Sonka, tojás, “terülj, terülj asztalkám” – Így vásároljunk húsvét előtt
Utoljára módositva: 2015-04-01 11:19:26

Mindjárt itt a húsvét, a Szatmár megyei háziasszonyok már megtervezték az ünnepi menüt, a napokban pedig beszerzik a „terülj-terülj asztalkám” hozzávalóit. Néhány dologra viszont érdemes odafigyelni a vásárláskor, illetve az ünnepi menü elkészítésekor.

Ép, sérülésmentes tojást vásároljunk ételeink elkészítéséhez

Nem árt, ha előre megtervezzük, hogy miből fog állni a húsvéti menü és ennek megfelelően készítjük el a bevásárlási listát, mert így pénzt és időt is spórolhatunk. Szánjunk időt a vásárlásra és mindig olvassuk el a termékek címkéjét! — javasolja a fogyasztóvédelem.

Húsvétkor, azoknak a szatmáriaknak az asztaláról, akik tehetik, nem hiányzik a sonka és a tojás, ez utóbbi ráadásul számtalan elkészítési módon — például keményre főtt tojás, majonéz — kerülhet az ünnepen terítékre.

A tojás mindennapi étkezésünk egyik kiemelkedően fontos alapanyaga, számos formában és módon hasznosítjuk. Húsvétkor pedig az év többi szakához képest, jóval többet fogyasztunk belőle. Éppen ezért fontos, hogy a közelgő ünnepkor fokozottan odafigyeljünk néhány alapvető dologra a későbbi kellemetlenségek megelőzéséért.

Mindig ellenőrizzük, hogy a tojás minőségmegőrzési ideje nem járt-e le, vagy nem túl közeli-e annak a lejárta. Ha piacon vásárolunk tojást, akkor győződjünk meg annak az épségéről, hogy nem repedt-e meg a tojás héja, vagy esetleg nem törött-e az el.

A sérülésmentes tojást, miután alaposan megmostuk, keményre kell főzni, majd hideg vízben gyorsan le kell hűteni. Festésre csak tojásfestéket használjunk, vagy régi, természetes módszereket — például hagyma héjával való festés — alkalmazzunk. A tojást száraz, hűvös helyen tároljuk, még a festett főtt tojást se hagyjuk két óránál hosszabb ideig hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni. A tojáshoz hasonlóan a süteményeket se tároljuk egész nap a melegben, az ünnepi asztalon, hiszen könnyen megromolhatnak. Főzéshez pedig csak friss tojást használjunk és lehetőség szerint kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételeket, illetve mértékkel fogyasszuk ezeket.

 

Húsvéti sonkafélék

 

Ha lehet, a húsvéti sonkát vásároljuk ott, ahol egyébként húst, húskészítményeket szoktunk venni, és nem ért még csalódás bennünket — legyen szó akár hentesüzletről, akár szupermarketről.

Bármilyen sonkát is vásárolunk, a címkét mindig olvassuk el. A címke először is, elárulja a sonka alapanyagát, utal a feldolgozott testtájra (comb vagy lapocka) és informál a termék színhústartalmáról. A címkének tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers vagy főtt), a pácolás és a füstölés módját, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, illetve sütve fogyasztható. Azt a terméket, amelyikről hiányzik a címke, inkább ne vegyük meg!

A fogyasztóvédelmi illetékesek ugyanakkor felhívják a lakosság figyelmét, hogy amennyiben vásárláskor gyanús terméket észlelnek vagy esetleg ilyet vásároltak, jelenthetik ezt a felügyelőség munkatársainak, a 0260-612-832–es telefonszámon.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...