Sofőriskolák toplistája: Szatmár jól teljesít
Utoljára módositva: 2018-06-13 14:08:02

Szatmár megyében 21 autósiskola tevékenykedik, a gépjárművezetést tanulók közül tavaly 5266-an jelentkeztek első vizsgára, s közülük 3844-en vizsgáztak sikeresen, derül ki a DRPCIV adataiból. A vizsgázók teljesítménye alapján elkészült a sofőriskolák toplistája.

A gépjárművezetői engedély megszerzése sok felnőtt számára alapvető fontosságú, hiszen a jogosítvány megléte nem csak a mobilitásukat biztosítja, sok esetben a munkába állásuk esélyeit is jelentősen növeli. Azoknak, akik most szeretnének gépjárművezetői vizsgát tenni, tudniuk kell, hogy mióta videóra kell rögzíteni a gyakorlati vizsgát, az elméleti vizsgát sikeresen teljesítők csak hosszú várakozási idő után kerülnek sorra a gyakorlati vizsgán.

Az Országos Gépjárműbejegyzési és Jogosítványkibocsátó Hivatal (DRPCIV) 2017-es évre vonatkozó statisztikát közölt a sofőriskolák eredményességéről. Az adatok szerint tavaly országos szinten a sofőriskolák 331 791 diákja vizsgázott először, s közülük 186 811-nek sikerült jogosítványt szereznie, ez 56,3 százalékos sikerességi arányt jelent. A megyénkben működő 21 sofőriskola — közülük kettő műszaki líceumban üzemel, az avasfelsőfalui Ioniţă G. Andron Technikai Líceumban, illetve a megyeközpontbeli Unio-Traian Vuia Műszaki Kollégiumban — diákjai közül tavaly 5266-an jelentkeztek első vizsgára, s közülük 3844-en vizsgáztak sikeresen, ami 72,8 százalékos sikerességi arányt jelent, derül ki a DRPCIV adataiból. A legnagyobb sofőriskola a megyében a Nord Star Kft., amelynek keretében 38 oktató tanítja vezetni a jelentkezőket, s tavaly 1019 diákjuk vizsgázott első alkalommal a jogosítvány megszerzése érdekében, 645-en pedig már az első nekifutásra sikeresen teljesítették a feladatot. A nagyobb autósiskolák közé sorolható az Auto Reflex Kft. — tavaly 706 személy jelentkezett első vizsgára, közülük 582-nek sikerült a vizsga —, az Ago Ana Ioana Kft. — 637 diákja jelentkezett első vizsgára, és 482-en szereztek jogosítványt —, a Sami Kft. — 613 diákja jelentkezett első vizsgára, közülük 519-en szereztek jogosítványt. Két engedéllyel rendelkező magánszemély is oktatja a gépjárművezetést, ám ők nagyon kevés diákkal foglalkoznak: egyikük csak egy személyt készített fel vizsgára, másikuk pedig 7-et. Az adatokat elemezve kiderül, hogy az Auto Reflex Kft., a Ionatan Teodor Kft. és az LGH Auto Kft. egy-egy oktatója a vizsgázók sikerességi arányát tekintve nulla százalékot teljesített, bár esetükben meg kell jegyeznünk, hogy egyetlen diákjuk jelentkezett első vizsgára, akinek nem sikerült első nekifutásra megszereznie a gépjárművezetői engedélyt. Olyan oktatók is dolgoznak az autóiskolák keretében, akik alig 25 százalékos sikerességi aránnyal büszkélkedhetnek, de arra is van precedens, hogy 100 százalékos a sikerességi arány. A sofőriskolák közül a Mond Auto Kft. teljesített a legjobban, 91 százalékos sikerességi aránnyal büszkélkedhet. A leggyengébb iskoláknak az LGH Auto Kft. és a Marc Com Kft. nevezhető, esetükben a sikerességi arány az első vizsga esetén 44,67, illetve 43,94 százalék.

Az a mindennapok forgalmában is meglátszik, hogy egyre többen vezetnek, egyre több a gépjármű. A Szatmár Megyei Gépjármű-nyilvántartási Hivatal tavaly 19 946 új gépjárművezetői engedélyt állított ki, ami 69 százalékkal több az előző évihez képest, ugyanis 2016-ban még csak 13 721 új jogosítvány készült. Megyénkben a tavalyi év végi adatok szerint 151 936 személy rendelkezett érvényes gépjárművezetői engedéllyel, tehát a lakosság közel fele jogosult arra, hogy autót vezessen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...