Sokat vitatott törvénymódosítás
Utoljára módositva: 2014-07-11 11:52:06

A tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet Nagykárolyt érintő vonatkozásairól Várna Levente nyilatkozott szerkesztőségünknek.

A tanügyi törvényt (1/2011) módosító sürgősségi kormányrendelet (49/26.06.2014) kapcsán Várna Levente, a nagykárolyi önkormányzat tanügyi és egészségügyi igazgatóságának vezetője nyilatkozatban foglalta össze a Nagykárolyt érintő változásokat.

„A sürgősségi rendelet egyrészt az Alkotmánybíróság által visszadobott decentralizációs törvénykezdeményezés hiányosságait próbálja orvosolni, másrészt központosít és teljesen igyekszik figyelmen kívül hagyni a tanintézmények önrendelkezési jogát. A minket érintő változtatások a következők: azoknál a helyi diákkluboknál, ahol az épület és az épület alatt lévő terület eddig az állam közvagyonát képezte, lehetőség nyílt arra, hogy a helyi közvagyon részét képezzék. Mindezt a megyei tanácsok, illetve a helyi tanácsok kérhetik, kormányhatározat által. Nagykárolyban ez már megtörtént, mind az épület, mind a terület a helyi közvagyon részét képezi.” A rendelet tanügyi vonatkozásait is összefoglalja Várna: „A minisztériumi rendelettel különleges érettségi vizsgaszesszió hirdetésére is lehetőség lesz. A címzetes tanári állások elfoglalására kiírandó versenyvizsgák rendezési joga az iskoláktól visszakerült a tanfelügyelőséghez. Ezután az igazgatók menedzsmentszerződést kötnek a polgármesterrel, illetve a megyei tanács elnökével, és évente felmérik az igazgatók és aligazgatók tevékenységét. Változik az iskolák igazgatótanácsának összetétele: az elnöki tisztséget az igazgatónak kell betöltenie, és ezentúl a polgármester, a megyei tanács elnöke alanyi jogon is tag lehet, egy városon belül akár több tanintézmény testületének is. Doktori tanulmányokat látogatás nélküli képzésen is lehet folytatni, a magán- és felekezeti egyetemek pedig úgy szervezhetik meg belső szerkezeti felépítésüket, ahogyan akarják. Kedvez a változtatás azon tanároknak, akik több évtizede tanítanak, és csupán pedagógiai líceumot végeztek: oktathatnak a továbbiakban is, vagyis számukra nem kötelező a felsőfokú végzettség. Azok a tanárok pedig, akik legkevesebb 25 év munkaviszonnyal rendelkeznek és I-es didaktikai fokozattal, elég ha heti 16 órát adnak le, nem kell 18-at, ha a munkahelyük költségvetése ezt lehetővé teszi. Ugyanakkor, az intézmények vezetői három évvel korábban korhatáros nyugdíjba mehetnek, ha legkevesebb harminc év régiséggel rendelkeznek, és ha pótolhatatlanok, dolgozhatnak tovább. Az igazgatók vagy aligazgatók leváltását az igazgatótanács, valamint a tantestület tagjainak kétharmada javasolhatja. Utóbbi esetben auditvizsgálat következik a tanfelügyelőség részéről, melynek alapján dönt a főtanfelügyelő, beleértve az ideiglenes igazgató kinevezését is. Alkalmazási útmutató megjelenését is ígéri a sajtóban és szakmai testületekben egyértelműen vitatott rendelet.”

 

Képalá, varna: Várna Levente, a nagykárolyi Egészségügyi és Tanügyi Igazgatóság vezetője

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...