Sok a felhalmozódott adóhátralék
Utoljára módositva: 2019-01-11 16:11:43

Pusztadaróc községben folytatódnak a fejlesztési munkálatok, amelyek egy részét saját forrásból finanszírozzák. A polgármester szerint nem lenne gond, ha mindenki rendezné kötelezettségeit.

Pusztadarócon is a hóeltakarítás volt szerdán az elsődleges feladat. Vincze Sándor alpolgármester irányításával már a kora reggeli órákban igyekeztek a szociális munkások járhatóvá tenni a legfontosabb út- és járdaszakaszokat, ahol a hó miatt nehézkessé vált a közlekedés. Vincze Sándor elmondta, hogy nincs olyan, hogy télen meglepetést okoz a hó, akkor kell(ene) inkább meglepődni, ha a havazás elmarad(na).

A polgármesteri hivatalban megforduló lakosok gyakran kopognak Găman Mihály polgármester ajtaján. Elkezdődött az adók befizetése, és sokan azok közül, akik bemennek adót fizetni, a polgármesterhez is intéznek egy-két kérdést, ha valamit nem értenek. A helyi tanács nem emelte a helyi adókat és illetékeket, bár azzal, hogy a kormány módosította az adótörvénykönyvet, az önkormányzat jelentős bevételektől esett el, de ezt a kiesést más módon igyekeznek pótolni, magyarázza Găman Mihály. A polgármester szerint nem lenne gond, ha a lakosság rendszeresen rendezné a kötelezettségeit, de sajnos elég sokan vannak elmaradva, jelentős adóhátralékok vannak a gépjárművek és a földek után, de a különböző bírságok mellett a szemétdíjnál is.

A polgármester kitért arra, hogy ebben az évben is folytatják az elkezdett községfejlesztést. Az Országos Vidékfejlesztési Program által kiírt sikeres pályázat révén rehabilitálják a Pusztadarócot Szamosdarával összekötő, 6,3 kilométer hosszú utat. Jelen pillanatban a közbeszerzési eljárás van folyamatban, de minden esély megvan rá, hogy a munkálatok még ebben az évben befejeződjenek. Az elkövetkező időszakban Pusztadarócon, Szamosdarán és Atyában öntenek járdát. A munkálatok 3,7 millió lejbe kerülnek, a teljes összeg a község saját bevételeiből származik. Harmincöt utcában mindkét oldalon lesz majd aszfaltból készült járda. A járdák mentén az árkokat is korszerűsítik, kivételt képez Pete, ahol hamarosan elkezdik a csatornahálózat kiépítését, ami miatt az út melletti részeket kiásták, hogy el tudják helyezni a csöveket. Eddig csak Pusztadarócon és Szamosdarán készült el a szennyvízhálózat, most Pete következik. A polgármester elmondta, hogy a község az Apaservtől kapja a vizet. A lakosság kilencven százaléka rá van csatlakozva a vízhálózatra, ami nagyon előnyös, mivel a kutakban nincs víz, főként nyáron nagyon alacsony a vízszint, a hálózati víz pedig jó minőségű, és ugyanolyan árban van, mint Szatmárnémetiben (valamivel több mint 7 lej köbméterenként).

Községfejlesztési téren a legnagyobb beruházás a földgázhálózat kiépítése, amelynek a 2020-ra tervezett befejezése lényeges változásokat fog hozni a község életében.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen tejterméket fogyasztasz szívesen?
Tejet, aludttejet
Joghurtot, kefírt
Sajtot
Mindet szeretem
Nem fogyasztok tejterméket
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 cm gyömbér, 1 liter víz, 2 db fahéj, 2 db szegfűszeg, méz. A gyömbért alaposan megmossuk, felszeleteljük ...