírozási rész lehívása kb. 300 ezer euró értékben, amely összegből megvalósul a műszaki dokumentáció elkészítése. Erre hat hónap áll a pályázók rendelkezésére. Ezt követően egy újabb adminisztratív elbírálás után 2019 második felétől kezdődhet el a tényleges kivitelezés. A projekt gyakorlatba ültetése a szerződést követően maximum 36 hónap.

A szerződéskötéssel egy fontos lépés történt annak érdekében, hogy a megyei kórház néhány hónapon belül teljesen új arculatot kapjon, ezzel pedig jobb egészségügyi ellátást nyújthasson, és vonzóbbá váljon a fiatal orvosok számára.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház képviselője és Hegyi Henrik, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója a Szatmár Megyei Tanács kis gyűléstermében írta alá a partnerek közötti együttműködési szerződést a 13,9 millió euró összértékű projekt keretében. A találkozó során Pataki Csaba ismertette a projekt Szatmár megyei vonatkozását. A vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően megvalósul majd a kórház épületének bővítése és modernizálása, valamint korszerű gépekkel való felszerelése. A kivitelezés során a jelenlegi épület kibővül egy új épületszárnnyal, amely alagsorból, földszintből, hat emeletből és helikopterleszállóból áll majd, teljes felülete 13 200 négyzetméter, hasznos felülete 10 500 négyzetméter lesz. A projekt által az intenzív osztály és a műtőrészleg is megfelelő helyre kerül, ugyanakkor átköltöztetik a régi kórházból az új kórházba a neurológiai, belgyógyászati és szemészeti osztályokat. „Kissé elhúzódott a projekt elbírálása, kicsit el van csúszva az egész program, de a monitoringbizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy minden határidőt sikerüljön betartani. Egy valós versenyhelyzet volt, nem minden benyújtott pályázat részesült támogatásban. Én a magam részéről megköszönöm a pályázatíró csapat tevékenységét és a partnereinknek a kiváló együttműködést” — fogalmazott Pataki, majd kihangsúlyozta, hogy a megyei kórház fennállása óta ez a legnagyobb beruházás, amely megreformálja majd a Szatmár megyei egészségügyet. „Sok pozitívumot hoz majd a kórháznak a beruházás, remélhetőleg az orvosok is nagyobb kedvvel választják majd a mi kórházunkat, ugyanakkor abban bízom, hogy az ellátás minősége is javulni fog” — hangsúlyozta a tanácselnök.

Hegyi Henrik, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója arról számolt be, hogy ők a labordiagnosztikai részlegüket újítják fel az egymillió eurós támogatásból, ami nem csak a gépezet, felszerelés cseréjét jelenti, hanem a teljes környezetet megújítják. A röntgendiagnosztika terén jól áll a kisvárdai kórház, de a laboratórium korszerűsítése nagyon fontos.

Adorján Gusztáv a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház képviseletében kihangsúlyozta, hogy nagyon fontosak a határon átívelő pályázatok, majd elmondta, hogy ők az Invazív Kardiológiai Laboratórium fejlesztését valósítják majd meg. A szomszédos megye kórházában ugyanis 5–6 éve működik az Invazív Kardiológiai Laboratórium, ahol a hemodinamikai vizsgálatok és koszorúér-intervenciók elvégzésére alkalmas szívkatéteres labor és egy pacemakerműtő található. Az osztály folyamatos (7/24) akut infarktus ügyeletet lát el. Az elmúlt évek során a laboratórium tevékenységének eredményeként 50 százalékkal csökkent a hirtelen szívrohamok és az általuk előidézett elhalálozások száma.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a pályázati rész nehézségeit követően most a kivitelezés és megvalósítás következik, s ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy mindenki megtesz minden tőle telhetőt, hogy sikeresen záruljon ez a nagyszabású egészségügyi projekt. Adrian Marc kórházmenedzser összegzésként elmondta, hogy a megyei egészségügyi fejlesztések jó úton vannak, az eddig leadott öt pályázat közül három pozitív elbírálásban részesült, kettő elbírálás alatt áll, s ha minden a tervek szerint alakul, akkor novemberben leadják a tasnádi ambuláns rendelő korszerűsítését célzó pályázatot is.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 9.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...