Sorozatos tüntetések Victor Ponta ellen
Utoljára módositva: 2014-11-10 10:15:54

Az ország több városában tüntetni hívták mindazokat, akiket felháborított a külföldön tartózkodó románok szavazásának akadályoztatása, illetve Victor Ponta „hazug politikája”. A tiltakozók ugyanakkor arra kérték a lakosságot, voksoljanak november 16-án.

 

Szombaton és vasárnap az ország számos városában tüntetést szerveztek a szabad választásért és Ponta ellen. Kolozsváron tízezrek tüntettek, Temesváron is több ezren vonultak utcára, de tüntetés volt Bukarestben, Nagyváradon, Iaşi-ban, Craiován, Konstancán és Brassóban is. Mindegyik helyszínen Victor Ponta és a PSD ellen skandáltak jelszavakat, és azt követelték, hogy legalább a második fordulóban legyen tiszta a voksolás, és hagyják szavazni azt a több százezer külföldön dolgozó romániait is, aki ugyancsak változást szeretne — és akiket épp emiatt Pontáék az első fordulóban igyekeztek megakadályozni a szavazásban. Ugyanakkor arra szólították fel Románia lakosságát, hogy „mindenki menjen el szavazni november 16-án, ha már a külföldre szakadtakat akadályozza a hatalom, akkor mi mutassuk meg a voksainkkal, hogy változást akarunk!”. Több helyszínen, többek között Nagyváradon e héten pénteken újabb engedélyezett demonstrációt szerveznek.

 

„Jöjjenek szavazni!”

A szombati nagyváradi tüntetésen, a Szent László téren összegyűlt több száz tüntető olyan transzparenseket emelt a magasba, amelyeken például ez volt olvasható: „Ponta becsap minket, nem akarjuk elnöknek!”; „Minket nem lehet átverni!”; „Erdély megmenti Romániát”; „Hagyjátok a szórványba szakadtakat is szavazni!”; „A Romania TV és az Antena 3 a maffia reklámozói”; „Jöjjenek szavazni!”. A demonstrálók a Ponta vezette PSD-hatalom távozását követelték, arra kérték a lakosságot, hogy november 16-án mindenki menjen el szavazni, és senki ne válassza Pontát, aki szerintük „a rosszabbnál is rosszabb lenne az egész országnak”. Egy adott pillanatban a tüntetők egy olyan óriási vásznat feszítettek ki, amin ez volt olvasható: „Az erdélyi eredmény az egész országnak ideális”. (Mint ismeretes, az első fordulóban Erdélyben és a Partiumban Klaus Iohannis nyert, mindenütt megverve Pontát, aki viszont Ó-Romániában vezet.)

 

Nagykövetek is megszólaltak

Mondjon le a PSD-kormány külügyminisztere, Titus Corlăţean, mert Ponta érdekében akadályozni próbálja a külföldön szavazni akaró román állampolgárokat a voksaik leadásában — sürgette a leköszönő Traian Băsescu államfő. Mint ismeretes, a külföldön élő sok százezer román állampolgár általában haladáspárti, és most, november 16-án túlnyomó többségük Iohannisra szavazna a döntő második fordulóban, Ponta helyett. Ám már az első fordulóban is nagyon sokan nem élhettek választójogukkal, mert a hatóságok akadályozták, lassították a szavazást, a szavazókörzetek bezárásáig. Miközben Románia nagyobb városaiban és a román külképviseletek előtt is a tiszta voksolás érdekében, több szavazókörzet felállításáért tüntetnek az emberek, a bukaresti Központi Választási Iroda tudatta: lehetséges több szavazókörzetet felállítani külföldön. Erre a PSD-kormány külügyminisztere, Titus Corlăţean azt tudatta: szerintük nem lehet, és nem is fognak ilyet tenni. Pedig a Románok Európai Egyesületeinek Szövetsége is bírálja a külügyminisztert, mert kevés külföldi szavazókörzetet állított a szaktárca, noha kétszer annyi körzetre lenne szükség. Párizsban, Londonban, Brüsszelben, Rómában, Münchenben többórás sorokat kellett kiállniuk a szavazni vágyó romániaiaknak. Most megszólalt még Nagy-Britannia romániai nagykövete is, Paul Brummell, aki azt kérte, Románia biztosítson több külföldi szavazókörzetet a második fordulóra. Ezt szorgalmazta ráadásul Románia párizsi nagykövete is. Ráadásul a hét végén egy német EP-képviselő, Günther Krichbaum egyenesen levelet intézett az Európai Bizottság (EB) elnökéhez, Jean-Claude Junckerhez, amelyben leszögezi: „a szavazókörzetek utasítást kaptak Pontáéktól a voksolás akadályozására” — ezért az EB elnökét is kéri, járjon közbe, hogy a második fordulóban ne tehessenek így.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár szőlőskert a jánosmajori völgyben, kút...
Tovább >>>
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ami nem öl meg
Ma, 21:00
Lisbeth Salander (Claire Foy) nem változott. A múltja nyomasztja, magányos, embergyűlölő és zseniális hacker. Úgy alakul, hogy ismét találkozik a bukott sztárújságíróval, Mikael Blomkvisttal, és ismét kénytelenek elviselni egymást: egy új ügyön dolgoznak együtt. Lisbeth ezúttal egy autista kisfiún próbál segíteni, és így keveredik bele élete legveszélyesebb ügyébe – amelynek szálai az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghez, és a svéd arisztokrácia titkolt bűneihez vezetnek.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 15.
Nagyszerű barátai vannak, akik szeretik és akikre mindig számíthat. Hallgasson rájuk, kezdjen pozitívan gondolni arra, mit hozhat a jövő!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...