Sok csillag ragyog az „Egycsillagú égbolton”
Utoljára módositva: 2018-01-21 21:42:42

A Magyar Kultúra Hetében az Ady Endre Társaság ismét kultúránk eleven, folyamatosan bővülő és gazdagodó, színes szőttesét terítette Szatmár elé — de felvetődött az is: jó lenne „házat” találni a félig-meddig hajléktalan szatmári magyar kultúrának.

Magyar lélek — táncban és zenében. Leírt és kimondott vagy éppen elénekelt szavakban. Festményekben, fényképekben és ruhákban. A szombaton kezdődött Magyar Kultúra Hete Szatmárban alkalmából ismét kultúránk eleven, folyamatosan bővülő és gazdagodó, színes szőttesét terítette Szatmár elé az Ady Endre Társaság, amely tizenkettedik alkalommal vállalta fel — idén azonban már segítőkkel — a nem egyszerű feladatot, és szervezte meg az egyhetes tisztelgést a magyar kultúra előtt. A rendezvénysorozat „felvezetőjében” három különálló, ám egymást kiegészítő és egymással összekapcsolódó kiállítás nyitotta meg képzeletbeli kapuját az Iparosotthonban, majd kezdődött a tánc, pontosabban az a Tánckánon, amelyben Kodály és Bartók zenéjére, valamint népdalgyűjtésére ropva és lejtve táncolták el az örömöket és a bánatokat, az emberi kapcsolatok kialakulását és azok elvesztését, a mindennapok és ünnepek rituáléit a Magyar Állami Népi Együttes tagjai.

Míg a legtöbb helyen „hivatalosan” csak egy napon, január 22-én hajtanak főt a magyar kultúra előtt, Szatmárnémetiben több mint egy évtizede egész hetes rendezvénysorral tisztelegnek előtte — köszönhetően Tóth-Páll Miklósnak, a Harag György Társulat színművészének, örökös tagjának és az Ady Endre Társaság elnökének, ugyanis ő álmodta meg a Magyar Kultúra Hetét: január 22-e a magyar kultúra napja, január 27-e pedig Ady Endre halálának évfordulója, a két dátum közötti hetet pedig miért ne lehetne változatos színházi előadásokkal, koncertekkel, történelmi előadásokkal megtölteni? — fogalmazódott meg anno a gondolat. Idén pedig az Ady Endre Társaság immár tizenkettedik alkalommal vállalta fel a nem egyszerű feladatot, és szervezte meg Szatmár egyhetes „tisztelgését” a magyar kultúra előtt, már több éve „Egycsillagú égbolt” megnevezés és védjegy égisze alatt — s most már a Harag György Társulat, a Zanotta Art, a megyei és a városi tanács támogatásával.

A rendezvénysorozat szombaton délután kultúrához minden értelemben méltó épületben, az Iparosotthonban kezdődött hármas kiállításmegnyitóval — vagy ha úgy tetszik, három különböző műfajú, különálló, ám mégis összekapcsolódó kiállítás megnyitójával: Ady Endréről, régi szatmárnémeti épületekről, régi szatmárnémeti családokról, régi szatmári színészekről és előadásokról készült korabeli fényképek-plakátok fogják közre Les Pál hangulatos, a régi Nagybánya – Veresvíz – Művésztelep ódon házacskáit ábrázoló pasztellfestményeit, valamint Hampel Katalin divattervező régi magyar viseleti hagyományokat újraélesztő ruhakölteményeit. „Les Pál festményei a régi Nagybánya szellemét próbálják visszahozni, a régi gyermekkori emlékeket feleleveníteni — a házportréknak, utcarészleteknek különleges kisugárzásuk van, és azt a régi, egykor létezett világot át tudják hozni mai világunkba is” — fogalmazott kiállításmegnyitójában Kovács Emil Lajos, hozzátéve azt is: bár sokan úgy tartják, a Nagybányai Festőiskola már a múlthoz tartozik, ez messze nem így van; és bár Nagybánya alig egy lépésre van Szatmárnémetitől, elég kevesen ismerik a 122 év óta működő Művésztelepet, amelynek volt fénykora, volt homályosabb időszaka, de ma is létezik, s úgy tűnik, ismét a fényesebb időszakát éli, és érdemes megismerkedni vele, amíg a Veresvízen áll még az a pár régi házacska (köztük Túróczi László keramikusé). Nem mellesleg Kovács Emil Lajos ismét reflektorfénybe állított egy valós, de sokak számára kényesnek tűnő problémát, hiszen mint rámutatott: „Szatmáron a magyar kultúra félig-meddig hajléktalan, és jó lenne itt is kialakítani-létrehozni egy olyan „házat”, mint amilyen Nagybányán a Teleki Magyar Ház, amely a magyar civil művelődés intézménye — erre pedig a legalkalmasabb épület az Iparosotthon lenne” — fogalmazott, a jelen lévő Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármesterhez apellálva támogatásért.

A január 27-ig látogatható tárlatok megnyitóját követően az Északi Színház művészei visszaléptek a múltba, régi kollégáikra emlékezve Kocsis István írásának dramatizált változatában, majd a történész-drámaíróval beszélgettek.
Tizenkét évvel ezelőtt ebből a teremből indult útjára a Magyar Kultúra Hete; nagyot változott azóta a világ, egyre kegyetlenebb és talán egyre lelketlenebb is, de remélem, ez a nap a sok mindent látott, 125 éves épületnek az egyik legszebb napja és felejthetetlen élménye lesz” — fogalmazott a Magyar Kultúra Hetének „hivatalos” megnyitóján a zsúfolt nézőtér előtt színpadra lépő Tóth-Páll Miklós, utalva a magyar lelket táncban és zenében bemutató Tánckánon, Hommage à Kodály Zoltán című előadásra.

Ünnepi köszöntőjében Turos Lóránd szenátor kiemelte: január 22-e, a magyar kultúra napja az a nap, amely nemzetünk gerincét adja, hiszen 1823-ban Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását; Kölcsey és a Himnusz kapcsán pedig a szatmári ember büszkébb egy kicsit, „hiszen mégiscsak földünk szülötte, és nemzeti imánk születése is ide kapcsolódik” — mondta, hozzátéve azt is: nemcsak Kölcsey és a magyar kultúra előtt kell fejet hajtanunk, hanem mindazok előtt is, akik valami nagyon őszintét, nagyon hittel telit tettek és alkottak — s a Magyar Kultúra Hete ilyen esemény. És ilyen esemény volt a Magyar Állami Népi Együttes előadása is, amely nemcsak Kodálynak, valamint Bartóknak állított színes, eleven, lüktető emléket, hanem az élet diadalának és az emberi létnek is.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...