Sonka, tojás, “terülj, terülj asztalkám” – Így vásároljunk húsvét előtt
Utoljára módositva: 2015-04-01 11:19:26

Mindjárt itt a húsvét, a Szatmár megyei háziasszonyok már megtervezték az ünnepi menüt, a napokban pedig beszerzik a „terülj-terülj asztalkám” hozzávalóit. Néhány dologra viszont érdemes odafigyelni a vásárláskor, illetve az ünnepi menü elkészítésekor.

Ép, sérülésmentes tojást vásároljunk ételeink elkészítéséhez

Nem árt, ha előre megtervezzük, hogy miből fog állni a húsvéti menü és ennek megfelelően készítjük el a bevásárlási listát, mert így pénzt és időt is spórolhatunk. Szánjunk időt a vásárlásra és mindig olvassuk el a termékek címkéjét! — javasolja a fogyasztóvédelem.

Húsvétkor, azoknak a szatmáriaknak az asztaláról, akik tehetik, nem hiányzik a sonka és a tojás, ez utóbbi ráadásul számtalan elkészítési módon — például keményre főtt tojás, majonéz — kerülhet az ünnepen terítékre.

A tojás mindennapi étkezésünk egyik kiemelkedően fontos alapanyaga, számos formában és módon hasznosítjuk. Húsvétkor pedig az év többi szakához képest, jóval többet fogyasztunk belőle. Éppen ezért fontos, hogy a közelgő ünnepkor fokozottan odafigyeljünk néhány alapvető dologra a későbbi kellemetlenségek megelőzéséért.

Mindig ellenőrizzük, hogy a tojás minőségmegőrzési ideje nem járt-e le, vagy nem túl közeli-e annak a lejárta. Ha piacon vásárolunk tojást, akkor győződjünk meg annak az épségéről, hogy nem repedt-e meg a tojás héja, vagy esetleg nem törött-e az el.

A sérülésmentes tojást, miután alaposan megmostuk, keményre kell főzni, majd hideg vízben gyorsan le kell hűteni. Festésre csak tojásfestéket használjunk, vagy régi, természetes módszereket — például hagyma héjával való festés — alkalmazzunk. A tojást száraz, hűvös helyen tároljuk, még a festett főtt tojást se hagyjuk két óránál hosszabb ideig hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni. A tojáshoz hasonlóan a süteményeket se tároljuk egész nap a melegben, az ünnepi asztalon, hiszen könnyen megromolhatnak. Főzéshez pedig csak friss tojást használjunk és lehetőség szerint kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételeket, illetve mértékkel fogyasszuk ezeket.

 

Húsvéti sonkafélék

 

Ha lehet, a húsvéti sonkát vásároljuk ott, ahol egyébként húst, húskészítményeket szoktunk venni, és nem ért még csalódás bennünket — legyen szó akár hentesüzletről, akár szupermarketről.

Bármilyen sonkát is vásárolunk, a címkét mindig olvassuk el. A címke először is, elárulja a sonka alapanyagát, utal a feldolgozott testtájra (comb vagy lapocka) és informál a termék színhústartalmáról. A címkének tartalmaznia kell az előkészítés módját (darabolt vagy kötözött), fel kell tüntetni a hőkezelés módját (nyers vagy főtt), a pácolás és a füstölés módját, valamint nyers sonkák esetén azt, hogy a termék nyersen és/vagy főzve, illetve sütve fogyasztható. Azt a terméket, amelyikről hiányzik a címke, inkább ne vegyük meg!

A fogyasztóvédelmi illetékesek ugyanakkor felhívják a lakosság figyelmét, hogy amennyiben vásárláskor gyanús terméket észlelnek vagy esetleg ilyet vásároltak, jelenthetik ezt a felügyelőség munkatársainak, a 0260-612-832–es telefonszámon.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...