Sínen van a kórház fejlesztése
Utoljára módositva: 2018-09-19 20:19:51

Elkezdődött a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház kibővítését, modernizálását és modern gépezettel való felszerelését célzó, több mint 11 millió euró értékű projekt első szakasza.

Ünnepélyes keretek között írták alá a partnerek közötti együttműködési szerződést szerdán Szatmárnémetiben a RO-HU-s Care for health in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties elnevezést viselő projekt keretében. A 13 900 000 euró (áfával) összértékű pályázat az Interreg V-A Románia–Magyarország Európai Regionális Fejlesztési Alap programban valósul meg a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház és a Felső-Szabolcsi Kórház együttműködése révén. A pozitív elbírálásban részesült projekt legnagyobb haszonélvezője a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház, a támogatásból a kórház épületének kibővítését, modernizálását és modern gépekkel való felszerelését fedezik. A projekt keretében a megyei kórház 1,969 millió euró értékű vissza nem térítendő támogatásban részesül, a megyei tanács pedig 9,317 millió euróban, a két magyarországi partner pedig összesen 2,433 millió euróban. A tegnap aláírt együttműködési megállapodásnak köszönhetően elkezdődhet a nagyszabású beruházás első szakaszának megvalósítása, mégpedig az első finanszírozási rész lehívása kb. 300 ezer euró értékben, amely összegből megvalósul a műszaki dokumentáció elkészítése. Erre hat hónap áll a pályázók rendelkezésére. Ezt követően egy újabb adminisztratív elbírálás után 2019 második felétől kezdődhet el a tényleges kivitelezés. A projekt gyakorlatba ültetése a szerződést követően maximum 36 hónap.

A szerződéskötéssel egy fontos lépés történt annak érdekében, hogy a megyei kórház néhány hónapon belül teljesen új arculatot kapjon, ezzel pedig jobb egészségügyi ellátást nyújthasson, és vonzóbbá váljon a fiatal orvosok számára.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház képviselője és Hegyi Henrik, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója a Szatmár Megyei Tanács kis gyűléstermében írta alá a partnerek közötti együttműködési szerződést a 13,9 millió euró összértékű projekt keretében. A találkozó során Pataki Csaba ismertette a projekt Szatmár megyei vonatkozását. A vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően megvalósul majd a kórház épületének bővítése és modernizálása, valamint korszerű gépekkel való felszerelése. A kivitelezés során a jelenlegi épület kibővül egy új épületszárnnyal, amely alagsorból, földszintből, hat emeletből és helikopterleszállóból áll majd, teljes felülete 13 200 négyzetméter, hasznos felülete 10 500 négyzetméter lesz. A projekt által az intenzív osztály és a műtőrészleg is megfelelő helyre kerül, ugyanakkor átköltöztetik a régi kórházból az új kórházba a neurológiai, belgyógyászati és szemészeti osztályokat. „Kissé elhúzódott a projekt elbírálása, kicsit el van csúszva az egész program, de a monitoringbizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy minden határidőt sikerüljön betartani. Egy valós versenyhelyzet volt, nem minden benyújtott pályázat részesült támogatásban. Én a magam részéről megköszönöm a pályázatíró csapat tevékenységét és a partnereinknek a kiváló együttműködést” — fogalmazott Pataki, majd kihangsúlyozta, hogy a megyei kórház fennállása óta ez a legnagyobb beruházás, amely megreformálja majd a Szatmár megyei egészségügyet. „Sok pozitívumot hoz majd a kórháznak a beruházás, remélhetőleg az orvosok is nagyobb kedvvel választják majd a mi kórházunkat, ugyanakkor abban bízom, hogy az ellátás minősége is javulni fog” — hangsúlyozta a tanácselnök.

Hegyi Henrik, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója arról számolt be, hogy ők a labordiagnosztikai részlegüket újítják fel az egymillió eurós támogatásból, ami nem csak a gépezet, felszerelés cseréjét jelenti, hanem a teljes környezetet megújítják. A röntgendiagnosztika terén jól áll a kisvárdai kórház, de a laboratórium korszerűsítése nagyon fontos.

Adorján Gusztáv a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház képviseletében kihangsúlyozta, hogy nagyon fontosak a határon átívelő pályázatok, majd elmondta, hogy ők az Invazív Kardiológiai Laboratórium fejlesztését valósítják majd meg. A szomszédos megye kórházában ugyanis 5–6 éve működik az Invazív Kardiológiai Laboratórium, ahol a hemodinamikai vizsgálatok és koszorúér-intervenciók elvégzésére alkalmas szívkatéteres labor és egy pacemakerműtő található. Az osztály folyamatos (7/24) akut infarktus ügyeletet lát el. Az elmúlt évek során a laboratórium tevékenységének eredményeként 50 százalékkal csökkent a hirtelen szívrohamok és az általuk előidézett elhalálozások száma.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a pályázati rész nehézségeit követően most a kivitelezés és megvalósítás következik, s ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy mindenki megtesz minden tőle telhetőt, hogy sikeresen záruljon ez a nagyszabású egészségügyi projekt. Adrian Marc kórházmenedzser összegzésként elmondta, hogy a megyei egészségügyi fejlesztések jó úton vannak, az eddig leadott öt pályázat közül három pozitív elbírálásban részesült, kettő elbírálás alatt áll, s ha minden a tervek szerint alakul, akkor novemberben leadják a tasnádi ambuláns rendelő korszerűsítését célzó pályázatot is.

Sógor Beáta

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 14:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...