Sokakat vonzott a tűzoltó-bemutató
Utoljára módositva: 2018-09-13 18:40:13

 

Nagyszabású programokkal várták a kilátogatókat tegnap Nagykárolyban, ahol a román tűzoltók napjának központi rendezvényét tartották. Látványos bemutatókkal és felvonulással készültek.

Rendkívül látványos bemutatókkal és parádés felvonulással ünnepelték tegnap a román tűzoltók napját — idén Nagykárolyban.

Százhetven évvel ezelőtt, 1848. szeptember 13-án a tűzoltókatonák saját kérésükre, Pavel Zăgănescu százados vezetésével részt vettek a törökök elleni Dealul Spirii-i csatában — azóta ezt a napot a román tűzoltók napjaként tartják számon, 1953-ban pedig hivatalossá is tették az ünnepet, amelyen minden bevetés-mentés, szolgálatteljesítés közben elhunyt lánglovag emléke előtt is fejet hajtanak.

Nagykárolyban tegnap minden ennek az ünnepségnek a szervezése körül zajlott. A városközpontot már a déli óráktól lezárták, és egész délutánig nem is lehetett közlekedni a kastély övezetében, a főutcán. A látványos bemutatókkal tűzdelt felvonulás és ünnepség keretében „feláldozásra” kerülő járműveket és kellékeket ugyanis már délelőtt a műveleti helyszínre szállították, illetve az emlékmű előtti tér takarítására is komoly figyelmet fordítottak.

A tulajdonképpeni ünnepség a Román Katona Emlékműve előtti részen zajlott. Itt gyűlt össze az érdeklődők, valamint a meghívott iskolai osztályok, szociális intézmények, család típusú gyermekotthonokban élő fiatalok népes csoportja. Sokan nem bírták végigállni a hosszas bevezető szertartást, és a tűző napon teljes felszerelésben álló egyenruhásoknak sem volt könnyű dolguk.

A programok 13.30 órától kezdődtek ünnepélyes zászlófelvonással, majd egyházi szertartással és tiszteletadással igyekeztek emelni a rendezvény rangját.

Az ünnepség során eskütételre, előléptetések átadására is sor került, majd a nagybányai fúvószenekar diktálta ütemre vonultak fel a tűzoltók. Motorcsónak, gumicsónak, számtalan tűzoltóautó is volt a hosszú sorban.

A rendezvény leglátványosabb része a különféle oltási és mentési bemutatók sora volt. Ebben a katasztrófavédelem dolgozói tevékenykedtek, s bizony sok esetben a nézők lélegzete is elakadt a hiteles és merész bemutatóktól.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...