Sokat vitatott törvénymódosítás
Utoljára módositva: 2014-07-11 11:52:06

A tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet Nagykárolyt érintő vonatkozásairól Várna Levente nyilatkozott szerkesztőségünknek.

A tanügyi törvényt (1/2011) módosító sürgősségi kormányrendelet (49/26.06.2014) kapcsán Várna Levente, a nagykárolyi önkormányzat tanügyi és egészségügyi igazgatóságának vezetője nyilatkozatban foglalta össze a Nagykárolyt érintő változásokat.

„A sürgősségi rendelet egyrészt az Alkotmánybíróság által visszadobott decentralizációs törvénykezdeményezés hiányosságait próbálja orvosolni, másrészt központosít és teljesen igyekszik figyelmen kívül hagyni a tanintézmények önrendelkezési jogát. A minket érintő változtatások a következők: azoknál a helyi diákkluboknál, ahol az épület és az épület alatt lévő terület eddig az állam közvagyonát képezte, lehetőség nyílt arra, hogy a helyi közvagyon részét képezzék. Mindezt a megyei tanácsok, illetve a helyi tanácsok kérhetik, kormányhatározat által. Nagykárolyban ez már megtörtént, mind az épület, mind a terület a helyi közvagyon részét képezi.” A rendelet tanügyi vonatkozásait is összefoglalja Várna: „A minisztériumi rendelettel különleges érettségi vizsgaszesszió hirdetésére is lehetőség lesz. A címzetes tanári állások elfoglalására kiírandó versenyvizsgák rendezési joga az iskoláktól visszakerült a tanfelügyelőséghez. Ezután az igazgatók menedzsmentszerződést kötnek a polgármesterrel, illetve a megyei tanács elnökével, és évente felmérik az igazgatók és aligazgatók tevékenységét. Változik az iskolák igazgatótanácsának összetétele: az elnöki tisztséget az igazgatónak kell betöltenie, és ezentúl a polgármester, a megyei tanács elnöke alanyi jogon is tag lehet, egy városon belül akár több tanintézmény testületének is. Doktori tanulmányokat látogatás nélküli képzésen is lehet folytatni, a magán- és felekezeti egyetemek pedig úgy szervezhetik meg belső szerkezeti felépítésüket, ahogyan akarják. Kedvez a változtatás azon tanároknak, akik több évtizede tanítanak, és csupán pedagógiai líceumot végeztek: oktathatnak a továbbiakban is, vagyis számukra nem kötelező a felsőfokú végzettség. Azok a tanárok pedig, akik legkevesebb 25 év munkaviszonnyal rendelkeznek és I-es didaktikai fokozattal, elég ha heti 16 órát adnak le, nem kell 18-at, ha a munkahelyük költségvetése ezt lehetővé teszi. Ugyanakkor, az intézmények vezetői három évvel korábban korhatáros nyugdíjba mehetnek, ha legkevesebb harminc év régiséggel rendelkeznek, és ha pótolhatatlanok, dolgozhatnak tovább. Az igazgatók vagy aligazgatók leváltását az igazgatótanács, valamint a tantestület tagjainak kétharmada javasolhatja. Utóbbi esetben auditvizsgálat következik a tanfelügyelőség részéről, melynek alapján dönt a főtanfelügyelő, beleértve az ideiglenes igazgató kinevezését is. Alkalmazási útmutató megjelenését is ígéri a sajtóban és szakmai testületekben egyértelműen vitatott rendelet.”

 

Képalá, varna: Várna Levente, a nagykárolyi Egészségügyi és Tanügyi Igazgatóság vezetője

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...