Sokakat vonzott a tűzoltó-bemutató
Utoljára módositva: 2018-09-13 18:40:13

 

Nagyszabású programokkal várták a kilátogatókat tegnap Nagykárolyban, ahol a román tűzoltók napjának központi rendezvényét tartották. Látványos bemutatókkal és felvonulással készültek.

Rendkívül látványos bemutatókkal és parádés felvonulással ünnepelték tegnap a román tűzoltók napját — idén Nagykárolyban.

Százhetven évvel ezelőtt, 1848. szeptember 13-án a tűzoltókatonák saját kérésükre, Pavel Zăgănescu százados vezetésével részt vettek a törökök elleni Dealul Spirii-i csatában — azóta ezt a napot a román tűzoltók napjaként tartják számon, 1953-ban pedig hivatalossá is tették az ünnepet, amelyen minden bevetés-mentés, szolgálatteljesítés közben elhunyt lánglovag emléke előtt is fejet hajtanak.

Nagykárolyban tegnap minden ennek az ünnepségnek a szervezése körül zajlott. A városközpontot már a déli óráktól lezárták, és egész délutánig nem is lehetett közlekedni a kastély övezetében, a főutcán. A látványos bemutatókkal tűzdelt felvonulás és ünnepség keretében „feláldozásra” kerülő járműveket és kellékeket ugyanis már délelőtt a műveleti helyszínre szállították, illetve az emlékmű előtti tér takarítására is komoly figyelmet fordítottak.

A tulajdonképpeni ünnepség a Román Katona Emlékműve előtti részen zajlott. Itt gyűlt össze az érdeklődők, valamint a meghívott iskolai osztályok, szociális intézmények, család típusú gyermekotthonokban élő fiatalok népes csoportja. Sokan nem bírták végigállni a hosszas bevezető szertartást, és a tűző napon teljes felszerelésben álló egyenruhásoknak sem volt könnyű dolguk.

A programok 13.30 órától kezdődtek ünnepélyes zászlófelvonással, majd egyházi szertartással és tiszteletadással igyekeztek emelni a rendezvény rangját.

Az ünnepség során eskütételre, előléptetések átadására is sor került, majd a nagybányai fúvószenekar diktálta ütemre vonultak fel a tűzoltók. Motorcsónak, gumicsónak, számtalan tűzoltóautó is volt a hosszú sorban.

A rendezvény leglátványosabb része a különféle oltási és mentési bemutatók sora volt. Ebben a katasztrófavédelem dolgozói tevékenykedtek, s bizony sok esetben a nézők lélegzete is elakadt a hiteles és merész bemutatóktól.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 19.
Jó lenne tudatosítanod, a verseny spirituális szempontból nem létezik. Nem kell legyőznöd senkit, és nem kell elvenned semmit senkitől. Az élet folyamatosan tolja eléd a lehetőségeket, és folyamatosan tolja eléd mindazt, amire szükséged van. Figyeld meg, ahogy ma estig minden szükséges felbukkan az életedben.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...