Sokszínű volt az idei Lázári Napok
Utoljára módositva: 2014-06-16 10:07:53

Annyi minden történt az elmúlt hétvégén Lázáriban és a környező településeken, hogy felsorolni is teher, három év kihagyás után megint ingyenes koncerteknek, szabadtéri rendezvényeknek örülhettek a házigazda községlakók és az idelátogató vendégek.

 

Az időjárás is kedvezett a hét végén községnapozóknak Lázáriban, épp csak annyira volt meleg, hogy jól csússzon a csapolt sör és a hideg fröccs a falunapi sátrak alatt. A Lázári Nemzetközi Kulturális Napok néven szerveződött ünnepségsorozattal a község vezetése szerette volna összekötni a kellemest a hasznossal és nem csak szórakoztató rendezvényekkel kitölteni a rendelkezésre álló időt, de gondoltak a kultúrára és a települések jövőjére is, a község határain túlmutató gazdasági kapcsolatok építésére alkalmas rendezvények megszervezésével.

A kultúrotthonban megyei és uniós politikusok beszéltek arról, milyen hatással vannak a lázári gazdák életére az uniós döntések, hogyan kell azokat értelmezni és mi módon lehet a helybeliek számára kedvezőtlen döntésekből is előnyt kovácsolni.

 

Sihell Ferry és Henna

 

A községnapi megnyitón Lengyel István polgármester arról beszélt, milyen beruházások kerülnek befejezésre a közeli vagy a távolabbi jövőben, reményei szerint a szeptemberre elkészülő peleskei úton át decembertől már a régóta várt schengeni csatlakozást követően át lehet majd jutni Zajtára. Hat EU-s pályázat van folyamatban a község területén, mondta még el Lengyel, aki azt reméli, hogy 2020-ra a községhez tartozó mind a hat településen használatba lesz adva a csatornahálózat.

A focipályán felállított színpadon és környékén ezután elkezdődtek a bejelentett szabadtéri rendezvények, a szombati nap fellépői közül az abszolút siker a Sihell Ferry és Henna koncert volt, nem csak hogy dugig telt a színpad előtti hely, de nagyon sokan ismerték is a magyarországi előadók mulatós slágereit, vasárnap este pedig a slágerekből viccet csináló Irigy Hónaljmirigy vitte a pálmát.

 

Vállalkozók a községért

 

A templomi esemény ünnepibb keretet adott a szárazberkiek eskütételéhez

Mire megkezdődtek a szombat esti koncertek, nem csak hogy elkészültek, de már el is fogytak az aznapi főzőverseny keretében készített ételek, a hét gasztrocsapat főztjét pillanatok alatt elfogyasztotta a közönség. Az elkészült tájjelegű ételeket elfogyasztásuk előtt a Bertici Kinga vezette zsűri is megkóstolta, a tyukodiak nyertek csülökpörköltjükkel, második a lázári Konolos csapat lett vadas gulyásával, harmadikok pedig a szárazberkiek lettek, akik birkapörköltet készítettek.

A szombat esti vállalkozók báljára több mint két tucat slopnicei, balkányi, zajtai és helybéli vállalkozó és üzletember jött el, a beszélgetések nyomán Roszpapa Csaba alpolgármester abbéli reményét fejezte ki, hogy összefogással sikerül talán a községbe csábítani egy nagyvállalkozást, amelyik sok lázárinak adhatna munkát és növelné az adóbevételeket is.

 

Ünnepségek

 

Vitéz Zolcsák István, Szabad István és Szabó Antal tettei előtt tiszteleg az emléktábla

Vasárnap, a Híd Egyesület vezényletével ünnepi műsort követően leleplezték három lázári születésű 56-os szabadságharcos és 89-es forradalmár emlékművét, miközben a szárazberkiek egy csoportja a határ túloldalán lévő közvetlen szomszéd, Garbolc református templomának megújulása alkalmából szervezett ünnepi istentiszteleten vett részt. Negyvenketten ezt a lehetőséget használták ki, hogy letegyék a magyar állampolgári esküt.

 

 

Princz Csaba

 

 

[ohballada-1]

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...