Sort duzzaszt augusztus
Utoljára módositva: 2018-07-24 20:51:58

Júniustól szeptemberig méri a turistaszezont és a vendégmunkás-hazajárás időszakát a román határrendészet, augusztus a csúcspont.

Tavaly nyáron június elseje és szeptember elseje között összesen 1,1 millió fő jelentkezett ki- és belépésre a román-magyar határ petei átkelőjénél, ennyien összesen 371 ezer személyszállító autóval gurultak útlevél-ellenőrzésre. Jól mutatja, hogy a nyári hónapok mennyire túlzsúfoltak, hogy az idei év első hét hónapjában csak húsz százalékkal volt több a határon ki- és belépő személyek száma ugyanezen a határátkelőn, mint a tavalyi nyár három hónapjában. A Román Határrendőrség Szatmár megyei területi szolgálatától kapott számadatok között nem szerepel a teherfuvarozás kategóriájába eső határátkelők aránya, a személyforgalom kategóriájába a személyautók, motorkerékpárok, mikrobuszok és autóbuszok számítanak.

Kedden a petei átkelő esetében félórás várakozási időt mutatott az erre a célra kifejlesztett, internetes Frontex alkalmazás (politiadefrontiera.ro/ro/traficonline), a nyugati határrészen egyedül ez az átkelő volt közepesen hosszú várakozási időt jelző sárga jelzéssel ellátva, máshol mindenütt zöld jelzés szerepelt az átkelő neve mellett, kevesebb mint tizenöt perces várakozási időt jelezve. A petei átkelőn harmincperces várakozási időt mutatott a jelző, amikor hatvan autó várakozott átkelésre három sorban, egyenként mintegy nyolcvanméteres sorban. Érdekes módon a csanálosi átkelőnél most is és egyébként is kisebb a várakozási idő — kedd délelőtt tízperces várakozási időt mutatott az internetes tájékoztató oldal —, mégis a szatmáriak közül is kevesen döntenek úgy, hogy ezt az átkelőt választják. Pedig a számok azt mutatják, hogy megérné, még ha kicsivel hosszabb is az út a kerülő miatt. Peténél tavaly nyáron több mint egymillióan közlekedtek a két ország között, Csanáloson a június 1. és szeptember 1. közötti időszakban viszont csak 300 ezren.

Peténél, az országból kivezető oldalon legtöbb hatra tudják emelni a személyforgalmi sávok számát úgy, hogy egy bevezető sávon megfordítják a közlekedési irányt. A megyei szolgálat sajtóirodája szerint a petei átkelő adminisztrációja azonnal képes a szükséges szintre emelni az útlevélkezelő és ellenőrző személyzet számát, ha akkorára duzzadnának a sorok, bár pontos meghatározása nincs annak, hogy mekkora várakozási idő esetén áll be a szükséghelyzet.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...