Sokszínű volt az idei Lázári Napok
Utoljára módositva: 2014-06-16 10:07:53

Annyi minden történt az elmúlt hétvégén Lázáriban és a környező településeken, hogy felsorolni is teher, három év kihagyás után megint ingyenes koncerteknek, szabadtéri rendezvényeknek örülhettek a házigazda községlakók és az idelátogató vendégek.

 

Az időjárás is kedvezett a hét végén községnapozóknak Lázáriban, épp csak annyira volt meleg, hogy jól csússzon a csapolt sör és a hideg fröccs a falunapi sátrak alatt. A Lázári Nemzetközi Kulturális Napok néven szerveződött ünnepségsorozattal a község vezetése szerette volna összekötni a kellemest a hasznossal és nem csak szórakoztató rendezvényekkel kitölteni a rendelkezésre álló időt, de gondoltak a kultúrára és a települések jövőjére is, a község határain túlmutató gazdasági kapcsolatok építésére alkalmas rendezvények megszervezésével.

A kultúrotthonban megyei és uniós politikusok beszéltek arról, milyen hatással vannak a lázári gazdák életére az uniós döntések, hogyan kell azokat értelmezni és mi módon lehet a helybeliek számára kedvezőtlen döntésekből is előnyt kovácsolni.

 

Sihell Ferry és Henna

 

A községnapi megnyitón Lengyel István polgármester arról beszélt, milyen beruházások kerülnek befejezésre a közeli vagy a távolabbi jövőben, reményei szerint a szeptemberre elkészülő peleskei úton át decembertől már a régóta várt schengeni csatlakozást követően át lehet majd jutni Zajtára. Hat EU-s pályázat van folyamatban a község területén, mondta még el Lengyel, aki azt reméli, hogy 2020-ra a községhez tartozó mind a hat településen használatba lesz adva a csatornahálózat.

A focipályán felállított színpadon és környékén ezután elkezdődtek a bejelentett szabadtéri rendezvények, a szombati nap fellépői közül az abszolút siker a Sihell Ferry és Henna koncert volt, nem csak hogy dugig telt a színpad előtti hely, de nagyon sokan ismerték is a magyarországi előadók mulatós slágereit, vasárnap este pedig a slágerekből viccet csináló Irigy Hónaljmirigy vitte a pálmát.

 

Vállalkozók a községért

 

A templomi esemény ünnepibb keretet adott a szárazberkiek eskütételéhez

Mire megkezdődtek a szombat esti koncertek, nem csak hogy elkészültek, de már el is fogytak az aznapi főzőverseny keretében készített ételek, a hét gasztrocsapat főztjét pillanatok alatt elfogyasztotta a közönség. Az elkészült tájjelegű ételeket elfogyasztásuk előtt a Bertici Kinga vezette zsűri is megkóstolta, a tyukodiak nyertek csülökpörköltjükkel, második a lázári Konolos csapat lett vadas gulyásával, harmadikok pedig a szárazberkiek lettek, akik birkapörköltet készítettek.

A szombat esti vállalkozók báljára több mint két tucat slopnicei, balkányi, zajtai és helybéli vállalkozó és üzletember jött el, a beszélgetések nyomán Roszpapa Csaba alpolgármester abbéli reményét fejezte ki, hogy összefogással sikerül talán a községbe csábítani egy nagyvállalkozást, amelyik sok lázárinak adhatna munkát és növelné az adóbevételeket is.

 

Ünnepségek

 

Vitéz Zolcsák István, Szabad István és Szabó Antal tettei előtt tiszteleg az emléktábla

Vasárnap, a Híd Egyesület vezényletével ünnepi műsort követően leleplezték három lázári születésű 56-os szabadságharcos és 89-es forradalmár emlékművét, miközben a szárazberkiek egy csoportja a határ túloldalán lévő közvetlen szomszéd, Garbolc református templomának megújulása alkalmából szervezett ünnepi istentiszteleten vett részt. Negyvenketten ezt a lehetőséget használták ki, hogy letegyék a magyar állampolgári esküt.

 

 

Princz Csaba

 

 

[ohballada-1]

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...