Sokat vitatott törvénymódosítás
Utoljára módositva: 2014-07-11 11:52:06

A tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet Nagykárolyt érintő vonatkozásairól Várna Levente nyilatkozott szerkesztőségünknek.

A tanügyi törvényt (1/2011) módosító sürgősségi kormányrendelet (49/26.06.2014) kapcsán Várna Levente, a nagykárolyi önkormányzat tanügyi és egészségügyi igazgatóságának vezetője nyilatkozatban foglalta össze a Nagykárolyt érintő változásokat.

„A sürgősségi rendelet egyrészt az Alkotmánybíróság által visszadobott decentralizációs törvénykezdeményezés hiányosságait próbálja orvosolni, másrészt központosít és teljesen igyekszik figyelmen kívül hagyni a tanintézmények önrendelkezési jogát. A minket érintő változtatások a következők: azoknál a helyi diákkluboknál, ahol az épület és az épület alatt lévő terület eddig az állam közvagyonát képezte, lehetőség nyílt arra, hogy a helyi közvagyon részét képezzék. Mindezt a megyei tanácsok, illetve a helyi tanácsok kérhetik, kormányhatározat által. Nagykárolyban ez már megtörtént, mind az épület, mind a terület a helyi közvagyon részét képezi.” A rendelet tanügyi vonatkozásait is összefoglalja Várna: „A minisztériumi rendelettel különleges érettségi vizsgaszesszió hirdetésére is lehetőség lesz. A címzetes tanári állások elfoglalására kiírandó versenyvizsgák rendezési joga az iskoláktól visszakerült a tanfelügyelőséghez. Ezután az igazgatók menedzsmentszerződést kötnek a polgármesterrel, illetve a megyei tanács elnökével, és évente felmérik az igazgatók és aligazgatók tevékenységét. Változik az iskolák igazgatótanácsának összetétele: az elnöki tisztséget az igazgatónak kell betöltenie, és ezentúl a polgármester, a megyei tanács elnöke alanyi jogon is tag lehet, egy városon belül akár több tanintézmény testületének is. Doktori tanulmányokat látogatás nélküli képzésen is lehet folytatni, a magán- és felekezeti egyetemek pedig úgy szervezhetik meg belső szerkezeti felépítésüket, ahogyan akarják. Kedvez a változtatás azon tanároknak, akik több évtizede tanítanak, és csupán pedagógiai líceumot végeztek: oktathatnak a továbbiakban is, vagyis számukra nem kötelező a felsőfokú végzettség. Azok a tanárok pedig, akik legkevesebb 25 év munkaviszonnyal rendelkeznek és I-es didaktikai fokozattal, elég ha heti 16 órát adnak le, nem kell 18-at, ha a munkahelyük költségvetése ezt lehetővé teszi. Ugyanakkor, az intézmények vezetői három évvel korábban korhatáros nyugdíjba mehetnek, ha legkevesebb harminc év régiséggel rendelkeznek, és ha pótolhatatlanok, dolgozhatnak tovább. Az igazgatók vagy aligazgatók leváltását az igazgatótanács, valamint a tantestület tagjainak kétharmada javasolhatja. Utóbbi esetben auditvizsgálat következik a tanfelügyelőség részéről, melynek alapján dönt a főtanfelügyelő, beleértve az ideiglenes igazgató kinevezését is. Alkalmazási útmutató megjelenését is ígéri a sajtóban és szakmai testületekben egyértelműen vitatott rendelet.”

 

Képalá, varna: Várna Levente, a nagykárolyi Egészségügyi és Tanügyi Igazgatóság vezetője

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...