Sokan nem ismerik a szabályzatot
Utoljára módositva: 2019-10-09 08:01:38

Felmérést készített nemrég a Szatmár Megyei Diáktanács, amelyben arra volt kíváncsi, mennyire tartják be a tanintézményekben a diákok jogait és kötelezettségeit rögzítő alapszabályzatot.

A szatmári diákság — legalábbis a kérdőívre válaszoló 114 tanuló — 76,3 százaléka hallott már a szabályzatról, 23,7 százalék viszont nem volt tisztában azzal, hogy létezik ilyen, tehát nem tudja, hogy mik a jogai és egyben a kötelezettségei.

A válaszadók — akiknek a zöme városi tanuló — 54,6 százalékát az elmúlt egy évben nem kérdezték meg például arról az iskolában, hogy milyen választható tantárgyat szeretne tanulni: az opcionális tantárgyak csak a nevükben azok, a diákok zömére rákényszerítenek egy-egy választható tantárgyat — állítja a diáktanács.

A diáknak joga van az objektív értékeléshez, tudnia kell, hogy milyen szempontok alapján mérik fel, de ez mégsem mindenütt nyilvánvaló — állítják a tanulók. A tanács felmérésében 37,7 százalék válaszolta azt, hogy az elmúlt tanév során akadt olyan alkalom, amikor nem részesült objektív, korrekt felmérésben. Ennek ellenére sokan nem élnek a fellebbezés lehetőségével, pedig ehhez is joguk lenne: a felmérés válaszadóinak 63,2 százaléka soha nem kérte még a tanárától azt, hogy értékeljen újra egy dolgozatot.

A diáktanács felmérése szerint visszajelzéseket sem igazán kapnak a pedagógusok részéről arról, hogy mennyit haladtak egy-egy félévben: a tanulók 60,5 százaléka soha nem kapott ilyet a tanárától, 13,2 százalék egy félévben pár tantárgyból, 16,7 százalék mindkét félévben néhány tantárgyból, 9,6 százalék pedig mindkét szemeszterben minden tantárgyból. „A félévek végeztével a tanulók nem kapnak, de nem is kérnek visszajelzést a tanáraiktól, így viszont csak egymás kárára dolgoznak” — írják a felmérés készítői.

Ami a jegyeket illeti, a diákok 25,4 százaléka szerint az oktatók anélkül írják be ezeket a naplóba, hogy tájékoztatnák erről őket, de néhányan olyan órákról is „hiányoznak”, amelyeken részt vettek: 7 százalék mondta azt, hogy gyakran tették be hiányzónak olyan órán, amelyiken jelen volt, 50,9 százalékkal pedig megtörtént már párszor.

A másik felet is megkérdezték

A Szatmár Megyei Diáktanács összeállított egy kérdőívet a pedagógusok részére is, de erre csupán 16 oktató válaszolt pozitívan. Mint kiderült, ami az opcionális órákat illeti, ezek amolyan „nem kötelező kényszermunkának” vannak tekintve az oktatók jó része által is, néhány tantárgyat csak azért tanulnak a diákok, hogy meglegyen a törvény által előírt heti óraszám. Az oktatók háromnegyede viszont azt állítja, megbeszélték a diákokkal, hogy milyen opcionális órák közül lehet választani.

Bár a diákok közül elég sokan érzik úgy, hogy nem értékelik mindig objektíven a teljesítményüket, az oktatók ezt nem így érzik. Viszont amikor ők is beismerik, hogy nem osztályoztak objektíven, akkor 90,9 százalékuk felfelé kerekített a diák jegyén, és csak 9,1 százalék értékelte kevesebb pontra a tanuló teljesítményét.

Agresszióval, abúzussal elég sok tanár találkozott az elmúlt iskolai év során: 62,5 százalékuk volt részese szóbeli agressziónak a diákja részéről, viszont 31,3 százalékuk annak is tanúja volt, amint egy kollégája bántalmaz szóban diákot.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...